Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Τα νομικά ζητήματα λειτουργίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας

«Δε θα επιτρέψουμε οι δημότες μας να γίνουν πειραματόζωα με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και να εκτεθούν σε κινδύνους με αβέβαιο αποτέλεσμα», δήλωσε με έμφαση ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, στην ημερίδα που διοργάνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για τα νομικά ζητήματα από την εγκατάσταση των κεραιών στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Στην ημερίδα, όπου μίλησαν ειδικοί επιστήμονες, νομικοί, δικηγόροι και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Βαλεργάκης, έγινε αναφορά σε ένα θέμα που αφορά σε όλους τους δήμους, αλλά στο δήμο Πυλαίας - Πανοράματος είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, καθώς οι κινητοποιήσεις κατοίκων και οι δικαστικές διαμάχες για να φύγει η κεραία που βρίσκεται δίπλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας, το νηπιαγωγείο και τον παιδικό σταθμό της περιοχής είναι πολύχρονες.
Τα σημεία εγκατάστασης
«Δεν είμαστε εναντίον της κινητής τηλεφωνίας, η οποία είναι αναγκαία, αλλά κατά της εγκατάστασης κεραιών σε ακατάλληλα σημεία, στα οποία πιθανολογείται ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στην υγεία των περιοίκων και ιδιαίτερα σε ομάδες ευπαθούς πληθυσμού», ανέφερε ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης προσθέτοντας: «Εχω απευθύνει κατ' επανάληψη έκκληση στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να συμμορφωθούν με τις προτροπές του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Παιδείας και να μην εστιάζουν αποκλειστικά στις τεχνικές προδιαγραφές του καλού σήματος, αλλά να εξετάζουν τον κοινωνικό παράγοντα κατά την επιλογή των θέσεων που θα τοποθετήσουν τις κεραίες τους».
Ο κ. Βαλεργάκης έθεσε κρίσιμα ερωτήματα όπως το αν επιτρέπεται να υπάρχουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε σχολεία, γηροκομεία και νοσοκομεία, τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες αν διαπιστώσουν κάποια παρανομία και τι διαδικασία ακολουθείται σε περίπτωση μη αδειοδοτημένης κεραίας.

Οι συνδέσεις
Ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Θωμάς Ξένος, αναφέρθηκε στους σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας στον αστικό ιστό, έκανε λόγο για τεράστια αύξηση των συνδέσεων παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα. Οπως είπε, οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας έχουν φτάσει παγκοσμίως τα 6,9 δισ., ενώ στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 15 εκατομμύρια.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ Αννα Γκιζάρη αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν την αρχή της προφύλαξης στο δίκαιο της ΕΕ.

Η νομοθεσία

Τη συζήτηση συντόνισε ο δικηγόρος και νομικός σύμβουλος του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ο οποίος μίλησε για τη σχετική νομοθεσία και τη νομολογία, αλλά και για τον αγώνα που δίνει ο δήμος κατά των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από τις ευαίσθητες περιοχές, αλλά και των Πυλώνων Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ στη διέλευσή τους από κατοικημένες περιοχές. Οπως είπε, «υπάρχουν ακατάλληλα και κατάλληλα σημεία για την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Ακατάλληλα αποτελούν όσα γειτνιάζουν με κοινωφελείς χώρους όπου ευρίσκονται ομάδες ευπαθούς πληθυσμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.