Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

ΕΝΦΙΑ 48.000 ευρώ καλείται να πληρώσει ο δήμος Θερμαϊκού!

Περίπου 50.000  ευρώ, θα πρέπει να πληρώσει ο δήμος Θερμαϊκού για ΕΝΦΙΑ και μάλιστα μόνο για τα ακίνητα που διαθέτει σε Επανομή και Νέα Μηχανιώνα, εκπρόθεσμα, για τις χρήσεις των ετών από το 2009 έως το 2013, ενώ είναι άγνωστο ακόμη το ύψος για το χαράτσι του 2014.  Το θέμα αυτό προκαλεί πονοκέφαλο τόσο στην απερχόμενη όσο και στη νέα διοίκηση του δήμου, μια και ήδη τα οικονομικά του δήμου είναι σε άθλια κατάσταση με τη διαρκή συρρίκνωσή τους από την κυβέρνηση.

Για να μπορέσει να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ παρελθόντων ετών, το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού αναγκάστηκε στην προτελευταία συνεδρίασή του να κάνει αναμόρφωση προϋπολογισμού, περικόπτοντας δαπάνες, αφαιρώντας χρήματα από άλλους κωδικούς για να μπορέσει να πληρώσει τον φόρο, που αφορά τα ακίνητα που νοικιάζει ο δήμος σε ιδιώτες. Ενώ αντιθέτως, ευτυχώς μέχρι στιγμής, ακίνητα που χρησιμοποιεί ο δήμος για τις δικές του ανάγκες, δεν υπόκεινται σε φορολόγηση.
Το  θέμα με τον ΕΝΦΙΑ αφορά όλους τους δήμους της χώρας που διαθέτουν ακίνητη περιουσία και η αναγκαστική είσπραξή του, θα επιφέρει σημαντικές περικοπές στους προϋπολογισμούς τους. Καθώς, ενώ οι ΟΤΑ είχαν απαλλαγεί από το ΕΕΤΑ (χαράτσι), κάτι τέτοιο δεν ισχύει με το νέο φόρο ακινήτων.
Κατ’ εφαρμογή του νόμου για τον ΕΝΦΙΑ (Ν.4223/2013), βεβαιώθηκαν υπέρογκα ποσά φόρου στους Δήμους που διαθέτουν ακίνητα. Είναι βέβαια γεγονός ότι όλοι οι Δήμοι διαθέτουν χαρτοφυλάκιο ακίνητης περιουσίας (που αποτελείται κυρίως από τα Δημοτικά Καταστήματα, τα δημοτικά κτήρια, τα γήπεδα, τα νεκροταφεία κτλ), ωστόσο, οι Δήμοι έχουν ελάχιστα έως μηδαμινά έσοδα από την ακίνητη περιουσία τους, αφού, κατά κόρον, δεν ενοικιάζεται.
Η επιβολή δυσβάσταχτης φορολόγησης ΕΝΦΙΑ στους Δήμους μέσα στη παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία και μετά από απανωτές περικοπές στους αυτοτελείς πόρους, θα δημιουργήσει επιπρόσθετα οικονομικά προβλήματα στους Δήμους, όπως προβλήματα και καθυστερήσεις στη καταβολή μισθοδοσίας, ασφαλιστικών εισφορών, δανειακών υποχρεώσεων, πληρωμές σε προμηθευτές κ.α. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι η μη καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα μπλοκάρει την έκδοση ενημερότητας από τους Δήμους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισπράξουν κανένα ποσό, επί παραδείγματι από το ΕΣΠΑ, ενώ η εφορία θα μπορεί να κατασχέσει άμεσα το εκάστοτε ποσό, από τους λογαριασμούς που διατηρούν οι Δήμοι. Αυτό θα σημάνει την ταφόπλακα  στην αυτοδιοίκηση.
Ενδεικτική είναι η αναφορά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη και Γιάννη Σταθά σε ερώτηση τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, όπου επισημαίνουν την περίπτωση του δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων, με 10.877 κατοίκους μόνιμο πληθυσμό, που έχει:
ΣΑΤΑ: 13.640 ευρώ /δόση (επιχορήγηση για επισκευές συντηρήσεις)
ΚΑΠ:110.704,29 ευρω /δόση – τακτική μηνιαία επιχορήγηση για λειτουργικές δαπάνες (μισθοδοσία, αναλώσιμα, καύσιμα, τηλεφωνία)
ΕΝΦΙΑ: 356.446,91 ευρώ (ή 71.289,38 Χ 5 μήνες)
Όπως αναφέρουν οι δύο βουλευτές «επειδή ο ΕΝΦΙΑ είναι μόνιμου χαρακτήρα και θα βεβαιώνεται κάθε έτος, στην ουσία είναι μια εκ νέου περικοπή της ΚΑΠ, η οποία στο συγκεκριμένο Δήμο ανέρχεται περίπου στο 33%».

Γι’ αυτό το λόγο ζητούν «να εξαιρεθούν οι Δήμοι από την παραπάνω φορολογία  (ΕΝΦΙΑ), οι οποίοι δεν πλήρωναν τον έκτακτο ειδικό φόρο ακινήτων (ΕΕΤΑ), το λεγόμενο «χαράτσι», το οποίο εισέπραττε η ΔΕΗ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.