Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Ούτε να ... πεθάνει δεν μπορεί κανείς στο δήμο Θερμαϊκού

Σ΄αυτό τον τόπο δεν μπορεί…. ούτε να πεθάνει κανείς, καθώς τα κοιμητήρια, τόσο στην Περαία, όπως επίσης στη Νέα Μηχανιώνα, την Επανομή αλλά και τα άλλα δημοτικά διαμερίσματα του Θερμαϊκού έχουν υπερπληρωθεί και οι συγγενείς των πεθαμένων δίνουν πραγματική μάχη για την εξασφάλιση ενός τάφου ώστε να ενταφιάσουν το αγαπημένο τους πρόσωπο που αποδήμησε εις Κύριον.


Πρόσφατα, την ώρα που βρισκόμασταν στο γραφείο αντιδημάρχου του δήμου Θερμαϊκού, γίναμε μάρτυρες στις αγωνιώδεις προσπάθειες που κατέβαλε συγγενής νεκρού για την εξεύρεση τάφου και το … «μέσον» που έβαλε, απευθυνόμενος σε βουλευτή της Β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, ώστε να μεσολαβήσει στον δήμο για να βρεθεί κενή θέση στα κοιμητήρια της Περαίας.
Το ίδιο έντονο, είναι το πρόβλημα και στα κοιμητήρια της Ν.Μηχανιώνας, όπου παρατηρείται υπερπληρότητα, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα νεκροταφεία της Επανομής. Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει παλαιότερα στο  δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού ο πρώην δήμαρχος Επανομής κ. Απόστολος Οικονομίδη, η κηδεία ενός συνανθρώπου μας στην Επανομή πριν καιρό καθυστέρησε μερικές ώρες, μέχρι να αδειάσει χώρος και βρεθεί τάφος. «Πήγα στα κοιμητήρια  να ανάψω ένα κεράκι και διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει ούτε μία θέση κενή. Πρέπει κάτι να κάνουμε για το σοβαρό αυτό θέμα», είπε.
Όπως έλεγε ο απερχόμενος δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής,  στη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται ο τόπος, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για έργα επέκτασης ή μεταφοράς των κοιμητηρίων. Επισημαίνοντας ότι θα πρέπει βνα καταβάλεται προσπάθεια από τη δημοτική αρχή ώστε να τηρείται ο κανονισμός για την εκταφή μετά την πενταετία.
Η μετεγκατάσταση και δημιουργία νέων κοιμητηρίων, πέρα από το οικονομικό σκέλος, σκοντάφτει και στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Ο τρόπος ίδρυσης και λειτουργίας κοιμητηρίων από άποψη υγιεινής και πολεοδομίας καθορίζεται με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Υγείας, Πρόνοιας και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.
Για να δημιουργηθεί ένα καινούριο νεκροταφείο, απαιτείται η έγκριση ακόμη και από τον…Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού. Όχι γιατί οι κεκοιμημένοι αδελφοί μας πρόκειται να μεταφερθούν σε τουριστικές περιοχές του παραδείσου ή της κόλασης, κατά περίπτωση, αλλά ο ΕΟΤ θα γνωμοδοτήσει ότι το δημιουργούμενο νεκροταφείο δεν βρίσκεται κοντά σε κύριες οδικές αρτηρίες και παραλιακούς ή τουριστικούς γενικά χώρους.

Στον νομό Θεσσαλονίκης πολλά από τα πάλαι ποτέ χωριά της περιφέρειας αναπτύχθηκαν και έγιναν σήμερα μικρές πόλεις, ενώ τα κοιμητήρια έμειναν αναγκαστικά στη μέση, δημιουργώντας προβλήματα στους νέους πολεοδομικούς σχεδιασμούς. Σε περιπτώσεις, όπως του Φιλύρου ή της Περαίας, των Νέων Επιβατών και της Αγίας Τριάδας του δήμου Θερμαϊκού, έχει προβλεφθεί η μετεγκατάσταση κοιμητηρίων, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει οι απαιτούμεμες μελέτες
Από το 1981 και μετά η νομοθεσία για την απόσταση που θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ του οικισμού και του κοιμητηρίου δεν έχει αλλάξει, ωστόσο εκπρόσωποι των διευρυμένων πλέον δήμων υποστηρίζουν ότι όσο πιο μακριά από το κέντρο ενός οικισμού τόσο πιο καλά. Γιατί στις πλείστες όσες περιπτώσεις περιοχών της περιφέρειας που μεγαλώνουν οικιστικά και επιθυμούν να προσελκύσουν νέους κατοίκους η εικόνα του κοιμητηρίου λειτουργεί αποτρεπτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.