Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Φόρος τιμής από το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού στα θύματα της ναζιστικής Κατοχής


Τηρώντας ενός λεπτού σιγή, το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού κατά την έναρξη της σημερινής του διπλής συνεδρίασης, τίμησε τη μνήμη όλων εκείνων των πολιτών του Θερμαϊκού που θανατώθηκαν από τους Ναζί, στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής ή εκτοπίστηκαν στα χιτλερικά στρατόπεδα συγκέντρωσης ή υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία στα οχυρωματικά έργα των χιτλερικών.

Τη σχετική πρόταση, είχε διατυπώσει με επιστολή του ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, επισημαίνοντας ότι η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου συμπίπτει με την απελευθέρωση πριν ακριβώς 70 χρόνια, στις 30 Οκτωβρίου 194, της πόλης και της υπαίθρου της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς κατακτητές.
«Όσοι τόλμησαν τότε να ορθώσουν το ανάστημά τους στον κατακτητή, γνώρισαν το θάνατο. Καθημερινές ήταν οι εκτελέσεις Ελλήνων πατριωτών. H περιοχή μας, πλήρωσε δυστυχώς κι αυτή φόρο αίματος στους χιτλερικούς, αν και λιγότερο συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας», σημείωσε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας».
Στους πατριώτες που εκτελέστηκαν από τους χιτλερικούς κατακτητές, κορυφαία περίπτωση ήταν του ήρωα της Αντίστασης, Απόστολου Βαζάκα από τη Νέα Μηχανιώνα, που τον εκτέλεσαν οι Γερμανοί, τον τελευταίο χρόνο της κατοχής, όταν προσπάθησε να οργανώσει τη λιποταξία και την αποστολή στα τμήματα του ΕΛΑΣ, στο Χορτιάτη, των ανδρών μιας διμοιρίας Τουρκεστάνων που είχαν στρατοπεδεύσει λίγο πάνω από τα κοιμητήρια της Νέας Μηχανιώνας και πρόσφεραν βοηθητικές υπηρεσίες στους Γερμανούς.
Μνημονεύθηκε επίσης η περίπτωση των 300 κατοίκων της Επανομής, οι οποίοι συνελήφθησαν το πρωί της 7ης Αυγούστου 1944 σε μπλόκο των Ναζί στο χωριό τους, μεταφέρθηκαν με τα πόδια στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, όπου έζησαν επί δύο εβδομάδες ως όμηροι, με το φόβο της εκτέλεσης, ενώ 15 από αυτούς τους  Επανομίτες, οδηγήθηκαν στη συνέχεια στα Ναζιστικά στρατόπεδα της Γερμανίας, όπου γνώρισαν επί ένα και πλέον έτος απίστευτη ταλαιπωρία και σώθηκαν «ως εκ θαύματος» από τις κακουχίες, τους ανελέητους βομβαρδισμούς, το μαρτύριο της πείνας και τις εκτελέσεις από τους χιτλερικούς δημίους.
Τέλος, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, απότισαν φόρο τιμής στους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής, που ταλαιπωρήθηκαν αφάνταστα με τη λεγόμενη «αγγαρεία» καταναγκασμένοι να δουλεύουν υποχρεωτικά κάτω από την μπότα του κατακτητή, για να δημιουργηθούν τα μεγάλα οχυρωματικά έργα που κατασκεύαζαν οι χιτλερικοί στις ακτές μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.