Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

"Να κατεδαφιστεί η κεραία της Πυλαίας" διατάσσει το δικαστήριο

Πλήθος πολιτών της Πυλαίας μπροστά στια καμουφλαρισμένες κεραίες
Κερδήθηκαν και τα ασφαλιστικά μέτρα για την κεραία της Πυλαίας, όπως πιο πριν και η προσωρινή διαταγή, ενώ ταυτόχρονα η Πολεοδομία Θεσσαλονίκης θυροκόλλησε στην οδό Βενιζέλου 26 την απόφαση κατεδάφισης του κεραιοσυστήματος θεωρώντας το αυθαίρετο.

Σύμφωνα με την (αριθ. 19510/19.11.2014), που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης για την κεραία κινητής τηλεφωνίας που επιχειρήθηκε να εγκατασταθεί δίπλα στο 2ο δημοτικό σχολείο Πυλαίας, το νηπιαγωγείο και τον παιδικό σταθμό της περιοχής οι κάτοικοι της περιοχής δικαιώθηκαν.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση, έγινε δεκτή η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο  δήμος για την ακαταλληλότητα της θέσης της κεραίας, που είχε εγκατασταθεί σε ελάχιστη απόσταση από το σχολικό συγκρότημα και σε απόσταση μόλις 4 μέτρων από τις κατοικίες σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Πυλαίας.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση, που θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι από τις λίγες θετικές υπέρ των δήμων και των κατοίκων αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων μετά την ισχύ του  νόμου 4070/20212, απαγορεύεται η λειτουργία της κεραίας κινητής τηλεφωνίας, αλλά και οποιουδήποτε εξαρτήματος-μηχανήματος στο σημείο της κεραίας.
«Η απόφαση αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση για το δήμο και τους κατοίκους της περιοχής. Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν: με την υγεία των κατοίκων και των παιδιών μας δεν παίζουμε. Η Δικαιοσύνη δικαίωσε τον αγώνα και τις προσδοκίες κατοίκων και Δήμου», τόνισε ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, λίγο μετά την απόφαση.
«Πρόκειται για σημαντική απόφαση γιατί είχαν εκδοθεί όλες οι απαιτούμενες άδειες», δήλωσε ο δικηγόρος των κατοίκων και περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Το δικαστήριο των ασφαλιστικών δέχτηκε την επιχειρηματολογία μας και το αίτημά μας να διαταχθεί η προσωρινή διακοπή των εργασιών εγκατάστασης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και η απομάκρυνση των μηχανημάτων. Με την ανάκληση της άδειας που πετύχαμε από την Πολεοδομία και την εντολή κατεδάφισης ως αυθαιρέτων των τριών κεραιών εντός 30 ημερών, είναι σαφές ότι εξασφαλίσαμε μια κίνηση ΜΑΤ προς τους αυθαιρετούντες. Τονίζουμε και πάλι ότι η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της θα πρέπει να πάψουν να στηρίζουν τα συμφέροντα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας».
Πρόκειται για μια δικαίωση των αγώνων των κατοίκων της Πυλαίας και των γονέων του γειτονικού Δημοτικού Σχολείου, που ανάγκασαν και τον Δήμο Πυλαίας -Χορτιάτη να στηρίξει την προσπάθεια.

Οι κεραίες της COSMOTE είναι καμουφλαρισμένες ως καμινάδες, σε δώμα διώροφης κατοικίας που βρίσκεται σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από το 1ο Νηπιαγωγείο Πυλαίας, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας, γήπεδο μπάσκετ και πάρκο-χώρο παιδικής χαράς, τα οποία και απέφυγαν επιμελώς να εμφανίσουν στα σχέδια προς την Πολεοδομία, με στόχο να αποπροσανατολισθούν οι υπηρεσίες και οι περίοικοι και να μην ανακαλύψουν την παράνομη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία εγκατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.