Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Αποκατάσταση υποβαθμισμένων δυτικών περιοχών του Θερμαϊκού

H υλοποίηση του έργου με τίτλο «Αξιολόγηση της υποβάθμισης του εδάφους και στρατηγικές αποκατάστασης για τον αειφόρο σχεδιασμό χρήσεων γης» και ακρωνύμιο "TERRA-MED", το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής «Ελλάδα – πΓΔΜ 2007-2013», εγκρίθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 766.000 ευρώ και εγκεκριμένου προϋπολογισμού για την Π.Κ.Μ. 325.000 ευρώ, θα διαρκέσει 15 μήνες και αφορά στην αποκατάσταση και την υποστήριξη του αναπτυξιακού σχεδιασμού υποβαθμισμένων περιοχών εκτός των δυτικών ορίων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην περιοχή του δυτικού Θερμαϊκού, που βρίσκεται στα όρια των δήμων Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Δέλτα. Το έργο "TERRA-MED" θα υλοποιηθεί από ελληνικής πλευράς από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Τμήμα Χημείας του Α.Π.Θ.
«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχωρούμε μεθοδικά και στοχευμένα σε δράσεις αποκατάστασης των υποβαθμισμένων περιοχών του δυτικού θαλάσσιου μετώπου του Θερμαϊκού. Για τον σκοπό αυτό, κατορθώσαμε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση για το "TERRA-MED", με το οποίο ουσιαστικά θα καταγράψουμε το ακριβές μέγεθος της μόλυνσης που αντιμετωπίζει η περιοχή που βρίσκεται από τα όρια του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης μέχρι και το Καλοχώρι του δήμου Δέλτα και θα καταρτίσουμε το μάστερ πλαν που θα αποτελέσει ουσιαστικά το σχέδιο για τη οριστική αποκατάσταση της περιοχής.
Με τη συνεργασία των δύο δήμων, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Δέλτα, ξεκινάμε ένα έργο για το οποίο έχουμε δεσμευτεί από την προηγούμενη θητεία και το οποίο έχει απόλυτη ανάγκη η δυτική Θεσσαλονίκη. Με την ολοκλήρωση της μελέτης και την κατάρτιση του μάστερ πλαν, θα είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε το έργο της αποκατάστασης της μολυσμένης περιοχής από το νέο ΕΣΠΑ και να αλλάξουμε την εικόνα του παραθαλάσσιου μετώπου στη δυτική Θεσσαλονίκη», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Στο πλαίσιο του έργου "TERRA-MED", θα υλοποιηθούν τέσσερις δράσεις:
1. Καταγραφή και παρακολούθηση σε κατάλληλα διαμορφωμένη βάση χωρικών δεδομένων των υφιστάμενων χρήσεων γης, παράλληλα με τον ισχύοντα σχεδιασμό.
2. Ανάπτυξη ψηφιακών συστημάτων διαχείρισης και ανάλυσης χωρικών και σημειακών δεδομένων για την αποτύπωση της εδαφικής ποιότητας και της ικανότητας των εδαφών να στηρίζουν διάφορες χρήσεις, με έμφαση στη χωρική αποτύπωση των ρυπασμένων στην περιοχή εδαφών.
3. Διερεύνηση της φέρουσας ικανότητας των εδαφών και προτάσεις για αύξηση των μηχανικών χαρακτηριστικών τους, ώστε να φέρουν με ασφάλεια τις προτεινόμενες υποδομές. Δημιουργία προτύπων αναπτυξιακού σχεδιασμού για την περιβαλλοντική αποκατάσταση και κοινωνικοοικονομική αναβάθμιση των υποβαθμισμένων περιοχών.
4. Υποστήριξη του υπό μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού και πιλοτική εφαρμογή στην υπό μελέτη περιοχή στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της περιοχής και της ανάδειξής της ως τμήματος του θαλασσίου μετώπου της Θεσσαλονίκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.