Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Τεράστιο θέμα προκαλεί το ξεπούλημα κάμπινγκ και υδροβιότοπου Επανομής από το ΤΑΙΠΕΔ

Έκπληκτος, δηλώνει ο περιφερειάρχης Απ.Τζιτζικώστας
Το δημοσίευμα με τις δηλώσεις Τζιτζικώστα
Τεράστιο θέμα, προκαλείται μετά από τη δήλωση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Περιφέρεια δεν είχαν ιδέα για την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να ξεπουλήσει το κάμπινγκ της Επανομής και τον παρακείμενο υδροβιότοπο, προκειμένου να γίνει στην περιοχή πεντάστερο ξενοδοχείο. Και μάλιστα όλα αυτά, τη στιγμή που η Περιφέρεια εκτελεί στον υδροβιότοπο έργα αποκατάστασης ύψους 1,5 εκατ. Ευρώ!

Το μέγα ερώτημα που προκύπτει είναι εάν η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και γενικότερα η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που καθορίζουν τις ενέργειές του, με βάση τις επιταγές της τρόϊκας, θεωρούν τη χώρα ως ξέφραγο αμπέλι, κάνοντας κινήσεις εκποίησης της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας ερήμην και χωρίς καμία ενημέρωσης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης. Δεδομένου ότι όπως αποδεικνύεται περίτρανα, τόσο ο δήμος Θερμαϊκού, όσο και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν είχαν καμία ενημέρωση για τις ενέργειες του ΤΑΙΠΕΔ να ξεπουλήσει κάμπινγκ και υγριοβιότοπο. Πολύ περισσότερο που ο χώρος του κάμπινγκ, έχει κριθεί με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι ανήκει στον τέως δήμο Επανομής, δηλαδή στο σημερινό δήμο Θερμαϊκού.
Από την άλλη βέβαια, ανακύπτουν οι τεράστιες ευθύνες του δήμου που όλα αυτά τα χρόνια δεν προχώρησε στην πλήρη διασφάλιση της έκτασης, ώστε να μην μπορεί το ΤΑΙΠΕΔ ή όποιος άλλος, να επιβουλεύεται το θαυμάσιο αυτό χώρο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος των δημοτών και του δημόσιου οφέλους και όχι για χάρη των οποιονδήποτε οικονομικών μεγαλοσυμφερόντων.
Σχετικά με το θέμα, παρουσιάζει ενδιαφέρον το ρεπορτάζ του Σάκη Αποστολάκη στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», που φιλοξενεί και τη σχετική δήλωση Τζιτζικώστα όπου ο περιφερειάρχης δηλώνει έκπληξη για τις ενέργειες του ΤΑΙΠΕΔ. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:

Το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας
«Έργα αποκατάστασης, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, εκτελεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) στον υδροβιότοπο της Επανομής, τον οποίο το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει, με προτεινόμενη χρήση την ανέγερση ξενοδοχείου. Η είδηση προκάλεσε έκπληξη στον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος υπογραμμίζει ότι δεν είχε καμία απολύτως ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του υδροβιότοπου, για την οποία έμαθε από το δημοσίευμα της «Ε», την περασμένη Δευτέρα.
«Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ένας υδροβιότοπος βγαίνει προς πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ και μάλιστα τη στιγμή που ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκτελούμε στο συγκεκριμένο σημείο έργα για την προστασία, συντήρηση και ανάδειξή του, με χρήματα που εξασφαλίσαμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση», δηλώνει στην «Ε» ο Α. Τζιτζικώστας. Και προσθέτει: «Αν πρόκειται για λάθος, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ οφείλει να το διορθώσει άμεσα. Αν πάλι αποτελεί επιλογή της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, η τοπική κοινωνία και η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι αντίθετοι με ένα τέτοιο ενδεχόμενο».
Εν αγνοία της πώλησης του υδροβιότοπου από το ΤΑΙΠΕΔ, η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας εκτελεί αυτή την περίοδο σειρά έργων καθαρισμού του υδροβιότοπου με χρηματοδότηση μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «LIFE+ Accolaggons». Στη δε απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων (ΕΠΟ) των έργων και δράσεων της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας αναφέρεται ρητά ότι η λιμνοθάλασσα της Επανομής είναι προστατευμένη περιοχή, χαρακτηρισμένη NATURA 2000. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το πρόγραμμα «Life09 ΝΑΤ/GR/000343» με τίτλο «ACCOLAGOONS: Δράσεις για τη διατήρηση παράκτιων οικοτόπων και σημαντικών ειδών ορνιθοπανίδας των περιοχών του δικτύου NATURA 2000 λιμνοθάλασσα Επανομής, λιμνοθάλασσα Αγγελοχωρίου» στο Δήμο Θερμαϊκού της Π.Ε. Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στην ίδια απόφαση αναφέρονται ένα προς ένα τα καθεστώτα προστασίας της περιοχής. Οπως επισημαίνεται, η λιμνοθάλασσα της Επανομής αποτελεί:
i) Ειδική Ζώνη Διατήρησης με κωδικό GR122012 «Λιμνοθάλασσα Επανομής και θαλάσσια παράκτια ζώνη», ii) Ζώνη Ειδικής Προστασίας με κωδικό GR1220011 «Λιμνοθάλασσα Επανομής» και iii) Καταφύγιο Αγριας Ζωής (ΦΕΚ473Β/84 όπως τροποποιήθηκε με το ΦΕΚ810Β/01). Και ακριβώς επειδή είναι προστατευμένη από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, δίνεται και η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την αποκατάστασή της. Η δε απόφαση της ΠΚΜ για την έγκριση εκτέλεσης των έργων αποκατάστασης του υδροβιότοπου της Επανομής ελήφθη τον Ιούνιο του 2013. Πολλούς μήνες πριν από την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να πουλήσει τον υδροβιότοπο. Αλλά η απόφαση αυτή είτε αγνοήθηκε είτε δεν τέθηκε ποτέ εις γνώσιν της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, μια και κανείς από το ΤΑΙΠΕΔ δεν επικοινώνησε με την ΠΚΜ για να την ενημερώσει για την πώληση του υδροβιότοπου.
Το συγκεκριμένο έργο της ΠΚΜ περιλαμβάνει αποκατάσταση των λειτουργιών της λιμνοθάλασσας Επανομής και απομάκρυνση των απορριμμάτων από την περιοχή. Προβλέπεται να γίνουν φράγματα και αναβαθμοί εντός κοίτης υδατορεμάτων κάθε είδους και χρήσης, όπως: ταμίευσης, εκτροπής, μερισμού, υδροληψίας, λιμνοδεξαμενών, υδροληψίας, υδροηλεκτρικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, θυροφράγματα κ.λπ.
Προβλέπονται επίσης τα υποέργα: Δημιουργία ζώνης ποώδους βλάστησης πλάτους 9,5μ., δημιουργία υδατοσυλλογής, δημιουργία τριών νέων διωρύγων μήκους 60, 50 και 16 μέτρων, καθαρισμός καναλιών από βλάστηση, φερτά υλικά, σπασμένα κλαδιά και απορρίμματα, διαμόρφωση πρανών δύο καναλιών και μίας υδατοσυλλογής, κατασκευή τριών τεχνητών νησίδων 1.000 τ.μ., 500.τ.μ. και 200.τ.μ., δημιουργία πλημμυρισμού εδαφών, ενημέρωση πολιτών, απομάκρυνση απορριμμάτων από τη γύρω περιοχή, κατασκευή παρατηρητηρίων, κατασκευή θέσεων θέας, τοποθέτηση στύλων για ρύθμιση ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας, τοποθέτηση διάφορων πινακίδων.
Και ειδική πρόβλεψη για προστασία των πτηνών
Τη στιγμή που το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει τον υδροβιότοπο για την ανέγερση ξενοδοχείου, στην απόφαση της ΠΚΜ υπάρχει ειδική πρόβλεψη τα έργα να γίνουν σε περίοδο που δεν θα ενοχληθούν τα προστατευόμενα από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία είδη πτηνών, αλλά και ο ίδιος ο υδροβιότοπος γενικότερα. «Η κατασκευή των έργων να πραγματοποιηθεί εκτός της αναπαραγωγικής περιόδου των προστατευόμενων ειδών ορνιθοπανίδας (είδη χαρακτηρισμού για τις περιοχές NATURA) που διαβιούν στην περιοχή», αναφέρεται στην απόφαση. Οπως επίσης και: «Να καθοριστεί η ακριβής θέση του εργοταξίου και να αποκατασταθεί πλήρως η περιοχή κατά την απομάκρυνσή του», «Να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί πρόγραμμα πλήρους και άμεσης αποκατάστασης του τοπίου μετά το πέρας των εργασιών» και «Οι πινακίδες σήμανσης θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές (σήμανση περιοχών οικοσυστημάτων)». Προβλέπεται επίσης η παρακολούθηση τήρησης των περιβαλλοντικών όρων από την ίδια τη δραστηριότητα, ενώ «ο υπεύθυνος υποχρεούται να τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους και επίσης να τηρεί παραστατικά στοιχεία (τήρηση μητρώων, τιμολόγια, συμβάσεις, κ.λπ.) βάσει των οποίων θα αποδεικνύεται η συμμόρφωσή του με τους ανωτέρω περιβαλλοντικούς όρους και να επιδεικνύονται σε κάθε αρμόδια αρχή σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».

Σε άλλο σημείο της απόφασης προβλέπεται ότι: «Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα υποβάθμισης του περιβάλλοντος ή παρατηρηθούν επιπτώσεις στο περιβάλλον που δεν είχαν προβλεφθεί στην Π.Ε., η υπηρεσία μας μπορεί να επιβάλει πρόσθετους περιβαλλοντικούς όρους ή να μεταβάλει τους αρχικούς». Και επίσης: «Η εφαρμογή των ανωτέρω περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Η μη τήρηση των ανωτέρω όρων, η εκτέλεση εργασιών καθ' υπέρβαση των όρων και προϋποθέσεων της Απόφασης ΕΠΟ και των όσων αναφέρονται στην εγκεκριμένη περιβαλλοντική έκθεση και η πρόκληση ρύπανσης ή υποβάθμισης του περιβάλλοντος συνεπάγονται κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 28, 29 και 30 του ν. 1650/86 όπως αυτός ισχύει σήμερα, εκτός από άλλες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.