Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Δημόσια "συγγνώμη" της Γερμανίας για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη

Δημόσια συγγνώμη, για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, ζήτησε εκ μέρους της Γερμανίας ο υφυπουργός  Εξωτερικών της χώρας, Μίχαελ Ροτ, καταθέτοντας παράλληλα  και ένα συμβολικό στεφάνι στο μνημείο του Μαρτυρικού Χορτιάτη, εκεί που πριν από 70 χρόνια 149 συμπολίτες μας έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Ο κ. Ροτ, που είναι υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, επανέλαβε τη συγγνώμη που είχε εκφράσει δημόσια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της χώρας Γιόακιμ Γκάουκ κατά την τελευταία του επίσκεψη στις Λιγκιάδες, θέλοντας να δείξει τη μεταμέλεια της χώρας του για τα εγκλήματα της κατοχής. «Θα ευχόμουν τόσο πολύ εάν κάποιος που έδινε τότε εντολές, ή υπάκουε σε εντολές, είχε πει προ πολλού "ζητώ συγγνώμη" ή "μετανοώ" ή "λυπούμαι βαθύτατα για το γεγονός ότι υπάκουσα σε εγκληματικές εντολές". Είναι αυτές οι φράσεις, που δεν έχουν ειπωθεί, είναι αυτή η ελλιπής γνώση, που θεμελιώνουν μια δεύτερη ενοχή, αφού αποκλείουν τα θύματα από τη μνήμη», είχε πει τότε ο κ. Γκάουκ.
Μιλώντας στο Χορτιάτη  ο κ. Ροτ σημείωσε: «Στο όνομα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ζητώ από τις οικογένειες των θυμάτων συγγνώμη. Τα εγκλήματα στο Χορτιάτη, αλλά και αυτά που έγιναν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, δεν πρέπει να λησμονηθούν. Αυτήν την ευθύνη τη φέρουμε ιδιαίτερα εμείς που γεννηθήκαμε αργότερα και είναι υποχρέωσή μας απέναντι στα θύματα», σημείωσε ο κ. Ροτ, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους νέους των δύο χωρών αλλά και στην απόφαση της Γερμανίας να ενισχύσει τις συναντήσεις μεταξύ νέων ανθρώπων. «Σας καλώ προσωπικά και θα σας παρακαλούσα να λάβετε σοβαρά υπόψη τα λόγια αυτά: ελάτε να συμμετέχετε σε ένα κοινό πρότζεκτ στο όνομα της συμφιλίωσης και τη κοινής πορείας. Για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας. Για μια Ευρώπη πολύχρωμη και πολυπολιτισμική», σημείωσε ο κ. Ροτ.
Από τη μεριά του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης χαρακτήρισε την παρουσία του Γερμανού Υφυπουργού ως «έναν ισχυρό συμβολισμό και ένα καθαρό μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης δύο λαών με μεγάλη ιστορία. Η Γερμανία και η Ελλάδα είναι σήμερα μέλη της ίδιας Ευρωπαϊκής οικογένειας. Είναι σύγχρονες και εδραιωμένες δημοκρατίες με δεσμούς φιλίας και συνεργασίας», σημείωσε στο μήνυμά του. Και πρόσθεσε: «Η παρουσία σας εδώ και η τιμή που αποδίδετε στα θύματα της τραγωδίας του Ολοκαυτώματος δείχνει μια ελπιδοφόρα διάσταση της νέας πραγματικότητας  και αποτελεί μια στάση άξια επαίνου.
Ταυτόχρονα ανανεώνει την ελπίδα πως υπάρχει το κλίμα της αναγνώρισης και της ειλικρινούς διάθεσης για την παραδοχή των εγκλημάτων του παρελθόντος, την ηθική αποκατάσταση των αθώων θυμάτων και την υλική αποζημίωση των οικογενειών και των οικείων τους ώστε να κλείσουν όλες οι ιστορικές εκκρεμότητες αυτού του άδικου πολέμου».  
Σε μια σεμνή τελετή που έγινε το απόγευμα στο Χορτιάτη ο κ. Ροτ και η αποστολή των Γερμανών επισκέφτηκε το Μνημείο θυμάτων του Ολοκαυτώματος και ο Γερμανός Υφυπουργός Εξωτερικών απότισε φόρο τιμής στα θύματα που άφησε πίσω το τέλος της ναζιστικής κατοχής στο Χορτιάτη.

Μετά την ομιλία του ο Γερμανός Υφυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, ενώ στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του 1944. Στη συνέχεια η γερμανική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε την αίθουσα «Ιωάννης Μανωλεδάκης», όπου ο  κ. Ροτ είχε μια ανοικτή συζήτηση με εκπροσώπους των νέων, αλλά και μαθητές από την περιοχή του Χορτιάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.