Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Πλούσιος απολογισμός αντιδημαρχίας Κοιν. Προστασίας-Πολιτισμού

Πολύ σημαντικός, είναι ο απολογισμός δραστηριοτήτων για τη διετίας 2013-2014 για την αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας και Πολιτισμού, του Δήμου Θερμαϊκού, η οποία αυτό το διάστημα έχει να παρουσιάσει δημιουργικό έργο, παρά τα γενικότερα προβλήματα και τη δυσλειτουργία γενικά του δήμου. Υπενθυμίζουμε ότι αντιδήμαρχοι στη θέση αυτή διετέλεσαν ο Γιάννης Τασακμάκας (Μάρτιος 2013-Μάρτιος 2014) και η Κούλα Παπακώστα (Μάρτιος 2014 έως σήμερα).

Σπουδαίες δραστηριότητες, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, η δράση ΣΤΟΠ (Συνεργαζόμαστε Όλοι Ενάντια Στην Πείνα), το Γραφείο Συμβουλευτικής για Εφήβους, το Σπίτι των Αστέγων, η οργάνωση σε τακτά διαστήματα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, Η οργάνωση και ο συντονισμός Ομάδας Εθελοντών και κοντά σε όαλ αυτά, πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις με ελάχιστο έως μηδαμινό κόστος, είναι ορισμένα από το πολλά θετικά με τα οποία πιστώνεται η αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας και Πολιτισμού.
Θα ήταν παράλειψη εάν δεν αναφέραμε ότι υπεύθυνος συντονισμού της Κοινωνικής Προστασίας, είναι ο υπάλληλος της Αντιδημαρχίας, Απόστολος Παναγιωτίδης και υπεύθυνη για την προώθηση των δράσεων και τον σχεδιασμό του οπτικού υλικού, είναι η υπάλληλος του ΔΗΠΠΑΚΥΘ, Ανδρονίκη Ράπτη.
Από την αρχή ακόμη η αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας και Πολιτισμού, σχεδιάζοντας την νέα της πολιτική, επέλεξε να δράσει με σκοπό την εξάλειψη των αιτιών του κοινωνικού αποκλεισμού και την αποκατάσταση αυτών που αδικούνται κοινωνικά.

Οι στόχοι
Ορισμένες κατηγορίες συνανθρώπων μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο  να αποτελέσουν θύματα κοινωνικού αποκλεισμού, του οποίου οι βασικές διαστάσεις μπορεί να είναι οικονομικού, κοινωνικού, πολιτισμικού, γεωγραφικού και πολιτικού χαρακτήρα. Κάθε μία από αυτές αποτελεί προϊόν επίδρασης διαφορετικών παραγόντων, όπως είναι η ανεργία, η έλλειψη στέγης, η φτώχεια, τα συστήματα αξιών, το φύλο, η εθνότητα, ο τρόπος ζωής, η εκπαίδευση κ.ά.
Αποτέλεσμα της επίδρασης αυτών των παραγόντων, είναι η δημιουργία ορισμένων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, οι οποίες κυρίως είναι: οι κακοποιημένες γυναίκες, τα άτομα εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας, τα άτομα με αναπηρία, οι εθνικές μειονότητες, οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι άνεργοι, οι Ρομά, οι ανήλικοι παραβάτες και τα εξαρτώμενα από ψυχοτρόπες ουσίες άτομα.
Τα άτομα που βιώνουν τον αποκλεισμό, δοκιμάζονται σκληρά, συναντώντας εμπόδια στην άσκηση των φυσικών δικαιωμάτων τους, όπως είναι η ελευθερία και η αυτοπραγμάτωση μέσα στην κοινωνία που ζουν. Η όποια παραβίαση των δικαιωμάτων τους είναι γι’ αυτούς μια τραυματική εμπειρία, που τους αναγκάζει να ζουν πολλές φορές σε συνθήκες εξαθλίωσης. 
Η αρνητική θέση του ευρύτερου πληθυσμού για την ασθένεια, την αναπηρία και την καταγωγή οδηγεί στη μοναξιά και την απομόνωση. Πολλές φορές τα άτομα αυτά αναπτύσσουν ως στρατηγική άμυνας, την αυτοαπομόνωση και τον αυτοαποκλεισμό, προκειμένου να αποφύγουν το φόβο της απόρριψης.
Για την αντιμετώπιση και την εξυγίανση του μεγάλου αυτού ζητήματος του κοινωνικού αποκλεισμού και με δεδομένη την πρωτοφανή οικονομική ύφεση που αντιμετωπίζει η χώρα, ο Δήμος προχώρησε στην αναβάθμιση των υφιστάμενων κοινωνικών δομών καθώς και στη δημιουργία νέων, όπως επιβάλλουν οι καινούριες συνθήκες.
Παράλληλα, αναπτύσσει μηχανισμούς κοινωνικής προστασίας βασισμένους στον εθελοντισμό, διατηρώντας έτσι την κοινωνική συνοχή, καθιστώντας την, φυσική θωράκιση απέναντι στον κοινωνικό αποκλεισμό.


Περισσότερα και πιο αναλυτικά για τις δραστηριότητες της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας και Πολιτισμού μπορεί να βρει κανείς στο: http://koinonikiprostasia.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.