Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Ψηφιακή αναπαράσταση Αρχιγένειων στους Επιβάτες Θράκης

Το ψηφιακά αναστηλωμένο οικοδομικό συγκρότημα των Αρχιγενείων, στους Επιβάτες της ανατολικής Θράκης, παρουσιάζεται με σχετικό video το οποίο «περιηγεί» τον επισκέπτη στο καθένα από τα οικοδομήματα του συγκροτήματος. 

Η παρουσίαση συμπληρώνεται με τη συνολική εικόνα του συγκροτήματος (σε εκτυπώσιμη μορφή) και σύντομο υπομνηματισμό, και ολοκληρώνεται με το αναλυτικό τρίγλωσσο υπόμνημα (στην ελληνική, τουρκική και αγγλική γλώσσα), στο οποίο παρατίθενται και οι πηγές που χρησιμοποιήθηκαν. 
Για το έργο συνεργάστηκαν η κ. Μαριάνθη Παλάζη, υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ο κ. Serbay Kocoglou, ερευνητής στο Μητροπολιτικό Δήμο Κωνσταντινούπολης, υπό την εποπτεία της κ. Κατερίνας Δαλακούρα, επίκουρης καθηγήτριας του Τμήματος ΦΚΣ, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Οι Επιβάτες ιδρύθηκαν από τους αρχαίους Έλληνες αποίκους,στις θρακικές ακτές της Προποντίδας,στα ανατολικά της Συληβρίας,το πιθανότερο τον 5ο αιώνα π.Χ..Στο παρελθόν είχε και άλλες ονομασίες:Πλιβάτες,Πίγαντος,Βοίαδοςή Βίγατος.Σήμερα ονομάζεται Σελίμ Πασά εις ανάμνηση του Μεχμέτ Σελίμ Σιρρί Πασά που υπήρξε ένας από τους μεγάλους βεζίρηδες των Οσμανλήδων.
Παλιά οι Επιβάτες είχαν τέσσερις εκκλησίες:Της Παναγίας,των Αγίων Θεοδώρων,του Αγ.Γεωργίου και της Οσίας Παρασκευής.Η τελευταία ήταν κτισμένη πάνω στο πατρικό σπίτι της Αγίας Παρασκευής.Μετά από φωτιά όλες οι εκκλησίες κάηκαν.Αργότερα οι Επιβατινοί ξανεκτισαν τους ναούς του Αγ.Γεωργίου και της Οσίας Παρασκευής.
Αυτό που έκανε γνωστούς τους Επιβάτες ήταν τα Αρχιγένεια Διδασκαλεία,που ιδρύθηκαν από το μεγάλο τέκνο των Επιβατών,γιατρό του σουλτάνου και καθηγητή της Ιατρικ΄λης Σχολής Κωνσταντινούπολης,Σαράντη Αρχιγένη.Μαζί με την σύζυγό του Έλενα θεωρου΄νται μεγάλοι ευεργέτες των Επιβατών.
Το χωριό κυριευθηκε από τους Τούρκους το 1453,όμως οι Τούρκοι δεν κατοίκησαν ποτέ εδώ.

Το 1922 οι κατοικοι έφυγαν ως πρόσφυγες για την Ελλάδα.Άλλοι εγκαταστάθηκαν στον Βόλο,άλλοι στην Θεσσαλονίκη και άλλοι στην Αθήνα.Το ένα τέταρτο των κατοίκων εγκαταστάθηκε στην ανατολική έξοδο του Θερμαικού Κόλπου,στην θέση Μπαξε Τσιφλίκ και έδωσαν το όνομα Νέοι Επιβάτες.Το 1945 έκτισαν επιβλητικό ναό προς τιμήν της προστάτιδάς τους Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής.
Δείτε σχετικά: http://www.youtube.com/watch?v=y1VJIziSvi4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.