Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Ένας χρόνος καμουφλαρισμένης κεραίας στη Ν.Μηχανιώνα

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εγκατάσταση και λειτουργία της καμουφλαρισμένης κεραίας κινητής τηλεφωνίας που στήθηκε σε απόσταση αναπνοής από το Λύκειο, τα δύο Γυμνάσια, ένα Δημοτικό Σχολείο και ένα Νηπιαγωγείο της Νέας Μηχανιώνας. Το θέμα δεν πρέπει να ξεχαστεί, δεν πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά μας να εκτίθενται διαρκώς στις συνέπειες της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Πρόθεσή μας να ασκήσουμε πίεση στη νέα δημοτική αρχή ώστε να  αγωνιστεί για την αλλαγή του ισχύοντος νόμου 3431 του 2006, που δίνει τη δυνατότητα στις εταιρίες να τοποθετούν ασύδοτα κεραίες δίπλα σε σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς.

Στο μεταξύ, ένα και πλέον χρόνο μετά τη λειτουργία της κεραίας, -ή μάλλον του συστήματος κεραιών για να ακριβολογούμε, καθώς πρόκειται για σύστημα 4 κεραιών- παραμένουν αναπάντητα τόσο από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, όσο και από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στα καίρια ερωτήματα που απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής και τα οποία μένουν εδώ και καιρό αναπάντητα. Να ποιά είναι αυτά:
     1.Γιατί χρειάστηκε να καμουφλαριστούν οι κεραίες του σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας που στήθηκε στην ταράτσα κτηρίου επί της οδού Ρήγα Φεραίου της Ν.Μηχανιώνας; Τι ήθελαν να κρύψουν οι αρμόδιοι; Γιατί έπρεπε να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη; Γιατί ακόμη και σήμερα, ένα χρόνο μετά,  εξακολουθεί να παραμένει το καμουφλάρισμα των κεραιών;
      2.Γιατί, εκμεταλλευόμενη το απαράδεκτο νομικό καθεστώς, έπρεπε η εταιρία Cosmote να εγκαταστήσει αυτό το σύστημα κεραιών δίπλα ακριβώς στο Λύκειο, τα δύο Γυμνάσια, το 2ο Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο της Νέας Μηχανιώνας, βομβαρδίζοντας με ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία τους 1.000 και πλέον μαθητές;
      3.Γιατί δεν ελήφθη υπόψη, όταν εκδίδονταν η σχετική άδεια ότι σε απόσταση διακοσίων μόλις μέτρων λειτουργούσαν ήδη οι τρεις γιγάντιοι μεταλλικοί πύργοι κεραιών των τριών εταιριών κινητής τηλεφωνίας, με συνέπεια, σε συνδυασμό με το σταθμό βάσης της Ρήγα Φεραίου να δημιουργείται μεγάλη επιβάρυνση σε βάρος της υγείας των μαθητών αλλά και των περίοικων;
    
 Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΕΤΤ σε έγγραφό της προς την επιτροπή  κατοίκων της Ν.Μηχανιώνας, δήλωνε ότι με βάση το νόμο 4070/2012 που ψήφισε η αλήστου μνήμης κυβέρνηση Παπαδήμου, λίγο πριν εγκαταλείψει την εξουσία (για να μην ξεχνιόμαστε, υπουργός Περιβάλλοντος ήταν ο Γ.Παπακωνσταντίνου και υποδομών και Δικτύων ο Μάκης Βορίδης) έχει δεμένα τα χέρια της στο που τοποθετούνται οι κεραίες. «Σας επισημαίνουμε ότι η αρμοδιότητα της Υπηρεσίας μας προς αδειοδότηση των κατασκευών κεραιών είναι δεσμία και όχι κατά διακριτική ευχέρεια. Αυτό σημαίνει ότι όταν πληρούνται οι εκ του Νόμου προϋποθέσεις, η ΕΕΤΤ είναι υποχρεωμένη να προχωρά στην αδειοδότηση του εκάστοτε σταθμού βάσης κινητής επικοινωνίας, χωρίς να δικαιούται εκ του Νόμου να εξαιρέσει κάποιες κεραίες από αυτή τη διαδικασία αδειοδότησης» (η υπογράμμιση δική μας)

Η θέση του νεοεκλεγμένου δημάρχου Θερμαϊκού
Με την ευκαιρία θέλουμε να θυμίσουμε ότι ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Μαυρομάτης, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, στις 26 Ιουνίου 2013, σε συζήτηση υπομνήματος των κατοίκων της Νέας Μηχανιώνας, δήλωνε απερίφραστα ότι «πρέπει να προστατευθεί η υγεία των πολιτών». Επισημαίνοντας παράλληλα ότι συνήθως οι μετρήσεις που γίνονται για την εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, δικαιώνουν πάντα τις εταιρίες, που είναι και οι χορηγοί των εργαστηρίων μετρήσεων. Πρόσθεσε δε ότι στο επίκεντρο των προσπαθειών του δήμου θα πρέπει να είναι η απομάκρυνση των κεραιών μακριά από κατοικημένες περιοχές. «Πρέπει να προστατευθούν ευαίσθητα σημεία, όπως είναι τα σχολεία, ώστε οι κάτοικοι να μην αγωνιούν για την υγεία τη δική τους και των παιδιών τους», είχε καταλήξει ο κ. Μαυρομάτης.
Με τη σειρά του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Μαυρομάτη κ. Ιωσήφ Μισαλέμης επέκρινε τη δημοτική αρχή γιατί στο θέμα της κεραίας της Αγίας Τριάδας δεν επενέβη πιο αποφασιστικά. «Είχατε απόφαση κατεδάφισης, αλλά εσείς δεν δείξατε πυγμή και τσαμπουκά», είπε, ενώ επέκρινε και αυτούς που νοικιάζουν χωράφια και ταράτσες για την εγκατάσταση κεραιών, χωρίς να σκέφτονται το κακό που προκαλείται στο κοινωνικό σύνολο.

Ο κ. Αλεξανδρής
Εισάγοντας το θέμα ο απερχόμενος δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής, είχε επισημάνει ότι υπάρχει κενό νόμου στο θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κάτι που το εκμεταλλεύονται οι εταιρίες, στήνοντας συστήματα κεραιών, τη στιγμή που δεν έχει δοθεί καμία αρμοδιότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση για παρεμβάσεις της επί του θέματος. Έφερε δε ως παράδειγμα την περίπτωση της κεραίας δίπλα στο δημοτικό σχολείο της Αγίας Τριάδας, όπου παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη  άδεια, ο δήμος δεν μπόρεσε να την γκρεμίσει. «Είμαστε με τους δημότες, δεν θέλουμε να υπάρχουν οι κεραίες δίπλα στα σπίτια και στα σχολεία και σαν δήμος θα κάνουμε αυτό που πρέπει», δήλωσε ο κ. Αλεξανδρής.
Οι εκπρόσωποι της επιτροπής των διαμαρτυρόμενων κατοίκων της Νέας Μηχανιώνας Γιάννης Ιορδανίδης, Σπύρος Κουζινόπουλος και Δημήτρης Μανίκας, που στη συνέχεια πήραν το λόγο, περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την εφιαλτική κατάσταση που δημιουργείται στην περιοχή, με τη μετατροπή της από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας αυθαίρετα και στα μουλωχτά σε «πάρκο κεραιών», με ότι αυτό συνεπάγεται σε βάρος της υγείας.

Οι εκπρόσωποι των κατοίκων
Όπως χαρακτηριστικά είπαν οι εκπρόσωποι των κατοίκων:
«Αγωνιούμε για την υγεία και την ίδια τη ζωή τη δική μας και των οικείων μας, πολύ περισσότερο που ανάμεσά μας υπάρχουν νήπια, μικρά παιδιά, καρδιοπαθείς με βηματοδότη, φιλάσθενα άτομα, υπερήλικες και κυρίως εκατοντάδες μαθητές. Θα σας είναι δε γνωστές οι επιπτώσεις αυτών των συστημάτων κεραιών στους πολίτες, πολύ περισσότερο που καθώς εκπέμπουν ισχυρότατο σήμα 3D, σαρώνουν όλη την περιοχή σε απόσταση πέντε και πλέον χιλιομέτρων με την ισχυρή μαγνητική τους ακτινοβολία».

Πρόσθεσαν ακόμη ότι το σύστημα κεραιών της Cosmote, που εγκαταστάθηκε στις αρχές Ιουνίου στην ταράτσα οικοδομής, σε απόσταση μόλις 5 μέτρων από το Λύκειο και 25 μέτρων από τα δύο γυμνάσια, το 2ο δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο, σε συνδυασμό με τους τρεις γιγάντιους πύργους κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν δίπλα στα κοιμητήρια της Νέας Μηχανιώνας, κάνουν πλέον εφιαλτική τη ζωή των πολιτών.

1 σχόλιο:

  1. ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ, ΚΕΡΑΙΕΣ, ΚΙΝΗΤΗΣ, ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ, ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ, ΚΙΝΔΥΝΟΙ, ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΥΓΕΙΑ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΠΡΟΣΟΧΗ, ΚΑΡΚΙΝΟΣ, ΘΑΝΑΤΟΣ, ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ, ΚΡΥΜΜΕΝΕΣ, ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ, ΕΝΟΙΚΙΟ, COSMOTE, VODAFONE, WIND, ANTENNAS MOBILE, IMPACT, RADIATION, DEATH

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.