Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Τα τρωτά στον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου

Τα τρωτά που υπάρχουν, ελέω «Καλλικράτη», στο δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου και την εκλογή του προέδρου του Σώματος, πρόκειται να επισημάνει  ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, κατά την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού με αποκλειστικό θέμα της δημαιρεσίες, που αρχίζει στις 11:30 το πρωί της Κυριακής στο δημοτικό κτίριο των Νέων Επιβατών.

Το πρώτο θέμα που θέτει ο κ.Κουζινόπουλος, είναι ο τρόπος εκλογής του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, καθώς, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3852 του 2010, του περιβόητου δηλαδή νόμου «Καλλικράτη», ορίζει στο άρθρο 64, παράγραφος 2, ότι αυτός αναδεικνύεται μόνο από την παράταξη της πλειοψηφίας. Σε αντίθεση με ότι ίσχυε παλαιότερα, που ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου εκλέγονταν από όλο το δημοτικό συμβούλιο και είχε αυτό το συναινετικό χαρακτήρα που χρειάζεται η αυτοδιοίκηση.
Διευκρινίζοντας ότι η παρατήρηση αυτή δεν συνδέεται με το πρόσωπο που προτείνεται από την παράταξη της πλειοψηφίας ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, διατυπώνει το εύλογο το ερώτημα: «Γιατί να εμποδίζεται η εκλογή στη θέση του προέδρου μιας ισχυρής προσωπικότητας που ενδεχομένως υπάρχει στο δημοτικό συμβούλιο, η οποία δεν ανήκει κατ΄ανάγκη στην παράταξη της πλειοψηφίας και μπορεί να λειτουργήσει συναινετικά και συνθετικά, εκφράζοντας το σύνολο των συνδημοτών μας;»
Με βάση το συλλογισμό αυτό, δηλώνει ότι πρόκειται επομένως για αντιδημοκρατική διάταξη η οποία πρέπει να αλλάξει και ζητάει να αποφανθεί επ΄αυτού και το δημοτικό συμβούλιο.

Η "Συμπολιτεία" αντί για 6 έχει μόνο 3 συμβούλους 
Ένα άλλο ζήτημα που θίγει ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», είναι ο βαθιά πλειοψηφικός χαρακτήρας στην εκλογή των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Και φέρνει το παράδειγμα της παράταξής του και του αριθμού των συμβούλων που σήμερα διαθέτει:
Ο κάθε δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θερμαϊκός Νέα Πορεία» της πλειοψηφίας, εκλέχθηκε κατά μέσο όρο με 515 ψήφους, αν διαιρέσει κανείς τις 10.309 ψήφους που έλαβε η παράταξη του κ.Μαυρομάτη με τους 20 δημοτικούς συμβούλους που διαθέτει στο δημοτικό συμβούλιο. Λίγο μεγαλύτερη είναι η αναλογία για τον «Θερμαγικό καλύτερη ζωή», δεδομένου ότι ο κάθε σύμβουλος της παράταξης του κ.Τσαμασλή εκλέχθηκε κατά μέσο όρο με 721 ψήφους (με 6.489 ψήφους, εξέλεξε 9 συμβούλους). Κι όμως, η αντιστοιχία για τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», που ψηφίστηκε στις εκλογές της 18ης Μαίου από 4.100 συνδημότες μας, είναι 1.361 ψήφοι για κάθε δημοτικό σύμβουλο. Δηλαδή ακριβώς διπλάσιους ψήφους από την παράταξη Τσαμασλή και τριπλάσιους ψήφους από την παράταξη Μαυρομάτη. Ενώ αν ίσχυε σήμερα η απλή αναλογική, η «Συμπολιτεία» θα έπρεπε να έχει έξι και όχι μόνο τρεις δημοτικούς συμβούλους.

«Πρόκειται για ένα άδικο, παράλογο και βαθιά αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα και θα πρέπει κάποια στιγμή το δημοτικό μας συμβούλιο να ζητήσει την αλλαγή του και την καθιέρωση ενός συστήματος απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», υπογραμμίζει  ο κ. Σπύρος Κουζινόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.