Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Κύκνειο άσμα Αλεξανδρή με "μαχαίρι" στην υπηρεσία καθαριότητας!!

Καμία αντίδραση του νέου δημάρχου κ.Μαυρομάτη για την εξέλιξη αυτή
Ίσως γιαυτό το λόγο, το αμαξοστάσιο του δήμου Θερμαϊκού στη Ν.Μηχανιώνα
είχε μετατραπεί εδώ και πάρα πολύ καιρό σε σκουπιδότοπο, χωρίς αντίδραση
H τελευταία κατ΄ουσία ενέργεια του απερχόμενου δημάρχου κ. Γιάννη Αλεξανδρή, λίγο πριν αποχωρήσει οριστικά από το δήμο Θερμαϊκού μεθαύριο Παρασκευή, ήταν να υπογράψει τη σύμβαση με την οποία ανατίθεται σε ιδιώτη η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Θερμαϊκού, συνολικού κόστους 1.084.921 ευρώ και διάρκειας ενός έτους. Έτσι από αύριο Πέμπτη, η ευθύνη για την καθαριότητα φεύγει από την αρμοδιότητα του δήμου και περνάει σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος Θερμαϊκού κ.Γιάννης Μαυρομάτης, που αναλαμβάνει επισήμως πλέον το τιμόνι της διοίκησης του δήμου από την προσεχή Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου, δεν βρήκε ούτε λέξη να πει για την εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Σημειωτέον δε ότι ο νέος δήμαρχος, όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν κατηγορηματικά αντίθετος σε μία τέτοια εξέλιξη, ενώ καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχε δηλώσει κατ΄επανάληψη ότι δεν πρόκειται να εκχωρήσει την καθαριότητα του δήμου Θερμαϊκού, διαβεβαιώνοντας μάλιστα σχετικά και τους εργαζόμενους του δήμου.
Ο Θερμαϊκός προστίθεται έτσι στη λίστα των δήμων -συνολικά 35 στην Ελλάδα- που ανέθεσαν τμήμα μόνον ή και το σύνολο των υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί και πάλι την έντονη αντίδραση των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, που κάνουν λόγο για στοχευμένη προσπάθεια απαξίωσης των δημοτικών υπηρεσιών, με τελικό σκοπό την εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες και στο τέλος την απόλυση των εργαζομένων, στο πλαίσιο και των απαιτήσεων της τρόικας.
Η εξέλιξη αυτή, δικαιώνει πλήρως τη δημοτική παράταξη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» η οποία προεκλογικά κατήγγειλε την ύπαρξη μυστικής συμφωνίας ανάμεσα στην απερχόμενη δημοτική αρχή και την παράταξη του κ.Μαυρομάτη για το ξεπούλημα της καθαριότητας και τη μεταβίβασή της σε χέρια ιδιωτών. Όπως αναφέρονταν μάλιστα τότε από τη «Συμπολιτεία», τα  βουνά των σκουπιδιών και τα χάλια της καθαριότητας, με τον πεπαλαιωμένο στόλο απορριμματοφόρων κ.α., ήταν βάση προδιαγεγραμμένου σχεδίου, για να δικαιολογηθεί η παράδοση της σημαντικής αυτής υπηρεσίας σε συμφέροντα.
Όπως προκύπτει από μία εργασία που εκπόνησε ο Μηχανολόγος-Μηχανικός κ.Μιχάλης Βαλακώστας για την περιοχή της Λάρισας, η πρόφαση της δήθεν παροχής «φθηνότερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών καθαριότητας» προς τους δημότες μέσω της ιδιωτικοποίησης της Καθαριότητας είναι τελείως ανεδαφική, τόσο γενικώς, όσο και ειδικότερα, για πολλούς ουσιαστικούς.
Από πρόσφατη σύγκριση του συνολικού κόστους των υπηρεσιών αποκομιδής των κοινών αστικών απορριμμάτων, προκύπτει ότι η προσφορά ιδιωτικής εταιρείας είναι υψηλότερη κατά 57% (!!!) από το αντίστοιχο κόστος που έχει προκύψει από πρόσφατη Μελέτη της Υπηρεσίας
Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων.
Εντύπωση τέλος προκαλεί το γεγονός ότι σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το δήμο Θερμαϊκού, πουθενά δεν αναφέρεται το όνομα του ιδιώτη ή της υπηρεσίας του που αναλαμβάνει από αύριο Πέμπτη τον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Το Δελτίο Τύπου του δήμου Θερμαϊκού
Το σχετικό δελτίο τύπου του δήμου έχει ως εξής:
«Αύριο ξεκινά η αποκομιδή απορριμμάτων και καθαρισμού κοινόχρηστων χώρων από την ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε το έργο αυτό για τον επόμενο ένα χρόνο στο Δήμο μας.
Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης πραγματοποιήθηκε σήμερα από τον Δήμαρχο Θερμαϊκού, Ιωάννη Αλεξανδρή, και από εκπρόσωπο της εταιρείας, που αναδείχθηκε ανάδοχος έπειτα από διεθνή δημόσιο διαγωνισμό.
Να σημειώσουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Θερμαϊκού με την υπ.αρ.110/2013 απόφαση ενέκρινε την ανάθεση των υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων και καθαρισμού κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Θερμαϊκού σε ιδιώτη, λόγω της αδυναμίας παροχής των αντίστοιχων υπηρεσιών βάσει της υφιστάμενης υποδομής και του προσωπικού του Δήμου.
Ενώ όμως ο  σχετικός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2013, οι χρονοβόρες δικαστικές διαμάχες με άλλους υποψήφιους αναδόχους καθυστέρησαν την υπογραφή της σύμβασης με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας, που είχε ως αποτέλεσμα την ένταση και δυσφορία της καθημερινότητας των πολιτών μας.
“Έστω και στο τέλος της θητείας μου, προσπαθώ να διευκολύνω τη ζωή των συνδημοτών μου, αλλά και τη νέα διοίκηση, που δεν θα έχει να σκεφτεί από την πρώτη μέρα το θέμα της υγιεινής των κατοίκων της. Ήταν μια υπόσχεση στον εαυτό μου, πάνω απ' όλα, και αποχωρώ με ήσυχη τη συνείδησή μου”, επεσήμανε ικανοποιημένος από την εξέλιξη ο κ. Αλεξανδρής και, καταλήγοντας, τόνισε ότι εντός των προσεχών ημερών ολοκληρώνεται και ο οδοφωτισμός της Ανθέων ως το πάρκο των Νέων Επιβατών.
Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει τις εξής εργασίες:
-Αποκομιδή απορριμμάτων και εναπόθεση στο ΣΜΑ Ν. Μηχανιώνας 
-Πλύσιμο κάδων
-Μεταφορά απορριμμάτων από  το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Νέας Μηχανιώνας στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης
-Μηχανική οδοσάρωση
-Καθαρισμό στα καλαθάκια της παραλιακής ζώνης.

Η διάρκεια της σύμβασης είναι για δώδεκα μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της και το συνολικό κόστος της ανέρχεται σε 1.084.921,46€».

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα αυτό: 
http://farosthermaikou.blogspot.gr/2014/08/blog-post_41.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.