Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Τα συν και πλην των υποψηφίων δημάρχων Θεσσαλονίκης

του Τάσου Τασιούλα
Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των υποψήφιων για την επόμενη διοίκηση στον κεντρικό δήμο, στην εκκίνηση της προεκλογικής κούρσας. Ο «απρόβλεπτος», ο «φρέσκος», ο «στρατιώτης» και οι... «επίδοξοι εισβολείς». Το παζλ των υποψηφιοτήτων στο Δήμο Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε.

Οι «μονομάχοι» των δημοτικών εκλογών αρχίζουν πλέον την προεκλογική εκστρατεία τους και για τους επόμενους δυόμιση μήνες τα πάντα στην πόλη θα κινούνται στους ρυθμούς των εκλογών.
Οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να συγκρίνουν και να αποφασίσουν για την πιο κατάλληλη επιλογή, που θα διοικήσει τον κεντρικό δήμο για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα έχουν όλες οι υποψηφιότητες. Η Voria.gr επιχειρεί μια πρώτη χαρτογράφηση στην αρχή της προεκλογικής μάχης. Ο καμβάς θα ολοκληρωθεί στα μέσα Μαΐου. Το διάστημα μέχρι τις εκλογές φαίνεται μικρό, όμως ως πολιτικός χρόνος είναι μεγάλος και ικανός για να σημειωθούν ανατροπές και εκπλήξεις ή για να εδραιωθούν διαφορές.
 Το ευτύχημα στις δημοτικές εκλογές είναι ότι όλοι οι υποψήφιοι έχουν τη δική τους ατζέντα για τα προβλήματα της πόλης. Συνεπώς ο προεκλογικός λόγος θα έχει και ουσία. Οι θέσεις των υποψηφίων για τα ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητά μας θα παίξει ίσως το σημαντικότερο ρόλο, αλλά με δεδομένη την κρίση και τα κυρίαρχα προβλήματα της εποχής (οικονομικά, ανεργία, κοινωνικά), ακόμη και οι θέσεις στα θέματα κεντρικής πολιτικής σκηνής θα έχουν τη δική τους βαρύτητα στην κάλπη.

Ο «απρόβλεπτος» Γ. Μπουτάρης
Ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης και η «Πρωτοβουλία» θα επενδύσουν στην αλλαγή που πέτυχαν στη διοίκηση του Δήμου γκρεμίζοντας τη «δυναστεία» διοικήσεων Παπαγεωργόπουλου. Σημαία και πάλι θα αποτελέσει η διαφάνεια και το συμμάζεμα στα οικονομικά του Δήμου, επιχείρημα που στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές αποδείχτηκε καταλυτικό για να τους φέρει στη διοίκηση. Δύσκολα όμως θα είναι και πάλι το κλειδί της νίκης.
Η «Πρωτοβουλία» κουβαλάει πλέον μια θητεία διοίκησης και εν πολλοίς θα κριθεί κι από τα πεπραγμένα της. Έργο έχει γίνει και ήδη προβάλλεται από τα στελέχη της διοίκησης, όμως σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα υπάρχουν ελλείψεις. Κυκλοφοριακό και σκουπίδια, στάθμευση και λειτουργία της πόλης γέρνουν την πλάστιγγα στην αντίθετη κατεύθυνση. Θα έχει συνεπώς ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστεί αυτά τα ζητήματα ο κ. Μπουτάρης προεκλογικά.
Ο ίδιος έχει το λεγόμενο επικοινωνιακό χάρισμα, συνεχίζει να είναι δυνατό χαρτί στον προοδευτικό και εναλλακτικό χώρο και συσπειρώνει (πολλές φορές εξ ανάγκης) κοινωνικές ομάδες, που αποφεύγουν τις στενές κομματικές επιλογές. Στήριξη ο δήμαρχος θα έχει από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τη Δράση, αλλά αυτό δε φαίνεται να του εξασφαλίζει τα απαιτούμενα «κουκιά».
Την ώρα που η διοίκηση θα προβάλει τις επιτυχείς αναπλάσεις σε μια σειρά από δρόμους, πάρκα και πλατείες, θα πρέπει να δώσει απαντήσεις για τον «πιλοτικό» πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, για την αδυναμία διαχείρισης των ταξί και της στάθμευσης και για μια σειρά από παρεμβάσεις που δεν έγιναν. Απαντήσεις πιο ξεκάθαρες θα πρέπει να δοθούν και για τη στάση της παράταξης απέναντι στις μνημονιακές επιλογές, όπου φαίνεται να υπάρχει απόσταση στις απόψεις των στελεχών, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μπερδεύεται.
Ενδιαφέρον θα έχει και ο χειρισμός του μεγάλου έργου της Νέας Παραλίας, αφού τα εγκαίνια πέφτουν μέσα στην προεκλογική περίοδο και είναι αναμενόμενη μια συζήτηση σε ποιον πιστώνεται. Αυτή τη φορά η διοίκηση Μπουτάρη θα μπει στη θέση του απολογούμενου, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές που ήταν στη θέση του κατήγορου. Η φθορά της διοίκησης θα παίξει το ρόλο της. Σε ποιο βαθμό θα το δούμε. Σε ενδεχόμενο δεύτερο γύρο ο κ. Μπουτάρης θα κριθεί από το πόσο καλά θα παίξει το χαρτί «πρόοδος vs συντήρηση» και αν θα καταφέρει να πείσει τους ψηφοφόρους των άλλων παρατάξεων ότι αλλάζει πράγματι νοοτροπίες του παρελθόντος ή αποτελεί κι ο ίδιος μέρος του λεγόμενου συστήματος.

Ο «φρέσκος» Σ. Καλαφάτης
Ο Σταύρος Καλαφάτης θα έχει ως όπλο του τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ, τη διοικητική εμπειρία, καθώς έχει διατελέσει σε κυβερνητικά πόστα, αλλά και την ηλικία του. Παραμένει φρέσκος και νέος και το στοίχημά του θα είναι να αλλάξει τον αέρα της κεντροδεξιάς παράταξης στο Δήμο, με καλύτερο όμως τρόπο από τον προκάτοχό του, Κώστα Γκιουλέκα. Ο τελευταίος δεν μπόρεσε να αποτινάξει από την αυτοδιοικητική του παράταξη τη διασύνδεση με το «σύστημα Παπαγεωργόπουλου» και μοιραία προβλήθηκε από τους αντιπάλους του ως συνεχιστής ενός σίριαλ, που τότε ήταν στο φόρτε του.
Ο κ. Καλαφάτης θα δεχτεί ανάλογη κριτική, όμως θα είναι πολύ πιο εύκολο επικοινωνιακά να πείσει ότι δεν έχει σχέση με το παρελθόν, παρότι η κομματική προέλευση και η κομματική (ας μη γελιόμαστε) υποψηφιότητα θα είναι εκεί για να το… υπενθυμίζει. Στην ισορροπία αυτή έρχεται να προστεθεί και ο λίγος χρόνος για να κάνει μια προεκλογική εκστρατεία όπως θα την ήθελε. Είναι δεδομένο ότι θα αρχίσει αργά την προσπάθειά του. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κλείσει τα θέματα του υπουργείου και να αφιερώσει πλέον όλη του την ενέργεια στις δημοτικές εκλογές. Το επιτελείο του είναι έτοιμο και ήδη δουλεύει σ’ αυτήν την κατεύθυνση, ενώ ο ίδιος έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα για τη Θεσσαλονίκη, με απαντήσεις στα περισσότερα από τα κρίσιμα ζητήματα που εκκρεμούν εδώ και χρόνια στο Δήμο και η σημερινή δημοτική αρχή δεν μπόρεσε να λύσει.
Αρκούν όλα αυτά για να τον φέρουν στη διοίκηση του Δήμου; Όπλο στη φαρέτρα του είναι και η θητεία Μπουτάρη. Ο κ. Καλαφάτης θα επενδύσει στην ανάδειξη των αδυναμιών της συγκεκριμένης διοίκησης και θεωρούνται πολλές. Το αντιμνημονιακό χαρτί δεν μπορεί να το παίξει. Όμως μπορεί να παίξει το χαρτί της θητείας του στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Μπορεί ο χρόνος του κ. Καλαφάτη να ήταν το τελευταίο διάστημα στην πρωτεύουσα, όμως κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι δε φρόντισε για τη Θεσσαλονίκη.

Αντιθέτως, έχει να προβάλει έργο ουσιαστικό για την πόλη και ενδεικτικό του γεγονότος ότι συνέχισε να παλεύει για το συμφέρον του τόπου του στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπου οι ψηφοφόροι της Θεσσαλονίκης τον στέλνουν ως εκπρόσωπό τους ανελλιπώς. Ατού του κ. Καλαφάτη είναι και ο ήπιος χαρακτήρας του. Είναι από τους σοβαρούς πολιτικούς, με επιρροή στο νεανικό κοινό και με καλή μαρτυρία (ως προσωπικότητα) και στους άλλους πολιτικούς χώρους εκτός ΝΔ. Κατά πόσο αυτό είναι ικανό να του δώσει υπεροχή σε ενδεχόμενο δεύτερο γύρο μένει να το δούμε. Θα αντιμετωπίσει κριτική για το μνημόνιο από τα αριστερά, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα επιτύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των κεντροδεξιών ψηφοφόρων, καθώς είναι από τα πρόσωπα που σ’ αυτό το χώρο χαίρουν της μεγαλύτερης δυνατής αποδοχής. Η ανακούφιση που έδειξαν τα στελέχη και η βάση της ΝΔ από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του είναι ενδεικτική.

Ο «στρατιώτης» Τ. Μηταφίδης

Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, που θα είναι ο υποψήφιος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ για το Δήμο Θεσσαλονίκης, είναι από τις πλέον γνωστές προσωπικότητες της πόλης. Η ιστορία του στο χώρο της Αριστεράς, η συνεχής προσπάθειά του στο Δήμο και η πολιτική του ευπρέπεια είναι διαβατήρια για τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους. Ο κ. Μηταφίδης έχει αδιάλειπτη παρουσία στους αγώνες του χώρου στην πόλη. Είναι ένας στρατιώτης, που χαίρει της εκτίμησης ακόμη και στελεχών από άλλες παρατάξεις, αλλά κυρίως της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά τα κέρδισε με δουλειά. Δουλειά που έγινε και στο δημοτικό συμβούλιο όπου στάθηκε ως υπεύθυνη αντιπολίτευση απέναντι στη διοίκηση Μπουτάρη. Στα μειονεκτήματα η ηλικία, αλλά αυτή ο κ. Μηταφίδης την αντιπαρέρχεται διότι έχει επενδύσει στην ομάδα κι όχι στο άτομο. Όπως και όλος ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και πριν από την ανάδειξή του σε επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» το πρόγραμμα της παράταξης, οι προτεραιότητες, οι αρχές και η διακήρυξη είχαν δημοσιοποιηθεί ως δεσμεύσεις για όποιον προέκυπτε ως μπροστάρης.
Ο κ. Μηταφίδης επισημαίνει ότι και στις προηγούμενες εκλογές την είσοδο στο δημοτικό συμβούλιο την πέτυχε η ομάδα των νέων ανθρώπων που συντάχθηκαν στη δημοτική κίνησή του και βοήθησαν ώστε να εκλεγεί. Η υποψηφιότητά του είναι κομματική και ο ίδιος έχει προαναγγείλει ότι θα παίξει προεκλογικά το αντιμνημονιακό χαρτί, όπως και ότι δε θα χαϊδέψει την «Πρωτοβουλία». Περιμένουμε σκληρή στάση απέναντι στη διοίκηση Μπουτάρη (παρά το γεγονός ότι ο ίδιος της έχει αναγνωρίσει μια σειρά από θετικά στοιχεία), διότι δεν ανταποκρίθηκε στις εξαγγελίες της.
Ο κ. Μηταφίδης πάντως ακριβώς επειδή προέρχεται από τον κομματικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ δε θα είναι εύκολο να συσπειρώσει όλες εκείνες τις δυνάμεις που ανέβασαν το κόμμα από το 5% στο 25%+. Θα πρέπει να πείσει ότι ακολουθεί τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία κι όχι ότι έχει διείσδυση μόνο στο κομματικό ακροατήριο του πάλαι ποτέ Συνασπισμού. Έχει την αναγνώριση των κινημάτων και κοινωνικών φορέων, έχει ξεκάθαρη θέση σε μια σειρά από ζητήματα μείζονος σημασίας για την πόλη (λιμάνι, ΕΥΑΘ κτλ.) και συγκεκριμένο πρόγραμμα, με αιχμή την κοινωνική πολιτική και 12 συγκεκριμένες δράσεις για την επόμενη πενταετία. Ο πρώτος στόχος του είναι να πείσει μεγάλο μέρος του προοδευτικού ακροατηρίου της πόλης και να αποσπάσει ψηφοφόρους από την «Πρωτοβουλία». Αν μπορέσει να μπει στο δεύτερο γύρο θα είναι μια πολύ μεγάλη νίκη κι εκεί πλέον όλα θα είναι ανοιχτά…

Οι επίδοξοι «εισβολείς»
Ο Γιάννης Δελής του ΚΚΕ, ο Χρήστος Μάτης ως ανεξάρτητος, ο Χάρης Παπαγεωργίου που στηρίζεται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος της Χρυσής Αυγής και η Ελεάνα Ιωαννίδου των Οικολόγων Πράσινων αποτελούν επίσης υποψηφιότητες με τύχη για την είσοδό τους στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.
Ο κ. Δελής έχει τη δική του σημαντική παρουσία στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου και θα συσπειρώσει τις δυνάμεις του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη. Είναι αναμενόμενο να παίξει το κομματικό χαρτί και να επιδιώξει να εμφανιστεί ως ο μόνος πραγματικά αντιμνημονιακός υποψήφιος για το Δήμο. Αν θα καταφέρει να προσελκύσει και μη κομματικούς ψηφοφόρους είναι το ζητούμενο. Πάντως, η είσοδός του στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και μάλιστα ενισχυμένη θεωρείται σχεδόν σίγουρη.
Ο κ. Μάτης σήκωσε με αξιοσημείωτη επιτυχία τη σημαία της αντιπολίτευσης απέναντι στη διοίκηση Μπουτάρη σε όλη τη διάρκεια της θητείας της και συνεχίζει να το κάνει. Ο αντιπολιτευτικός του λόγος ήταν σκληρός και με επιχειρήματα, γεγονός που εκτιμήθηκε ακόμη κι από κομματικούς ψηφοφόρους και στελέχη άλλων παρατάξεων. Χωρίς κομματική στήριξη (αυτό άραγε είναι μειονέκτημα ή πλεονέκτημα) επενδύει στην αδιάλειπτη παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο, στη γνώση των ζητημάτων του Δήμου και στην παρουσία του ως του κυριότερου αντιπολιτευτικού πόλου την προηγούμενη τετραετία. Δύσκολη η είσοδός του στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, αλλά ο κ. Μάτης συσπειρώνει μια σειρά από ανένταχτες δυνάμεις και επενδύσει στη γενικότερη αίσθηση ότι τα κόμματα είναι πλέον ξεπερασμένα στην κοινωνία. Έχει το επικοινωνιακό χάρισμα και μπορεί να συλλέξει ψήφους από όλους τους χώρους.
Ο κ. Παπαγεωργίου θα επιχειρήσει ως ανεξάρτητη ήπια δύναμη να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους για να καταλάβει ένα ή περισσότερα έδρανα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Όπλο του είναι η στήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι έχουν τη δική τους δυναμική στη Θεσσαλονίκη. Στα πλεονεκτήματά του η αναγνώρισή του ως προσωπικότητας για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και το κοινωνικό του έργο, που είναι σημαντικό και στο επόμενο διάστημα θα προβληθεί.
Ο κ. Ματθαιόπουλος είναι ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής, συγκεντρώνοντας ψήφους διαμαρτυρίας απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Θα παίξει το χαρτί της σύγκρουσης με το μνημόνιο, την κυβέρνηση και τις άλλες κομματικές επιλογές και θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει την ψήφο οργής απέναντι σε όσα βιώνουν οι πολίτες από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Εδώ σημασία έχει η Χρυσή Αυγή κι όχι το πρόσωπο, αν και ο κ. Ματθαιόπουλος είναι από τα κεντρικά στελέχη του κόμματος. Στο χώρο του βλέπουν εύκολη εκλογή στα δημοτικά έδρανα. Το ερώτημα είναι εάν στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο κόσμος ρίχνει ψήφο αποδοκιμασίας με την ίδια ευκολία που το κάνει στις βουλευτικές…
Η κ. Ιωαννίδου είναι η πιο πρόσφατη υποψηφιότητα για λογαριασμό των Οικολόγων Πράσινων. Η «Οικολογία Αλληλεγγύη» έχει αξιοσημείωτη δύναμη στην πόλη και το νομό. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η στήριξη που παρείχε στις προηγούμενες εκλογές στον κ. Μάτη ήταν ικανή για να τον βάλει στο δημοτικό συμβούλιο. Αν θα συμβεί το ίδιο και με την κ. Ιωαννίδου είναι ζητούμενο. Η ίδια πάντως είναι φρέσκο πρόσωπο, είναι νέα και έχει επικοινωνιακές ικανότητες, δεδομένου ότι διατέλεσε και εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων. Η πράσινη ατζέντα για την πόλη είναι γνωστή και είναι το όπλο της κ. Ιωαννίδου, η οποία καλείται αφενός να συσπειρώσει τον οικολογικό χώρο, αφετέρου να προσελκύσει ψηφοφόρους ανένταχτους, τους οποίους όμως «βολιδοσκοπούν» και οι υπόλοιποι. Η είσοδος στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα είναι επιτυχία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.