Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Δόθηκε το όνομα του Γιάννη Χαλκίδη σε δρόμο της Θεσσαλονίκης

Καθυστερημένη απόδοση τιμής στον δολοφονημένο από τη χούντα  ήρωα
Ειδική εκδήλωση για τη μετονομασία τμήματος της οδού Κωνσταντινουπόλεως,από τη συμβολή της με την οδό Κωνσταντίνου Καραμανλή έως και την οδό Μαρασλή, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, στο κτίριο της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων (Κωνσταντινουπόλεως 164Α – Πλησίον του μνημείου του Γιάννη Χαλκίδη). 


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Αθανάσιος Παππάς, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη», Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, o επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση»  Γιάννης Δελής, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, συγγενείς, φίλοι και συναγωνιστές του Γιάννη Χαλκίδη, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου και δημότες. 
Γιάννης Χαλκίδης

«Στο πρόσωπο του Γιάννη Χαλκίδη, τιμούμε σήμερα όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα ενάντια στη χούντα και αποκαθιστούμε μία ιστορική αλήθεια» τόνισε ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση της απόφασης που ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο, μετά από σειρά αποφάσεων που προηγήθηκαν ήδη από το 2006. 

«Με μία σεμνή τελετή και ως ελάχιστο φόρο τιμής μετονομάζουμε  το δρόμο αυτό με το όνομά του Γιάννη Χαλκίδη, δίπλα στον τόπο όπου ο αγωνιστής άφησε την τελευταία του πνοή»ανέφερε στο σύντομο χαιρετισμό του ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

«Ο αγωνιστής Γιάννης Χαλκίδης μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τους σημερινούς νέους, αφού σηματοδοτεί την  αντιδικτατορική  αντίσταση» ανέφερε ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και πρόσθεσε: «Η τιμή στο πρόσωπο του αποτελεί ανάχωμα στην κακοποίηση της ιστορίας και στη ναζιστική δημαγωγία».
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Δελής δήλωσε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία της μετονομασίας και ανέφερε: «Ο Γιάννης Χαλκίδης που  προέρχεται από οικογένεια αγωνιστών, υπήρξε μέλος και γραμματέας της νεολαίας Λαμπράκη στους Αμπελόκηπους της Θεσσαλονίκης και έγινε με τη θυσία του φωτεινός σηματοδότης της λαϊκής πάλης, η οποία  συνεχίζεται, κάτω από άλλες συνθήκες πια και στις ημέρες μας ».

Εκπροσωπώντας την οικογένεια του Γιάννη Χαλκίδη, ο κ. Γιώργος Μουρατίδης, ευχαρίστησε το Δήμο Θεσσαλονίκης για την πρωτοβουλία που ανέλαβε και τόνισε: «εκφράζω τη συγκίνηση μου για το σημερινό γεγονός, που αποκαθιστά έναν αγωνιστή που έδωσε τη ζωή του για τη δημοκρατία και την ελευθερία». 

Ο φίλος και συναγωνιστής του Γιάννη Χαλκίδη, Σπύρος Σακέτας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην απουσία του Γρηγόρη Παντή, συντρόφου του Χαλκίδη, που πυροβολήθηκε στο ίδιο σημείο και απεβίωσε πέρυσι, αλλά και στον αγώνα που έδωσε, προκειμένου να τιμηθεί μετά θάνατον ο Γιάννης Χαλκίδης. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ενέκρινε τη μετονομασία, με την απόφαση αρ. 624/05/06/2014, σύμφωνα με την προηγηθείσα απόφαση αρ. 1552/2013 και κατόπιν γνωμοδότησης της αρμόδιας Επιτροπής (άρθρο 8 του Ν.3463/2006, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 19 παρ. 2 του Ν.4071/2012).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.