Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Εξαγγελίες Σαμαρά - "Ψίχουλα" λέει η αντιπολίτευση

Η εξαγγελία για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, με παράλληλη διατήρηση του επιδόματος θέρμανσης, ήταν ουσιαστικά το μόνο μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα εγκαινίων της 79ης ΔΕΘ. Ενώ άφησε για τους επόμενους μήνες τον πολυθρυλούμενο «οδικό χάρτη» για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και τους βενζινοπώλες.

«Ο φόρος δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και προκάλεσε μεγάλη οικολογική επιβάρυνση», είπε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλοντας ακόμη αύξηση των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, παρεμβάσεις που όπως είπε θα ανακοινωθούν στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2015. Αυτό σημαίνει πως οι ανακοινώσεις για τις δύο παραπάνω παρεμβάσεις θα γίνουν τον Οκτώβριο και αφού έχει προηγηθεί η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα και ο έλεγχος του προγράμματος.
«Η υπερφορολόγηση πρέπει επιτέλους να τελειώσει, αλλά πρέπει να τελειώσει σταδιακά για να μη γυρίσουμε στα ελλείμματα», επεσήμανε ο κ.Σαμαράς.
Για τον ΕΝΦΙΑ είπε πως ήταν ένα λάθος, «το οποίο ο κόσμος δεν το πλήρωσε γιατί το διορθώσαμε». Όπως είπε, ο φόρος θα μειωθεί και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και σε λίγα χρόνια θα γίνει ανταποδοτικό τέλος για τους δήμους, όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα θα πάρει τους επόμενους μήνες επίσημη πιστοποίηση ότι το χρέος είναι βιώσιμο. «Παρά το γεγονός ότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα, το χρέος έχει αρχίσει να μειώνεται οριακά σε απόλυτο αριθμό και αυτή η μείωση θα φανεί το επόμενο διάστημα και σε επίπεδο ποσοστού του ΑΕΠ», σημείωσε.
Σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να βγει η Ελλάδα από την κρίση».
«Ήταν οι ίδιοι που φώναζαν για το κόστος των φαρμάκων, αλλά δεν ψήφισαν καμία ρύθμιση για την μείωση τους. Είναι αυτοί που δεν θέλουν την αξιολόγηση του δημοσίου, μόνο τρομοκρατούν τους υπαλλήλους ότι θα απολυθούν. Υπερασπίστηκαν κατά καιρούς ακραίους τρομοκράτες, αλλά ο κόσμος τους έχει καταλάβει», υπογράμμισε.
 Είπε ακόμη ότι πριν από μερικά χρόνια κάλυπταν κουκουλοφόρους που έκαιγαν την Αθήνα και ότι θέλουν η χώρα να είναι ξέφραγο αμπέλι.

«Όμως, δεν τους περνάει πλέον. Ο κόσμος δεν τους ακούει, παρ’ όλο που υποφέρει, ο κόσμος δεν τους ακούει» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ψίχουλα»
Για «ψίχουλα φοροελαφρύνσεων» έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την ομιλία του Αντ. Σαμαρά στα εγκαίνια της ΔΕΘ, με την οποία – σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης -ο Πρωθυπουργός «ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε θράσος και λαϊκισμό».

«Μοιράζοντας ψίχουλα φοροελαφρύνσεων, τα οποία έχει ήδη φροντίσει να εισπράξει, αδύναμος να εκστομίσει την οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στην ασκούμενη πολιτική, ο κ. Σαμαράς προσέφυγε στη γνωστή συνταγή των ενέσεων αισιοδοξίας και των ψεμάτων, σε μια χώρα που αιμορραγεί από τα μνημόνια και τη λιτότητα», παρατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει:

«Ο πρωθυπουργός των δανειστών δεν βρήκε να πει ούτε μια λέξη που να δείχνει ότι έχει καταλάβει σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο ελληνικός λαός. Ανενδοίαστα μιλά για «νέα Ελλάδα», εκείνος που γκρεμίζει καθημερινά κάθε έννοια αξιοπρέπειας και σεβασμού προς τους πολίτες. Μιλά για διορθώσεις στη λάθος εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ, όταν ο ίδιος ο ΕΝΦΙΑ συνιστά ένα μνημονιακό τερατούργημα, υποσχόμενος μάλιστα ακόμα μεγαλύτερες φορολογικές ελαφρύνσεις για τον μεγάλο πλούτο. Βαφτίζει για μια ακόμη φορά τις απολύσεις «αξιολόγηση» , όταν έχει ήδη συμφωνήσει με την τρόικα στη συνέχιση των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, καθώς και στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Ζητά από τους εργαζόμενους να αισθάνονται ικανοποιημένοι από το ότι θα πάρουν νωρίτερα (;) τις συντάξεις τους, όταν αυτές θα είναι ψίχουλα».

Κατηγόρησε επίσης τον Πρωθυπουργό ότι «τολμά να μιλά για σταθερότητα και σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς όταν αυτός που υπονομεύει συστηματικά τη δημοκρατία« και ότι «εξαγγέλλει πιστοποιητικά.... 'βιωσιμότητας' ενός χρέους το οποίο όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά αυξάνεται».

«Όσες περισσότερες επιθέσεις και λάσπη εξαπολύσει απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να κρύψει την πολιτική του, δεν μπορεί να κρύψει τον πανικό που τον διακατέχει μπροστά στην επικείμενη πτώση του. Δεν μπορεί να κρύψει ότι αυτά που εξαγγέλλει δεν είναι το τέλος των μνημονίων, αλλά η συνέχισή τους με ακόμα μεγαλύτερο κόστος», καταλήγει η Κουμουνδούρου.

Καμμένος: «Φούσκα Σαμαρά»
Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ επιβεβαίωσε ότι και μετά τις διαπραγματεύσεις - παρωδία στο Παρίσι, την Ελλάδα εξουσιάζει η τρόικα, τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

ΔΗΜΑΡ: «Ωραιοποίηση και υποσχεσιολογία»
 Η ωραιοποίηση της σημερινής κατάστασης και η υποσχεσιολογία που σφράγισαν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν μπορούν να αποκρύψουν την ανάγκη για ριζική αλλαγή των ακολουθούμενων πολιτικών, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ και συμπληρώνει:
«Η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών δεν θεραπεύεται με επιδιορθώσεις, αλλά με ένα νέο, δίκαιο φορολογικό σύστημα. Η χώρα χρειάζεται ένα νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα δώσει επιτέλους ανάσες στην κοινωνία και θα βγάλει την οικονομία από το τέλμα της ύφεσης».

ΠΟΠΕΚ: «Έλλειψη θάρρους»
Έλλειψη θάρρους και γενναιότητας καταλογίζει στον πρωθυπουργό για την εξαγγελία μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).
 Η εξαγγελία στη Δ.Ε.Θ του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμάρα για την μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, επιβεβαιώνει τις επιφυλάξεις μας για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, για την ουσιαστική μείωση της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΠΕΚ.
«Κύριε Πρωθυπουργέ, η μείωση του ΕΦΚ κατά 30%, (όταν το 2012 αυξήθηκε 450%), μεταφράζεται σε μείωση των τιμών λιανικής κατά 7-10 λεπτά στο λίτρο, την νέα χειμερινή περίοδο. Η εξαγγελία σας για την μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, χαρακτηρίζεται από έλλειψη θάρρους και γενναιότητας, ή άγνοια της πραγματικής οικονομικής κατάστασης χιλιάδων οικογενειών», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΠΕΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.