Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Ο Δήμος Θερμαϊκού και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα

του Πάνου Ζέρβα*
Μεγάλο μέρος των διαθέσιμων χρηματικών ροών σε πολλούς δήμους προέρχεται από Ευρωπαϊκά προγράμματα, μέσω των οποίων χρηματοδοτούνται ποικίλες δράσεις (παιδικοί σταθμοί, αναπλάσεις αστικών χώρων, ενεργειακές ανάγκες κτηρίων κλπ). Κάθε δήμος οφείλει να επιδιώκει την κατά το δυνατόν διεύρυνση των προγραμμάτων αυτών, τα οποία δεν διακινούν ξένα, αλλά δικά μας χρήματα, με μια νέα αντίληψη της χρησιμότητάς τους:

Δεν πρέπει να γίνονται μονάχα για να γίνονται χωρίς περαιτέρω αντίκρισμα, απλά για να καλύπτουν κενά χρηματοδότησης της κοινωνικής πολιτικής του κάθε δήμου, αλλά να δημιουργούν ευκαιρίες για δημιουργία συνθηκών που θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα σε μόνιμη βάση. Η χρηματοδότηση λειτουργίας των παιδικών σταθμών με συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργίας είναι ένα παράδειγμα: θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με πολύ χαμηλότερο κόστος και πολλαπλασιατικά οφέλη (κάλυψη όλων των παιδιών, συμβολή στην μείωση της ανεργίας) η παραμονή των παιδιών κατά μικρές ομάδες σε σπίτια της γειτονιάς τους.

Αντίστοιχη πρέπει να είναι η προσέγγιση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε όλους τους τομείς: προσπάθεια για δημιουργία αποδοτικότητας σε βάθος χρόνου, κατά το δυνατόν. Σε κάποιες δράσεις απαιτείται η συμβολή τεχνοκρατών και ανθρώπων της αγοράς, παραδείγματος χάριν στην επένδυση κάλυψης των ενεργειακών αναγκών με «καθαρή» ενέργεια, ώστε οι επιλογές που προκρίνονται να λειτουργούν σε επίπεδο περιβαλλοντικής αειφορίας (μείωση ρύπων) και να είναι ταυτόχρονα ρεαλιστικές ως επενδύσεις.
Το ζήτημα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αν και δεν απασχολεί την προεκλογική συζήτηση, είναι από τα βασικά ζητούμενα για τον Καλλικρατικό Δήμο Θερμαϊκού. Είναι προφανές ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και ευκαιρίες που δεν πρόκειται να παρουσιαστούν ξανά. Έστω και τώρα όμως πρέπει να ξεκινήσει μια σοβαρή και επίμονη προσπάθεια σε επίπεδο οργάνωσης και προετοιμασίας, ώστε να μη συνεχιστεί η ίδια μίζερη κατάσταση και τα επόμενα χρόνια, με το Δήμο Θερμαϊκού στο ρόλο του φτωχού και αδέξιου συγγενή.

*Ο Πάνος Ζέρβας είναι οδοντίατρος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.