Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Η εγκαταλειμμένη "δημοτική ακτή" της Νέας Μηχανιώνας

Είναι τουλάχιστον ανεξήγητο (για να μη χρησιμοποιήσουμε κάποια βαρύτερη έκφραση) να διαθέτει η Νέα Μηχανιώνα δημοτική πλαζ, στο ωραιότερο σημείο της, και αυτή να παραμένει εντελώς αναξιοποίητη, με ευθύνη όχι μόνο της απερχόμενης δημοτικής αρχής, αλλά και των προηγούμενων διοικήσεων του δήμου. Κι όλα αυτά σε μία εποχή κατά την οποία υποτίθεται ότι έχουμε έγνοια για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στην περιοχή.

Ήταν κάποτε μια πλαζ....

Η μεγάλη επιγραφή «Δημοτική Ακτή δήμου Μηχανιώνας», και κάποιες ξεχαρβαλωμένες από την πολυκαιρία ψάθινες ομπρέλες θαλάσσης, είναι τα μόνα σημάδια που μαρτυρούν ότι κάποτε αυτό το σημείο, στην περιοχή των Πεύκων, μπροστά από τη γνωστή ψαροταβέρνα του Ρετσέλη, έσφυζε από ζωή, με τους χιλιάδες κολυμβητές που κατέφθαναν από τη Θεσσαλονίκη και γύρω περιοχές για να κάνουν το μπάνιο τους και να δροσιστούν στα πεντακάθαρα νερά της.

Δεν είναι τυχαίο ότι μία ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Θεσσαλονίκης, που είχε εκδοθεί στις 6 Ιουνίου 1996, ανάμεσα στις παραλίες του νομού που συνιστούσε για ασφαλή κολύμβηση, ήταν και η «ακτή κολύμβησης (δημοτική πλαζ) Νέας Μηχανιώνας».
Κι όμως τα επόμενα χρόνια, ο χώρος αφέθηκε στη μοίρα του, ενώ η ακτή γέμισε με αγριόχορτα, όταν άρχισε σιγά-σιγά να αποσύρεται η άμμος και να μετατοπίζεται προς το λιμάνι της Ν.Μηχανιώνας, με συνέπεια λόγω της προσάμμωσης εκεί, να έχει αχρηστευθεί ένα τμήμα του λιμανιού, δυσκολεύοντας τις ψαρόβαρκες να δένουν με ασφάλεια.

Όπως λένε έμπειροι παλιοί Μηχανιώτες, η πλαζ θα μπορούσε να ξαναλειτουργήσει, προσελκύοντας επισκέπτες αλλά και τους ντόπιους, με τη μεταφορά της άμμου, ύστερα από την εκβάθυνση του λιμανιού, στη δημοτική ακτή. Αλλά επίσης, για πιο μόνιμα, με την κατασκευή του κυματοθραύστη-λιμενοβραχίονα, που και τα αλιευτικά σκάφη θα προστατεύει, αλλά και την αποάμμωση της δημοτικής ακτής θα αποτρέπει.

Σήμερα, την πλάζ της Ν.Μηχανιώνας χρησιμοποιούν για κολύμπι, ελάχιστοι ηλικιωμένοι ως επί το πλείστον κάτοικοι, που λόγω της οικονομικής συγκυρίας, δεν διαθέτουν ούτε έστω το αντίτιμο του εισιτηρίου για να μεταβούν με το λεωφορείο του ΟΑΣΘ σε κάποιες κοντινές παραλίες όπως είναι η «Όαση», το Κτήμα Καταγκιόζη κ.α.

Σ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.