Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Σε κλοιό διαδηλώσεων η Θεσσαλονίκη στις 6 Σεπτεμβρίου

Σε κλοιό διαδηλωτών θα βρεθεί για άλλη μία φορά ανήμερα των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθέσεως η Θεσσαλονίκη. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος το Σάββατο των εγκαινίων, στις 6 Σεπτεμβρίου, στο κέντρο της πόλης προγραμματίζονται τρία συλλαλητήρια.
Όπως όμως συνέβη και πέρυσι, το κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό θα έχει ήδη αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη, την ώρα που θα αρχίζουν οι διαδηλώσεις. 

Το  πρόγραμμα της πρωθυπουργικής επίσκεψης δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ θα κινηθεί στα περσινά πρότυπα. Ο πρωθυπουργός θα φτάσει δηλαδή στη Θεσσαλονίκη το πρωί του Σαββάτου 6 Σεπτεμβρίου και θα μεταβεί απευθείας στο χώρο της Έκθεσης. Εκεί θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων, η οποία γίνεται στα γραφεία της διοίκησης, και θα έχει σύντομη συνάντηση με το δ.σ. της ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε. Ακολούθως θα εκφωνήσει την καθιερωμένη ομιλία του προς ένα σχετικά κλειστό ακροατήριο εκπροσώπων παραγωγικών τάξεων και φορέων της πόλης και νωρίς το μεσημέρι θα αναχωρήσει για την Αθήνα. Το ακριβές πρόγραμμα του πρωθυπουργού θα ανακοινωθεί λίγες ημέρες πριν από την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη. Την τελευταία στιγμή θα ξεκαθαρίσει και ποιοι από τους υπουργούς θα τον συνοδεύουν, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα βρίσκονται ώς τις 5 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
Η ολιγόωρη παρουσία του κυβερνητικού κλιμακίου στη ΔΕΘ δεν πτοεί τους διαδηλωτές. Συνδικάτα και κόμματα έχουν προχωρήσει ήδη τους σχεδιασμούς τους για τις κινητοποιήσεις, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν το απόγευμα της 6ης Σεπτεμβρίου. Όμως και αυτή τη φορά οι διαδηλωτές θα είναι διασπασμένοι.
Η πρώτη συγκέντρωση θα γίνει στις 6.30 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου και θα ακολουθήσει πορεία προς τη ΔΕΘ. Τη συγκέντρωση διοργανώνουν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ, ενώ θα συμμετάσχουν και κόμματα με πρώτο και καλύτερο το ΣΥΡΙΖΑ. Για το σκοπό αυτό μάλιστα χθες το απόγευμα έγινε σύσκεψη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης παρουσία του γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Βίτσα. Στη συγκέντρωση το πιθανότερο είναι να παραστεί και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος όμως δεν θα ακολουθήσει την πορεία.
Μισή ώρα νωρίτερα, στις 6, θα γίνει η συγκέντρωση την οποία διοργανώνει το ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ θα ακολουθήσει και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Την ίδια ώρα αναμένεται να συγκεντρωθούν στην Καμάρα εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων, καθώς και αριστεριστές.

ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στη διάρκεια της εβδομάδας πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ τα συνδικάτα προγραμματίζουν και άλλες εκδηλώσεις, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο. Πιο συγκεκριμένα την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου οι εκπρόσωποι όλων των Εργατοϋπαλληλικών Κέντρων από τη Μακεδονία και τη Θράκη θα παρουσιάσουν την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε νομό, δίνοντας έμφαση κυρίως στην εξέλιξη της ανεργίας αλλά και στις καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών από τις επιχειρήσεις.
Δύο ημέρες μετά, την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου, θα δοθεί η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και την πορεία της ανεργίας και των οικονομικών δεικτών. Την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου κλιμάκιο της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ θα επισκεφθεί χώρους εργασίας, οι οποίοι θα επιλεγούν τις επόμενες ημέρες.
Στις διαδηλώσεις θα λάβουν μέρος και αστυνομικοί. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστές αστυνομικοί, θα συνεχίσουν την αγωνιστική πορεία τους «εναντίον των μνημονίων της εξαθλίωσης, της προσβολής της αξιοπρέπειάς μας και της πλήρους υποβάθμισης της υπηρεσιακής μας προσφοράς και προοπτικής».

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.