Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Οι μεγάλες προσδοκίες από δήμους και περιφέρειες

«Η ευθύνη που πέφτει στους ώμους των νέων διοικήσεων σε δήμους και  περιφέρειες είναι πολύ μεγάλες», σημειώνει σε άρθρο του στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» ο διευθυντής της εφημερίδας, Εύρης Τσούμης. Καθώς, όπως εξηγεί,  ο κόσμος δεν έχει πια άλλες αντοχές  και περιμένει από τους νέους περιφερειάρχες και δημάρχους να λύσουν τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητάς του. Και συνεχίζει:

«Η ευθύνη είναι μεγάλη γιατί σ΄αυτούς πια έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για να ξεπεράσει την κρίση, ένα μέρος του πληθυσμού σε χωριά και πόλεις, αφού πιά δεν περιμένουν τίποτα από τους πολιτικούς και τα κόμματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής.
Δεν είναι μόνο τα προγράμματα βοήθειας και πρόνοιας σε ανθρώπους που δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα, δεν είναι μόνο οι χιλιάδες μερίδες φαγητού που μοιράζουν, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα κοινωνικά ιατρεία που έχουν οργανώσει και λειτουργούν σε πολλές περιοχές σαν ένα μεγάλο δίχτυ προστασίας πολλών ανθρώπων. Είναι και τα προγράμματα στήριξης των οικογενειών, των ανέργων, των παιδιών, τα οποία έχουν οργανώσει οι δήμοι. Αλλά και οι υποδομές για να  γίνεται αυτή η δύσκολη ζωή λίγο καλύτερη.
Οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Ο κόσμος περιμένει πολλά. Η θητεία των νέων δημάρχων και περιφερειαρχών είναι πέντε χρόνια,  επομένως η δικαιολογία «δεν μας έφτανε ο χρόνος» δεν υπάρχει. Οι  πόροι που λιγοστεύουν συνεχώς, είναι το σοβαρότερο πρόβλημα, αλλά εδώ καλούνται να αποδείξουν την αξία τους. Θα πρέπει να κάνουν τις περικοπές σε σπατάλες – όπου υπάρχουν κι όπου έχουν απομείνει-  για να διαθέσουν τους πόρους εκεί που πρέπει. Θα πρέπει να κάνουν ορθολογική διαχείριση αλλά και επιλογές για να πάνε τα χρήματα στις ανάγκες των πολιτών και όχι σε  έργα βιτρίνας. Θα πρέπει να βρουν και να κινητοποιήσουν τους ανθρώπους που μπορούν να διαθέσουν χρήματα για τη στήριξη των συμπολιτών τους.
Θα πρέπει όμως και να ανοίξουν τους δήμους και τις περιφέρειές τους και να διαθέσουν το εξειδικευμένο προσωπικό τους για να ενεργοποιήσουν τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου τους. Τους νέους που έχουν ιδέες, φιλοδοξίες και όρεξη να προσφέρουν και να δημιουργήσουν.

Το στοίχημα των νέων περιφερειαρχών και δημάρχων είναι να πετύχουν. Αυτό το μήνυμα αγωνιστικότητας και ελπίδας το χρειάζεται η κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.