Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Δύο εκδηλώσεις στη μνήμη του ήρωα Γιάννη Χαλκίδη

Δύο εκδηλώσεις, πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, η μία σήμερα και η άλλη μεθαύριο Σάββατο, για να τιμηθεί η μνήμη του ήρωα του αντιδικτατορικού κινήματος, Γιάννη Χαλκίδη, με τη συμπλήρωση 47 χρόνων από την αποτρόπαια δολοφονία του από τα όργανα της φασιστικής δικτατορίας της χούντας.

Η πρώτη εκδήλωση γίνεται από την Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) σήμερα Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:00, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων με ομιλητή το Μιχάλη Σπυριδάκη, Πρόεδρο της ΕΔΥΕΘ και συναγωνιστή του Γιάννη Χαλκίδη. 
Η δεύτερη εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014, στις 11:00 π.μ. στον τόπο της θυσίας του, Κωνσταντινουπόλεως  164α και Θ. Νάτσινα (πρώην Φιλελλήνων), από αγωνιστές/τριες της Αντιδικτατορικής Αντίστασης. Στο χώρο της δολοφονίας, εδρεύει σήμερα η Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 1967, την ώρα που η χουντική κυβέρνηση εγκαινίαζε τη ΔΕΘ, το «Πατριωτικό Αντιδιοκτατορικό Μέτωπο» (ΠΑΜ) Θεσσαλονίκης ανατίναξε κολόνα της ΔΕΗ, βυθίζοντας στο σκοτάδι το χώρο της έκθεσης, γεγονός που θορύβησε τη χούντα και προκάλεσε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης κατά της δικτατορίας.
Τρεις μέρες αργότερα, τα ξημερώματα της 4ης προς 5η Σεπτεμβρίου 1967 η γιάφκα της οργάνωσης, ένα μικρό διαμέρισμα στην οδό Φιλελλήνων 65, δέχτηκε την επιδρομή και τα πυρά πάνοπλων ασφαλιτών.
Οι τρεις αγωνιστές που βρίσκονταν μέσα επιχειρούν να διαφύγουν. Ο αιμόφυρτος από τους πυροβολισμούς Γιάννης Χαλκίδης εκτελείται εν ψυχρώ από τον ασφαλίτη Λεπενιώτη, ενώ τραυματίζεται στο πόδι από σφαίρα ο Γρηγόρης Παντής. Ο τρίτος της ομάδας, ο Νάντης Χατζηγιάννης, θα συλληφθεί στο σημείο όπου έπεσε ο Χαλκίδης και θα βασανιστεί άγρια.
Η Αστυνομία της Χούντας εμφάνισε το στυγερό αυτό πολιτικό έγκλημα ως «ανταλλαγή πυροβολισμών μετά αναρχοκομμουνιστών που αντέταξαν ένοπλον βίαν εις επιχειρήσαντα την σύλληψίν των αστυνομικά όργανα». Όμως, οι αγωνιστές του ΠΑΜ ήταν άοπλοι.
Στις 26 Νοεμβρίου 1967 το Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε τους δύο επιζήσαντες σε κάθειρξη 20 ετών. Μαζί τους δικάστηκαν άλλοι 36 αγωνιστές. Από αυτούς, 22 καταδικάστηκαν σε ποινές από ισόβια μέχρι φυλάκιση με αναστολή.
Η Χούντα όχι μόνο παρασημοφόρησε τους δολοφόνους του Γιάννη Χαλκίδη, αλλά το 1968, με απόφαση του τότε διορισμένου Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, για να σβήσει τα ίχνη του εγκλήματός της, άλλαξε ακόμα και το όνομα του δρόμου όπου δολοφονήθηκε, μετονομάζοντας την οδό Φιλελλήνων σε Θ. Νάτσινα (!). Προφανώς γιατί για τους τυράννους της Χούντας οι ξένοι που αγωνίστηκαν για την ελληνική ελευθερία ήταν παράδειγμα προς αποφυγήν!

47 χρόνια μετά, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης στη 1/11/2013 μετονομάζει σε «οδό Γιάννη Χαλκίδη» το τμήμα της οδού Κων/πόλεως από τη συμβολή της με την οδό Κωνσταντίνου Καραμανλή και μέχρι το τέλος της. Η απόφαση αυτή εγκρίθηκε στις 28/3/2014 από την αρμόδια  επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης μετά από παρέμβαση των συναγωνιστών του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.