Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Επιτροπή Υγείας δημιουργήθηκε στο δήμο Θερμαϊκού

Τη σύσταση πενταμελούς Επιτροπής με την επωνυμία «Κοινωνική Επιτροπή πρόληψης, ελέγχου νοσημάτων και φροντίδας», με σκοπό την ανάπτυξη υπηρεσιών υγείας στην περιοχή, αποφάσισε στην πρόσφατη συνεδρίαση του το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού.

Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Κολλάρας, διευθυντής ΕΣΥ, και μέλη του οι επίσης δημοτικοί σύμβουλοι Κατερίνα Μεσμερλή και Θοδωρής Ζδούκος, καθώς επίσης η Αλίκη Δημητριάδου και ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Μηχανιώνας, Σάκης Συμεωνιδης.
Η Κοινωνική Επιτροπή Υγείας, όπως καθορίστηκε, έχει ως κύριους σκοπούς:
1.Την ενημέρωση πολιτών του Δήμου Θερμαϊκού για θέματα Υγείας (μέσω εκπαιδευτικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων) όπως ηλικιωμένοι και προβλήματα τρίτης ηλικίας-άνοια κ.λπ., μαθητές και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, γυναίκες και εγκυμοσύνη, θηλασμός, πρόληψη καρκίνου μαστού κ.λπ., άνδρες και πρόληψη καρκίνου προστάτη κ.λπ.
2. Την ανάπτυξη δραστηριοτήτων για την προληπτική και θεραπευτική αντιμετώπιση νοσημάτων. Δημιουργία συνεργασιών για την διεκδίκηση προγραμμάτων (Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, κοινωνικούς φορείς κλπ.) για τον έλεγχο του γενικού πληθυσμού (screening test) για συχνές παθήσεις (σακχαρώδης διαβήτης, καρδιοπάθειες, λοιμώξεις, οστεοπόρωση, καρκίνο κ.λπ.) .
3.Τη συνεργασία για την υποστήριξη ειδικών πληθυσμιακών ομάδων (άποροι-ανασφάλιστοι-μετανάστες π.χ. Αφρικανοί εργαζόμενοι σε τράτες, καΐκια Ν. Μηχανιώνας) και τον έλεγχό τους για ηπατίτιδα, φυματίωση και άλλων μεταδιδόμενων νόσων πχ Ebola.
4.Την έκδοση επιστημονικών ενημερωτικών φυλλαδίων, αφίσες, μαγνητοσκοπήσεις ή ταινίες ή οτιδήποτε άλλο  υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγωγή υγείας και καθοδήγηση του πληθυσμού για την αντιμετώπιση ασθενειών.
5. Τη συνεργασία με το γραφείο ΠΣΕΑ (Πολιτικός Συντονισμός Έκτακτων Αναγκών-σχέδιο Ξενοκράτης) για την αντιμετώπιση έκτακτων κίνδυνων Δημόσιας Υγείας.
6. Τη συνεργασία με το Κέντρο Έλεγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και την ΔΑΝΕΘ (Διαδημοτική Αναπτυξιακή Εταιρεία Θεσ/νικης) για τη γενικότερη ανάπτυξη υπηρεσιών Υγείας των πολιτών.
7.Για την ανάπτυξη όλων των παραπάνω σκοπών της Επιτροπής Υγείας, απαραίτητη είναι η συμμετοχή σε προγράμματα Εθνικά ή Πανευρωπαϊκά που να προωθούν τους ανάλογους σκοπούς.

 Όπως υπογράμμισε ο εμπνευστής της ιδέας, δημοτικός σύμβουλος κ.Π. Κολλάρας, βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των σκοπών αυτών, είναι η εφαρμογή κανόνων δικαίου που προασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και διέπονται από ανθρωπιστικές και ηθικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.