Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Στο "σφυρί" όσο-όσο τα ακίνητα !

H υπερφορολόγηση των ακινήτων, με τελευταίο χτύπημα την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, πυροδότησε ανησυχία στην αγορά και νέο κύμα πωλήσεων ειδικά από τον Σεπτέμβριο και μετά. Oι Έλληνες πουλάνε όσο-όσο πλέον την ακίνητη περιουσία τους για να πληρώσουν υποχρεώσεις, να αποφύγουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις και τον κίνδυνο μεγαλύτερης μείωσης των τιμών.

 Διαμερίσματα που δεν βρίσκουν ενοικιαστή, σπίτια στην επαρχία τα οποία δεν κατοικούνται καθώς ανήκουν σε κατοίκους που διαμένουν στην πόλη και καταστήματα ή γραφεία που δεν προσφέρουν ούτε ένα ευρώ στους ιδιοκτήτες τους παρά μόνο κόστος, βρίσκονται πρώτα στη λίστα των εκποιήσεων.
Η μείωση των τιμών από την αρχή της κρίσης ξεπερνά κατά μέσον όρο το 40% σε ονομαστικές τιμές (Τράπεζα της Ελλάδος), ενώ η πτώση συνεχίζεται και φέτος με ρυθμό 7%.
Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Τα Νέα, για τις τιμές σε 58 περιοχές πανελλαδικά, η πτώση κυμαίνεται κατά μέσον όρο 7%-9% στην Αθήνα, 9%-11% στη Θεσσαλονίκη, 6%-10% στη Λάρισα και 11%-12% στην Πάτρα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μεσιτικά γραφεία στο κέντρο της Αθήνας λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα εντολές πώλησης για διαμερίσματα σε μεσαίου κόστους περιοχές, όπως Παγκράτι, Ζωγράφου, Γαλάτσι, Βύρωνας και Καισαριανή, όπου ο ΕΝΦΙΑ κυμαίνεται ετησίως στα 500-600 ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και αλλού.
Κύμα πωλήσεων σε τιμές ευκαιρίας υπάρχει και στα πιο ακριβά ακίνητα, τα οποία επιβαρύνονται με ετήσιο φόρο χιλιάδων ευρώ.

'Οσο για το προφίλ των αγοραστών; Πρόκειται για Ελληνες που δεν έχουν δανειστεί και τώρα που η εγχώρια αγορά είναι υποτιμημένη επενδύουν τις οικονομίες τους αγοράζοντας ακίνητα με μετρητά σε τιμές 60% και 70% κάτω από εκείνες προ της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.