Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Ως "ιστορική πρωτεύουσα" ανακηρύχθηκε η Επανομή

Με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού
Να ανακηρύξει την Επανομή ως την ιστορική έδρα του δήμου Θερμαϊκού, αποφάσισε το απόγευμα της Τρίτης ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού. Είχε προηγηθεί την προηγούμενη ημέρα συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Επανομής που διατύπωσε  ομόφωνα ανάλογη πρόταση.  Το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί Μέσω του Συμβουλίου Τοπονυμιών προς το υπουργείο Εσωτερικών.
       
Σύμφωνα με το νόμο 3463 του 2006 και το νόμο 3852 του 2010, ως ιστορική έδρα ενός δήμου μπορεί να οριστεί οικισμός, εφόσον συντρέχουν σχετικοί ιστορικοί λόγοι. Στην ιστορική έδρα, όπως ορίζει η νομοθεσία,  «μπορούν, μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να πραγματοποιούνται συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και επίσημες εορτές και τελετές».
Η απόφαση αυτή του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, αναγνωρίζει στην πράξη τόσο τη συνεχή παρουσία κατοίκων στην περιοχή ήδη από την προϊστορική εποχή, όπως μαρτυρούν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και τη μακραίωνη ιστορία του οικισμού της Επανομής από τον 14ο αιώνα μ.Χ., όπως επίσης τη συμβολή των Επανομιτών στην Επανάσταση του 1821 και τους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες που ακολούθησαν, όσο και τη σημασία που είχε η πρώην Κοινότητα Επανομής στη διαδικασία ενσωμάτωσης των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής και στη δημιουργία των δικών τους ανεξάρτητων κοινοτήτων.
Όπως δήλωσε για το θέμα ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης «Δεν είναι τυχαίο που από το 2010, σε όλες μου τις δημόσιες παρεμβάσεις, αποκαλώ την Επανομή μάνα. Πρόκειται για την πιο ιστορική περιοχή του δήμου μας. Ιδιαίτερα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 στην Επανομή εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι πρόσφυγες. Η πρωτοβουλία μας για την Ιστορική Έδρα αποδεικνύει ότι στην περιοχή μας τιμούμε τη μνήμη και την ιστορία».
Ο εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης, Χρήστος Βογιατζής, παρατήρησε στην τοποθέτησή του ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την ανακήρυξη της Επανομής ως ιστορικής έδρας, αποτελεί μία καθυστερημένη αναγνώριση του πρωτεύοντα ρόλου που αυτή είχε διαχρονικά. Επανέλαβε δε το παράπονο που είχαν διατυπώσει κάποιοι παράγοντες της Επανομής, κατά τη δημιουργία του Καλλικρατικού δήμου Θερμαϊκού, ότι έπρεπε να οριστεί η Επανομή ως διοικητική πρωτεύουσα του δήμου.
Τέλος, ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, στάθηκε για λίγο σε σημαντικές περιόδους της ιστορίας της Επανομής, όπως η συμμετοχή των Επανομιτών στα τμήματα του Εμμανουήλ Παπά, κατά την Επανάσταση του 1821, την αποφασιστική συμβολή εκλεκτών τέκνων της Επανομής στην ανάπτυξη του αγροτικού κινήματος σε ολόκληρη τη Μακεδονία, αλλά και στη συμμετοχή Επανομιτών στο μεγαλειώδες κίνημα της Εθνικής Αντίστασης, στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής. Αναρωτήθηκε όμως κατά πόσο η διοίκηση του δήμου, μετά την ανακήρυξη της Επανομής ως ιστορικής πρωτεύουσας, θα αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα για την ανάπτυξη και την πολιτιστική της αναβάθμιση. Καθώς επίσης για τη συστηματική έρευνα και ανάδειξη της μακρόχρονης ιστορίας της περιοχής.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.