Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

O Ναστραντίν Χότζας και ο ΕΝΦΙΑ!

Η κοινωνική κατακραυγή που προκάλεσε ο ΕΝΦΙΑ ανάγκασε την κυβέρνηση να αναβάλει την πληρωμή της πρώτης δόσης, να υποσχεθεί επαναφορά στις αντικειμενικές αξίες του 2011 και να αφήσει να εννοηθεί ότι θα μελετήσει αργότερα τροποποίηση του φόρου. Η πιο χειροπιαστή απόφαση που κυοφορείται είναι η αύξηση των δόσεων για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, ώστε η εξόφληση να γίνει τον Μάρτιο.

Αρκετοί διέβλεψαν ότι η επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης συμπίπτει με τις πιθανολογούμενες εκλογές τον Φεβρουάριο, εφόσον διαπιστωθεί ότι η παρούσα Βουλή αδυνατεί να εκλεξει Προέδρο της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση δεν θέλει να εξαγριώσει ακόμη περισσότερο τους πολίτες και κλιμακώνει χρονικά τη φορολογική επιβάρυνση.
Προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών αποφεύγει να ανακοινώσει το ακριβές ύψος του προϋπολογισθέντος ΕΝΦΙΑ. Κι όμως είναι εύκολο. Πατώντας ένα κουμπί στο ΚΕΠΥΟ, βγαίνει ο λογαριασμός. Σίγουρα είναι μεγαλύτερος σε σχέση με το χαράτσι. Από 2,6 δισ. στα 3,2 δισ. παραδέχεται η κυβέρνηση. Το ύψος πιθανόν να είναι μεγαλύτερο. Σύμφωνα με πληροφορίες, προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ. Αυτός ο υπολογισμός δίνει στην κυβέρνηση περιθώρια μειώσεων, ώστε να εμφανιστεί ότι ακούει το κοινωνικό μήνυμα. Πρόκειται για κόλπα, με στόχο να απορροφηθεί ένα μέρος του κοινωνικού κόστους που ήδη η κυβέρνηση έχει χρεωθεί.
Η υπερφορολόγηση με τον ΕΝΦΙΑ παραπέμπει στο ανέκδοτο με τον Χότζα όταν έβαλε μέσα στο δωμάτιο του ατυχούς συγκατοίκου του την κότα, τη γίδα και το γαϊδούρι. Κι όταν αυτός διαμαρτυρήθηκε, έβγαλε το ένα από τα ζώα, προκαλώντας ακόμη και τις ευχαριστίες του ταλαιπωρημένου συγκατοίκου του!
Με τις διατυμπανιζόμενες "φοροελαφρύνσεις" θα δούμε πολλά επεισόδια τύπου Χότζα. Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, όμως, δεν θα κατορθώσουν να ξεγελάσουν την κοινωνία, η οποία βρίσκεται στα όρια της φορολογικής εξάντλησης. Ούτε η μείωση του φόρου του πετρελαίου μπορεί να παράσχει αναδρομικά χάρη στην κυβέρνηση, η οποία πέρυσι, παρά την κάθετη πτώση των φορολογικών εσόδων από τα καύσιμα, επιχειρηματολογούσε δογματικά υπέρ του υπέρογκου φόρου αφήνοντας τα φτωχά νοικοκυριά να ξυλιάζουν.


Πηγή: εφημερίδα «Αυγή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.