Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

«Στη Θεσσαλονίκη του Μεγάλου Πολέμου»

Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση, πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη, στις 19:30, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο,  σε συνεργασία των Προξενείων Ρωσίας και Σερβίας και στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης  έκθεσης κειμηλίων «Στη Θεσσαλονίκη του Μεγάλου Πολέμου» (1914-1918), που βασίζεται σε αρχειακό υλικό δεκάδων μουσείων, φορέων και συλλεκτών.
Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2014 και στην οποία συμμετέχουν τα Γενικά Προξενεία της Γαλλίας και της Σερβίας, καθώς και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, μας υπενθυμίζει ότι η Μακεδονία, και ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη, επηρεάστηκαν άμεσα από τις αναταραχές των συγκρούσεων εφόσον αποτέλεσαν το θέατρο των επιχειρήσεων του Ανατολικού Μετώπου. Επιβεβαιώνοντας παράλληλα τους δεσμούς που συνδέουν στενά τη Θεσσαλονίκη με την Ευρώπη στο σύνολό της και ιδιαίτερα με τα Βαλκάνια.

Όπως λέει η πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου κ. Θεοδώρα Λειψιστινού, η έκθεση υποδηλώνει τη σημασία του Α’Παγκοσμίου Πολέμου και του πρωταγωνιστικού ρόλου της Θεσσαλονίκης ως έδρα του Μακεδονικού Μετώπου της στρατιάς της Ανατολής. Η πρόεδρος τόνισε ότι η έκθεση δεν εξαντλείται μόνον στα ιστορικά γεγονότα. «Ο τρόπος παρουσίασής τους μας κάνει να αναλογιστούμε τα δεινά του πολέμου και την ομορφιά της καθημερινής ζωής εν ειρήνη. Θα είναι βέβαια και μία ευκαιρία για την ανάδειξη των πτυχών της ιστορίας της πόλης της Θεσσαλονίκης αλλά και της Μακεδονίας εκείνη την περίοδο». «Η έλευση των συμμαχικών στρατευμάτων στη Θεσσαλονίκη επέφερε αλλαγές στην καθημερινή ζωή, στις συνήθειες, στα ήθη, στις διασκεδάσεις και γενικότερα στην όψη της πολυεθνικής πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.