Σάββατο 10 Μαΐου 2014

O Γαμπρός της Νύφης

του Γιώργου Μαυρομάτη *
Τώρα που  η οικονομική κρίση έφτασε στο αποκορύφωμά της, τώρα που μετά από τέσσερα χρόνια οικονομικής απραξίας και μέτρων που εξανέμισαν τα εισοδήματα των Ελλήνων και φτωχοποίησαν ένα μεγάλο μέρος του λαού, ευτυχή τη συγκυρία έχουμε τριπλές  εκλογές. Εκλογές – ευκαιρία  για τους πολίτες της υπό αφρικανοποίηση  χώρας μας να τιμωρήσουν αυτούς που έφεραν τον τόπο μας σε αυτά τα χάλια.

Δεν θα ασχοληθώ με τα θέματα υψηλής πολιτικής, υπάρχουν άλλωστε αρμοδιότεροι εμού να το κάνουν καλύτερα. Θα μιλήσω για τις Δημοτικές τις  εκλογές  γιατί πιστεύω ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε την χώρα αν δεν αλλάξουμε πρώτα τους εαυτούς μας, το σπίτι μας, τη γειτονιά μας και το δήμο μας.
 Έχουμε την τύχη να ζούμε σε ένα Δήμο με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλους δήμους. Πλεονεκτήματα που μπορούν να τον κάνουν υπόδειγμα ανάπτυξης αν οι εκλογές αναδείξουν δυνάμεις που θα διοικήσουν δημοκρατικά, εμπνευσμένα και με όραμα καλώντας τους  πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στη χάραξη των πολιτικών στα θέματα που τους αφορούν. Οι  μέχρι τώρα διοικήσεις του Καλλικρατικού Δήμου αλλά και αυτές των πρώην Καποδιστριακών ανάλωναν όλες τις δυνάμεις τους απλά και μόνο για να διαιωνίσουν την παρουσία τους στο Δήμο χωρίς να χαράξουν καμία πολιτική, να εκμεταλλευτούν  τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του δήμου και να αλλάξουν τη μοίρα της περιοχής.
 Έχουμε την μόνη παραλία του νομού και όχι μόνον.  Μία παραλία σε απόσταση αναπνοής από μία πόλη που με τα περίχωρα πλησιάζει το ένα εκατομμύριο κατοίκους. Κατοίκους  για τους οποίους μπορεί να γίνει  εν δυνάμει ο τόπος  ημερήσιας απόδρασης ή και θερινών διακοπών όπως ήταν παλιά και θυμούνται οι παλαιότεροι από μας, σε εποχές που η πρόσβαση σε μακρινότερες παραλίες ήταν δύσκολη όπως τώρα με την τιμή των καυσίμων και την απόσυρση πολλών αυτοκινήτων.  Μία παραλία μήκους 60 χιλιομέτρων περίπου που είναι πανέμορφη,  με κόλπους απείρου κάλλους και πεντακάθαρα νερά. Παραλίες όμως  παρατημένες,  χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές, χωρίς  καθαριότητα, χωρίς προσβάσεις οι περισσότερες,  όπως και ο ίδιος ο δήμος σε μεγάλο μέρος του έχει κάκιστο οδικό δίκτυο.
Εκτός αυτού στον δήμο μας υπάρχουν τα δύο μοναδικά Camping του Νομού !!!  Δύο πανέμορφες περιοχές κατάφυτες που ρημάζουν εδώ και πολλά χρόνια, από τότε που κάποιος ανεγκέφαλος  αποφάσισε ότι ένας νομός παραθαλάσσιος δεν χρειάζεται Camping . Σήμερα που αυτό το είδος του τουρισμού αναπτύσσεται ραγδαία και ελκύει υψηλής ποιότητας επισκέπτες , φαίνεται εξ άλλου από την  πληρότητα των Camping στη Χαλκιδική, η επαναλειτουργία τουλάχιστον ενός εκ των δύο Camping καθίσταται επιτακτική.
Τα λιμενικά καταφύγια του δήμου  είναι παρατημένα στο έλεος των χρηστών χωρίς καμία μέριμνα από το Δήμο χωρίς τις ελάχιστες υποδομές  όπως νερό και ηλεκτρικό, κακοφωτισμένα στην μεγάλη τους πλειοψηφία  και μπαζωμένα όπως  αυτό των Νέων Επιβατών. Τα καταφύγια αυτά θα μπορούσαν να είναι προορισμός για ημερήσια απόδραση των εκατοντάδων σκαφών που υπάρχουν στη  Θεσσαλονίκη με σοβαρό  όφελος για την τοπική οικονομία .
Η προώθηση του τουριστικού προιόντος της περιοχής από τις διοικήσεις του  Δήμου όλα αυτά τα χρόνια ήταν ανύπαρκτη. Τι να προωθήσουν άλλωστε;  Το μηδενικό τους έργο;  Την ανυπαρξία των υποδομών που πέτυχαν; Μόνο να παίρνουν τα ελάχιστα έσοδα από τα ενοίκια τους ένοιαζε!
Η επαφή του Δήμου με τους επισιτιστές και τους ασχολούμενους  με τον Τουρισμό, περιορίζεται μόνον στην ενοικίαση των  κοινοχρήστων χώρων με ένα θολό καθεστώς που δεν ικανοποιεί κανέναν και στην επιβολή προστίμων  ενώ η ενοικίαση παραλιών γινόταν και γίνεται με αδιαφανείς διαδικασίες χωρίς πολλές φορές να εισπράττονται τα ενοίκια. Πέραν τούτων δεν γίνεται καμία συνεργασία για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής  με τους άμεσα ενδιαφερόμενους.
Πώς λοιπόν μπορεί να αναπτυχθεί επί τέλους τουριστικά ;  Η απάντηση είναι ότι με αυτούς που διοίκησαν  τα τελευταία  χρόνια από  όποιο πόστο και αν το έκαναν, δεν μπορεί να γίνει  τίποτα γιατί η ανικανότητά τους έχει αποδειχθεί περίτρανα σε όλα τα επίπεδα. Οραματίζονται φαραωνικά έργα πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, την στιγμή που δεν μπόρεσαν να λύσουν τα αυτονόητα !!!  Ένας αξιοπρεπής δρόμος  χρειάζεται , καθαρές παραλίες , επαρκής συγκοινωνία,  Parking κοντά στις παραλίες , υποδομές που να κάνουν  την περιοχή θελκτική στον επισκέπτη !!
Είμαστε δίπλα τη νύφη του Θερμαικού. Ας γίνουμε  επί τέλους ο Γαμπρός  της Νύφης.


*Ο Γιώργος Μαυρομάτης είναι Πολ. Μηχανικός  Τ.Ε. και είναι Υποψήφιος Δημ. Σύμβουλος με την Συμπολιτεία για την Αλληλεγγύη και την Ανατροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.