Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Εκδήλωση-άλλοθι για τις λιμνοθάλασσες Αγγελοχωρίου-Επανομής

του Ακτιβιστή
Μπορεί ο τίτλος της ημερίδας να ήταν «Λιμνοθάλασσες Επανομής - Αγγελοχωρίου. Μια πρόταση συνεργασίας για κοινές δράσεις σχολείων της περιοχής» και η στόχευση των διοργανωτών να ήταν ο σχεδιασμός προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης αλλά σωστά υπέθεσαν οι ενεργοί πολίτες της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας και της Κίνησης Πολιτών Επανομής ότι η ημερίδα θα χρησιμοποιηθεί από τους Accolagoonistas (εταιρία ΟΜΙΚΡΟΝ, Περιφέρεια, ΥΠΕΚΑ, Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος και συνεργάτες) για να την νομιμοποιήσει ως ενημερωτική διαδικασία προς τους κατοίκους της περιοχής.

Επρόκειτο για μια ενημέρωση για τις παρεμβάσεις στις προστατευόμενες περιοχές που ήταν από πλημμελής έως ανύπαρκτη σύμφωνα με τις αιτιάσεις των συλλογικοτήτων αλλά και της πρώην δημοτικής αρχής.
Έτσι χρησιμοποιήθηκε η εκδήλωση ως άλλοθι πληροφόρησης και ενημέρωσης όπως τόνισαν πολίτες που πήραν τον λόγο και τοποθετήθηκαν στο 2ο Γυμνάσιο της Περαίας.
Οι συνεργάτες στο αμφιλεγόμενο πρόγραμμα ACCOLAGOONS, "Δράσεις για τη διατήρηση παράκτιων οικοτόπων και σημαντικών ειδών ορνιθοπανίδας των περιοχών του δικτύου NATURA 2000 λιμνοθάλασσα Επανομής, λιμνοθάλασσα Αγγελοχωρίου" με την σημαντική χρηματοδότηση της LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέφυγαν να απαντήσουν στις τεκμηριωμένες αλλά και συναισθηματικά φορτισμένες τοποθετήσεις και παρατηρήσεις των πολιτών παραπέμποντας σε μια άλλη ανοιχτή εκδήλωση (και όχι σε χώρο σχολείου) που όμως τόσα χρόνια ούτε διοργάνωσαν αλλά και ούτε συμμετείχαν όταν κλήθηκαν από συλλογικότητες πολιτών του Δήμου Θερμαϊκού(ΚΠΕ).
Οι πολίτες που μίλησαν κατηγόρησαν τους μελετητές και εκτελούντες το έργο ότι με τις βίαιες παρεμβάσεις τους ( χρήση τεράστιων σκαπτικών μηχανημάτων και οχημάτων, την τοποθέτηση μπετόν - τσιμεντένια αλυσίδα με κολωνάκια και βάσεις σε παρατηρητήρια) διαταράσσουν την ζωή των πληθυσμών πτηνών που διαβιούν στην περιοχή με αποτέλεσμα να έχει παρατηρηθεί φέτος απουσία φοινικόπτερων και ερωδιών.
Και φυσικά ανέδειξαν τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ που έχει στην ατζέντα του ξεπουλήματος και τον υγροβιότοπο της Επανομής ως προίκα στο κάμπιγκ της Επανομής (3.200 στρ. όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα των ξεπουλητάδων της δημόσιας περιουσίας) δηλώνοντας την έντονη αντίθεσή τους σ' αυτό.
Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας καταρτίστηκαν επιτροπές εκπαιδευτικών για την κατάρτιση περιβαλλοντικών δράσεων στα συγκεκριμένα οικοσυστήματα.
Στην ημερίδα παραβρέθηκε εκπροσωπώντας  την διοίκηση του δήμου ο Αντιδήμαρχος κ. Θεόδωρος Τζέκος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.