Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα κάμπινγκ-υγροβιότοπου Επανομής

«Να αναλάβει την πρωτοβουλία η νέα δημοτική αρχή, ως οφείλει να πράξει, προκειμένου να αποδεσμεύσει τα φιλέτα του τόπου μας από το ΤΑΙΠΕΔ, με πρώτο αυτό της Επανομής», ήταν το μήνυμα που κυριάρχησε στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το βράδυ της Κυριακής στο Δημοτικό Θέατρο, η Κίνηση Πολιτών Επανομής σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού. Και όμως, η απουσία της δημοτικής αρχής από την εκδήλωση, ήταν ηχηρή.

Ήταν πολλές οι προτάσεις που διατυπώθηκαν από τους ομιλητές και τους δημότες που πήραν το λόγο, για το πώς μπορούν να διαφυλαχθούν από το ξεπούλημα του ΤΑΙΠΕΔ τόσο το κάμπινγκ, όσο και ο υγροβιότοπος της Επανομής. Και σίγουρα θα γινόταν πιο σοφοί οι εκπρόσωποι του Δήμου αν παραβρίσκονταν στην εκδήλωση. Το γεγονός σχολιάστηκε αρνητικά και επικρίθηκε ιδιαίτερα.
Αυτό που επισημάνθηκε από αρκετούς, ήταν η επαμφοτερίζουσα στάση του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο μετά τις πρώτες αντιδράσεις για τη σχεδιαζόμενη προσπάθεια πώλησης «πακέτο» του κάμπινγκ με τον υδροβιότοπο, άρχισε να διαρρέει προς Μέσα Ενημέρωσης ότι «πωλείται μόνο το κάμπινγκ ενώ για τον υδροβιότοπο θα υπάρξει διαβούλευση με την τοπική κοινωνία», χωρίς όμως μέχρι σήμερα να υπάρχει επίσημη ανακοίνωσή του περί αυτού. Ενώ αντιθέτως, στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ αναγράφεται η πώληση των 3.200 στρεμμάτων στην Επανομή, συμπεριλαμβάνοντας μαζί με το κάμπινγκ και την περιοχή Natura.

Ο Κώστας Λυκεσάς
Όπως σημείωσε εκ μέρους των διοργανωτών το μέλος της Κίνησης Πολιτών Επανομής, Κώστας Λυκεσάς, αυτό που προέχει σήμερα είναι να αποτραπεί κατ΄αρχήν η πώληση.  Υπογραμμίζοντας ότι πρέπει: «Να εκφραστεί η θέληση της τοπικής κοινωνίας με κάθε τρόπο για αποτροπή της πώλησης και να γνωστοποιηθεί στον κάθε αρμόδιο ότι όχι απλά τα διεκδικούμε, αλλά τα θεωρούμε περιουσία δική μας και των παιδιών μας. Και αναφέρομαι πρώτα στα 3200στρ της Επανομής και δεύτερο στα 132στρ του κάμπιγκ της Αγίας Τριάδος που μπορεί τυπικά να θεωρείται δημόσια έκταση, όμως έχει ενταχθεί από το 2007 στο σχέδιο πόλης, έχουν ορισθεί οι κοινωφελείς χρήσεις γης και έχει ήδη πληρωθεί το 55% της εισφοράς σε χρήμα και γη. Δεν αρκεί όμως να κινηθεί ο δήμος, πρέπει να κινητοποιηθεί και όλη η τοπική κοινωνία αν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα».
Και ο Κώστας Λυκεσάς λίγο αργότερα πρόσθεσε: «Εμείς λέμε ότι αν αξιοποίηση σημαίνει ξεπούλημα δημόσιας ή δημοτικής γης είτε ριζική αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος,  τότε καλύτερα να παραμείνουν βούρλα, να μείνουν ως έχουν. Πιστεύουμε, παρόλα αυτά, ότι υπάρχουν επιλογές πραγματικής αξιοποίησης των εκτάσεων αυτών που να απαντούν στις οικονομικές, παραγωγικές και πολιτισμικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και που θα σέβονται τον άνθρωπο και το περιβάλλον».

Ο καθηγητής Γιάννης Κρεστενίτης
Ο καθηγητής του ΑΠΘ, κ.Γιάννης Κρεστενίτης, σημειώνοντας ότι ο υγροβιότοπος και η έκταση του κάμπινγκ αποτελούν φυσικά κοινά αγαθά, που ανήκουν σε όλους, τα παραλάβαμε από τις προηγούμενες γενιές και πρέπει να τα παραδώσουμε στις επόμενες, υπογράμμισε στη συνέχεια:
«Βιώνουμε μια βαθιά ύφεση, υπάρχει ανάγκη για επενδύσεις και δουλειές. Όμως τέτοιου είδους διαχειριστικές πρακτικές, είναι εγκληματικές ενέργειες απέναντι σε όλους εμάς που χάνουμε τη δημόσια γη, τους πόρους για μελλοντική ανάπτυξη, αλλά και τις ελπίδες για καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας. Επειδή το ξεπούλημα της δημόσιας γης δεν είναι επένδυση, οφείλουμε να ανοίξουμε ένα δημόσιο διάλογο για μία βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας, που θα εξυπηρετεί τις δικές μας ανάγκες για σήμερα και τις ανάγκες των παιδιών μας για αύριο».

Η νομικός Ελεάνα Ιωαννίδου
Η δικηγόρος σε θέματα Δημοσίου Δικαίου και Περιβάλλοντος, Ελεάνα Ιωαννίδου, δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης, αναφερόμενη σε ανάλογες υποθέσεις διεκδικούμενων προς εκποίηση εκτάσεων από το ΤΑΙΠΕΔ, επισήμανε ότι η μέχρι τώρα εμπειρία έδειξε πως οι ιδιωτικοποιήσεις προχωράνε όπου δεν βρίσκουν πολύ αντίσταση. «Όπου υπάρχει αντίσταση, ο όποιος επιχειρηματίας σκέφτεται σοβαρά αν θα προχωρήσει σε μία επένδυση από την ώρα που ξέρει ότι θα βρει απέναντί του την κοινωνία», είπε.
Συνεχίζοντας η κ.Ιωαννίδου πρόσθεσε σχετικά με τις δυνατότητες που έχει ο δήμος στο να υπερασπιστεί τη δημόσια και δημοτική περιουσία από τις αρπακτικές διαθέσεις του ΤΑΙΠΕΔ: «Ο Δήμος, είναι πολλά αυτά που μπορεί να κάνει. Πρώτα απ΄όλα, να συνεχίσει να διεκδικεί και δικαστικά την έκταση και να εγγράψει με τη νομική του υπηρεσία τη διεκδίκηση του συγκεκριμένου ακινήτου. Αυτό από μόνο του θα βάλει τον όποιο υποψήφιο επενδυτή σε κάποιες σκέψεις».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει ένα σχέδιο αξιοποίησης του συγκεκριμένου χώρου, δουλεμένο από την τοπική κοινωνία. Πράγμα που σημαίνει ότι η διαβούλευση που δεν έγινε από το Δήμο, που δεν έγινε από το ΤΑΙΠΕΔ, πρέπει να αυτοοργανωθεί από τα κάτω. Και ταυτόχρονα, να πιεσθεί ο Δήμος ώστε να μην πάει σε ξένα χέρια η έκταση και συγχρόνως να επαναδιεκδικηθεί. Καθώς, όπως κατέληξε: «Αν μπορεί να το λειτουργήσει ένας ιδιώτης, γιατί να μην μπορεί να το λειτουργήσει η κοινωνία».

Προτάσεις Θ.Τζίνα
Τέλος, ο προεδρεύων της εκδήλωσης, εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών Επανομής,  Θοδωρής Τζίνας, διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση του χώρου, όπως:
Για τον υγροβιότοπο (2.600 στρ.)
Παραμένει φυσικό τοπίο ως οικολογικό πάρκο, ιδρύεται φορέας διαχείρισης και συντάσσεται ειδική περιβαλλοντική μελέτη και καθορισμός των επιτρεπόμενων χρήσεων και δραστηριοτήτων, όπως: αναψυχή (κολύμπι, πεζοπορία, ποδήλατο, Bird watching κα),  περιβαλλοντική εκπαίδευση, αλιεία κλπ.
B. Για το camping (600στρ.)
Να φιλοξενηθούν ταυτόχρονα πολλές και διαφορετικές χρήσεις που θα κρατούν ζωντανό τον χώρο όλο τον χρόνο και όλη τη μέρα. Να δημιουργηθεί ένα μεγάλο πολυσθενές πάρκο με δραστηριότητες που θα συνδέονται με τον παρακείμενο βιότοπο και τις παραλίες, επίσης να ενταχθούν και αστικές χρήσεις. Όπως η στέγαση του φορέα διαχείρισης του υγροβιότοπου, ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, μία ξενοδοχειακή μονάδα μεσαίας δυναμικότητας, ένα συνεδριακό κέντρο. Κι επίσης,  εγκατάσταση του Εθνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων, αλλά και  φιλοξενία τοπικών συλλόγων ή φορέων, (αναλαμβάνοντας ο καθένας το κόστος εγκατάστασης, συντήρησης και λειτουργίας του τμήματός του).

Τέλος, κατασκευή κλειστού κολυμβητηρίου ή και ανοικτής πισίνας, κλειστού γυμναστηρίου ( καθώς η Επανομή είναι το μόνο δημοτικό  διαμέρισμα που δεν διαθέτει και το έχει απόλυτη ανάγκη),  και τέλος ανοικτό θέατρο ή συναυλιακός χώρος για πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου, τοπικών φορέων και ιδιωτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.