Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

O Βενιζέλος βγάζει "λάδι" την ακροδεξιά Ουκρανική κυβέρνηση

«Λάδι», επιχείρησε να βγάλει την ακροδεξιά νέα Ουκρανική κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης, για να ενημερώσει για τις επαφές που είχε τις προηγούμενες ημέρες στις Βρυξέλλες και στο Κίεβο για την κρίση στην Ουκρανία.

Ο κ. Βενιζέλος είπε πως στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών η Ελλάδα τάχθηκε με σαφήνεια υπέρ της συγκρότησης διερευνητικής επιτροπής για τα γεγονότα της Κριμαίας. 
Επισήμανε πως η ΕΕ προσπαθεί να χειριστεί μια οξύτατη κρίση, με ένα τρόπο που να οδηγεί στην επίλυσή της, χωρίς να διαμορφωθούν συνθήκες ψυχρού πολέμου. 
Επιπλέον ο κ. Βενιζέλος διακινδύνευσε, όπως ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά, την πρόβλεψη ότι η διπλωματική ένταση δεν θα μετατραπεί σε χρήση στρατιωτικών μέσων. Ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης ότι έχει συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του κ. Λαβρόφ στον οποίο εξέφρασε την πίστη του πως ο διάλογος και η διαβούλευση θα δώσουν λύση.
Σε σχέση με την επίσκεψή του στη Μαριούπολη και το Κίεβο, απάντησε στην κριτική που έχει δεχθεί από την αντιπολίτευση στο εσωτερικό της χώρας, λέγοντας πως πριν το ταξίδι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή διαμαρτύρονταν γιατί η ελληνική πλευρά είχε αφήσει ακάλυπτους τους Έλληνες εκεί. 
Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε πως αφού πήγε, άκουσε κριτική γιατί πήγε και έκανε λόγο για ανευθυνότητες και επιπολαιότητες. Σχολιάζοντας τα πολιτικά φρονήματα του νέου Ουκρανού πρωθυπουργού, τα οποία παραπέμπουν σε φασιστικές ιδέες, ο κ. Βενιζέλος είπε πως η μεταβατική κυβέρνηση στην Ουκρανία έχει επιλεγεί από το προυφιστάμενο κοινοβούλιο της χώρας. Συμπλήρωσε, δε, πως τον νέο πρωθυπουργό τον κάλεσε ο κ. Βαν Ρομπάι να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ.
Σε σχέση με το επικείμενο δημοψήφισμα στην Κριμαία, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε πως έγινε ειδική αναφορά στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και έχει περιληφθεί ειδική παράγραφος στην οποία αναφέρεται πως βάσει του ουκρανικού Συντάγματος, τα δημοψηφίσματα έχουν τοπικό χαρακτήρα και δεν σχετίζονται με την κυριαρχία της χώρας. 
Για την απειλή της διακοπής από την ΕΕ των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για την απελευθέρωση των θεωρήσεων ο κ. Βενιζέλος απάντησε πως, αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης, η ΕΕ θα λάβει μέτρα για τη διακοπή των συζητήσεων.
Ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου κ. Πούτιν, λέγοντας πως οι επίσημες θέσεις της Ρωσίας θα διατυπωθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα θα ακολουθήσει την κεντρική γραμμή της ΕΕ. 


ΣΥΡΙΖΑ: Τεράστιο λάθος η αναγνώριση της Ουκρανίας από την Ελλάδα
Ο Κώστας Ήσυχος, μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «στο Κόκκινο» για τη στήριξη της νέας κυβέρνησης στο Κίεβο απο την Ελλάδα και τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τόνισε:   
«Ο αμερικανικός παράγοντας οχι απλά ανέχεται αλλά παίζει ανοιχτά με τους νεοναζί στην Ουκρανία και δεν θα σταματήσει εκεί. Είναι ανοιχτό το πεδίο της στήριξης και της στρατηγικής επένδυσης στα δύο ναζιστικά μορφώματα που επικρατούν σήμερα στην Ουκρανία. Υπάρχει κίνδυνος να δούμε ξανά αυτό το τέρας να ξαναγίνει απειλή για την Ευρώπη" δήλωσε στο Κόκκινο ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ήσυχος. Πρόσθεσε πως "πρόκειται για τεράστιο πλήγμα για την Ευρώπη και την ιστορική μνήμη η αναγνώριση αυτής της κυβέρνησης". 
Χαρακτήρισε τεράστιο λάθος την αναγνώριση της Ελλάδας στην νέα Ουκρανική κυβέρνηση. "Ο κ. Βενιζέλος βιάστηκε όπως και στη περίπτωση της Συρίας έτσι και σήμερα πήγε σαν πλασίε και εντολοδόχος μεγάλων συμφερόντων" δήλωσε ο κ. Ήσυχος.  


Οι τεράστιες ευθύνες της Δύσης στην Ουκρανική κρίση

Την ανοχή της Δύσης στη συμμετοχή ακροδεξιών και νεοναζί στη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, στηλίτευσε σε συνέντευξή του ο δημοσιογράφος Γιώργος Δελαστίκ. "Η νέα βουλή μέσα σε μια μέρα άλλαξε το Σύνταγμα. Αν αυτό είναι η δημοκρατική νομιμότητα που υποστηρίζει η Ε.Ε. τότε είναι να πέσουμε απο τα μπαλκόνια" δήλωσε.  
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις και τη στάση της Ρωσίας ο Γ. Δελαστίκ δήλωσε πως "η Κριμέα έχει επιστρέψει οριστικά στη Μόσχα η οποία θα διοικεί τη περιοχή". Το ερώτημα είναι -πρόσθεσε- τι θα γίνει με τους Ρώσους της υπόλοιπης Ουκρανίας και αν θα αμφισβητήσει ο Β. Πούτιν την κυριαρχία των Αμερικανών που ελέγχουν την κυβέρνηση του Κιέβου ή θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει μια defacto ανεξαρτητοποίηση των ρωσόφωνων περιοχών της Ουκρανίας. 
"Αν επιχειρήσουν δυτικοί στρατιώτες να μπουν στο έδαφος της Ουκρανία τότε θα βρεθούμε σε κατάσταση προ Παγκοσμίου Πολέμου" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.