Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Συμπολιτεία Θερμαϊκού: "Πιέστε να επεκταθεί το δίκτυο φυσικού αερίου σε όλη την έκταση του δήμου"

Η ενεργειακή αναβάθμιση δύο σχολικών κτιρίων
«Να πιέσει η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού τη ΔΕΠΑ, προκειμένου να επεκταθεί το δίκτυο φυσικού αερίου σε όλο το δήμο Θερμαϊκού, ώστε να συνδεθούν με προτεραιότητα τα σχολικά κτίρια, οι δομές υγείας και οι αθλητικές εγκαταστάσεις», ζήτησε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Απαντώντας ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, ενημέρωσε ότι μέχρι στιγμής το δίκτυο φυσικού αερίου στην περιοχή της Περαίας είναι μήκους 11,5 χιλιομέτρων και πρόσθεσε ότι μετά από επικοινωνία που είχε με τη διοίκηση της ΔΕΠΑ, η τελευταία όρισε υπάλληλό της προκειμένου να εξετάσει τις δυνατότητες επέκτασης του δικτύου στην περιοχή.
Η πρόταση του επικεφαλής της «Συμπολιτείας», έγινε κατά τη συζήτηση έγκρισης δύο μελετών, που πρότεινε η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Πάττη Πασχαλίδου για την υλοποίηση έργων, σε δύο σχολικά κτίρια του Δήμου, που θα βοηθήσουν την εξοικονόμηση ενέργειας.

Το 2ο Γυμνάσιο Νέας Μηχανιώνας
Η μία μελέτη, προϋπολογισμού δαπάνης 215.751,15€, έχει τίτλο «Πρότυπο Επιδεικτικό Έργο Εφαρμογών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας στο 2ο Γυμνάσιο Νέας Μηχανιώνας» και αφορά:.
1.    Κτηριακό κέλυφος
Θα γίνει εγκατάσταση εξωτερικής θερμομόνωσης τοιχοποιίας για το σύνολο του κτηρίου και εγκατάσταση μόνωσης δώματος, εσωτερικά της κεραμοσκεπής.
2.    Ανοίγματα
Θα υλοποιηθεί αντικατάσταση των ανοιγμάτων με μονό υαλοπίνακα, με νέα ανοίγματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή και διπλό υαλοπίνακα, χωρίς ανακλαστική επίστρωση.
3.    Σύστημα θέρμανσης
Για τη βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης θα γίνουν οι ακόλουθες παρεμβάσεις:
α. αντικατάσταση του υφιστάμενου καυστήρα και λέβητα με νέο καυστήρα και λέβητα ντίζελ, καθώς και των βασικών τμημάτων του συστήματος θέρμανσης (δοχείο διαστολής, κυκλοφορητής)
β. εγκατάσταση πίνακα αυτονομίας ενός κυκλώματος, σε συνδυασμό με ψηφιακό θερμοστάτη και ηλεκτροβάνα, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα πλήρους ελέγχου της λειτουργίας του καυστήρα μέσω του θερμοστάτη χώρου
γ. εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης, με σκοπό την ανάμειξη του νερού επιστροφής από τα θερμαντικά σώματα με αυτό του καυστήρα, προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση καυσίμου για θέρμανση χώρου.
δ. εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και θερμοδοχείου τριπλής ενέργειας για την προθέρμανση του νερού θέρμανσης χώρων και την παραγωγή ΖΝΧ.
4.    Ψύξη κτηρίου
Θα γίνει εγκατάσταση ανεμιστήρων οροφής σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας και στα γραφεία δασκάλων, μέσω των οποίων θα εξασφαλίζεται τεχνητός υβριδικός δροσισμός σε περιπτώσεις εμφάνισης υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.
5.    Ηλεκτρική ενέργεια
Η διαθεσιμότητα ηλιακής ακτινοβολίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων στο δώμα του κτηρίου.
6.    Παρεμβάσεις εξοικονόμησης
Θα γίνει αντικατάσταση των εξωτερικών προβολέων υδραργύρου ισχύος 250W με προβολείς LED.
Επίσης θα γίνει αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων φθορισμού που χρησιμοποιούνται στις αίθουσες διδασκαλίας με νέα φωτιστικά φθορισμού, με ηλεκτρονικά ισχύος και ανακλαστήρες.
7.    Σύστημα εποπτείας και ελέγχου.
Θα εγκατασταθούν όργανα μέτρησης της κεντρικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ισχύος, της παραγωγής ηλεκτρικής ισχύος από το φωτοβολταϊκό σταθμό, της διαθέσιμης ηλιακής ακτινοβολίας, της παραγωγής θερμικής ισχύος από τον καυστήρα και τους ηλιακούς συλλέκτες και των θερμοκρασιών χώρου. Όλες αυτές οι μετρήσεις θα συλλέγονται σε ένα κεντρικό Η/Υ στον οποίο θα επεξεργάζονται, θα αποθηκεύονται, θα παρουσιάζονται σε διαγράμματα που θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο και θα υπολογίζονται διάφορα μεγέθη.

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Περαίας
Η δεύτερη μελέτη, είναι προϋπολογισμού δαπάνης 151.459,39 €, έχει τίτλο «Πρότυπο Επιδεικτικό Έργο Εφαρμογών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Περαίας» και αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου από την ενεργειακή κατηγορία Δ΄ στην κατηγορία Β΄. Οι εργασίες που προβλέπονται να γίνουν είναι:
1.                            1. εγκατάσταση στη στέγη του σχολικού κτηρίου ολοκληρωμένου συστήματος φωτοβολταϊκών πλαισίων ισχύος 5,075kWp για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη διάθεσή της στο δίκτυο
2.    αντικατάσταση του υφιστάμενου καυστήρα ντίζελ με νέο καυστήρα βιομάζας, με συστήματα αυτανάφλεξης και αυτοτροφοδοσίας, με καύσιμο συσσωματώματα βιομάζας.  Eγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης στο σύστημα θέρμανσης
3.    εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών στη στέγη του σχολικού κτηρίου για την παραγωγή ΖΝΧ και προθέρμανση του νερού θέρμανσης χώρων, με θερμοδοχείο διαστρωματικής αποθήκευσης με μόνωση, δοχείο διαστολής, βάνες, λοιπά υδραυλικά εξαρτήματα)
4.    εγκατάσταση προβολέων LED για το φωτισμό του αύλιου σχολικού χώρου
5.    αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικού φθορισμού με νέα φωτιστικά με ανακλαστήρες με ηλεκτρονικούς μετασχηματιστές και σύστημα ομαλής εκκίνησης και λαμπτήρες φθορισμού τύπου Τ5
6.    εγκατάσταση ανεμιστήρων οροφής για το δροσισμό των εσωτερικών χώρων
εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος εποπτείας διασυνδεμένου με το συνδυασμένο σύστημα θέρμανσης, το φωτοβολταϊκό σταθμό, τον κεντρικό ηλεκτρικό πίνακα του σχολείου, τους εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους, το οποίο θα αποτελείται από τα απαραίτητα μετρητικά όργανα (πυρανόμετρο, ροόμετρα, θερμόμετρα υγρού και αέριου μέσου κλπ) και από σχετικό λογισμικό εποπτείας, καταγραφής και διαχείρισης των μετρήσεων, φιλικό προς το χρήστη.


Η εκτέλεση και των δύο έργων θα γίνει με δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.