Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Μία σπάνια φωτογραφία του Γιάννη Χαλκίδη

Μία σπάνια φωτογραφία του δολοφονημένου από τη χούντα αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα, Γιάννη Χαλκίδη, όπως αναρτήθηκε τις τελευταίες ημέρες από τον Βασίλη Χατζηβασιλείου στο Facebook, στην ομάδα «Άγνωστη Θεσσαλονίκη». Ο Χαλκίδης εικονίζεται στο κέντρο της φωτογραφίας, με το μαύρο γιακαδάκι, μαζί με μία ομάδα Λαμπράκηδων να προσφέρουν εθελοντική δουλειά στο δήμο Αμπελοκήπων.

Στην άκρη της φωτογραφίας, με το κοστούμι, είναι ο τότε αριστερός δήμαρχος Αμπελοκήπων, Χρήστος Ράπτης, που είχε αφήσει εποχή στο κομμουνιστικό κίνημα της Θεσσαλονίκης, παίρνοντας μέρος σαν νεαρός αρτεργάτης στην πανεργατική εξέγερση του Μάη του 1936, υπήρξε από τα στελέχη της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης, ήταν κοντά στον Λαμπράκη τη στιγμή της δολοφονίας του από το παρακράτος. Αργότερα στα μαύρα χρόνια της δικτατορίας της χούντας, μετά την επιστροφή από την εξορία, ήταν γραμματέας της παράνομης κομματικής οργάνωσης Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) του ΚΚΕ.
Αναδείχθηκε νικητής στις δημοτικές εκλογές του 1964, μετά την πτώση της δικτατορίας επανήλθε στα καθήκοντά του, κέρδισε και τις εκλογές του 1978 και παραιτήθηκε το 1981, παραχωρώντας τη θέση του στον Κώστα Σαπρανίδη. Ήταν ένας σεμνός άνθρωπος και μεγάλος αγωνιστής. Στην προσπάθειά του να επιλύσει τα οξυμένα προβλήματα του δήμου Αμπελοκήπων (καταπατήσεις γης, συγκοινωνιακό, σχολικά κτίρια, εφαρμογή ρυμοτομικού σχεδίου) ήρθε σε ευθεία ρήξη με συμφέροντα και το κράτος.
Στο Βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για τη ζωή, τους αγώνες και τη δολοφονία του ήρωα του αντιδικτατορικού αγώνα, Γιάννη Χαλκίδη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.