Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Γαρίδα - «μετανάστης» στο Θερμαϊκό

Ένα νέο είδος γαρίδας, η οποία προέρχεται από τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, έγινε «μόνιμος κάτοικος» του Θερμαϊκού κόλπου, σύμφωνα με βιολόγους. Η μετακίνησή της προς τις ελληνικές θάλασσες πιθανολογείται πως έγινε μέσω της ναυσιπλοΐας, ενώ οι επιστήμονες διερευνούν το φαινόμενο, εκφράζοντας φόβους ότι μπορεί να αποτελέσει απειλή για την αυτόχθονη γαρίδα, που αλιεύεται στον Θερμαϊκό.

«Farfantepenaeus aztecus» είναι η επιστημονική ονομασία της αλλόχθονης γαρίδας, που αλιεύεται πλέον και στις ελληνικές θάλασσες. «Σύμφωνα με τελευταίες αναφορές αλιέων, το είδος αλιεύεται σε εμπορική πλέον βάση στον Θερμαϊκό Κόλπο από τους παράκτιους. Μόλις πρόσφατα, επιστημονική εργασία που δημοσιεύτηκε απέδειξε, και μέσα από γενετική ανάλυση, την παρουσία του είδους και σε μικρά λιμνοθαλάσσια συστήματα του κόλπου», αναφέρει ο Κοσμάς Κεβρεκίδης, βιολόγος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης. Ο ίδιος εκτιμά πως το συγκεκριμένο είδος, που είναι γνωστό και ως βόρεια καφέ γαρίδα, έχει εγκατασταθεί στον Θερμαϊκό και φαίνεται να έχει αναπτύξει πλέον βιώσιμους πληθυσμούς.
Είναι η πλέον σημαντική γαρίδα, από εμπορικής άποψης, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ και ιδιαίτερα στον κόλπο του Mεξικού, καθώς η παγκόσμια παραγωγή της προσέγγισε τους 40.000 τόνους το 2010, σύμφωνα με τον ίδιο. «Το είδος είναι ένα από τα πλέον ευμεγέθη της οικογένειας. Το μέγιστο ολικό μήκος των θηλυκών είναι 236 χιλιοστά και των αρσενικών 195 χιλιοστά. Δηλαδή, είναι πολύ μεγαλύτερη από την αυτόχθονη γαρίδα και τη γάμπαρη, ενώ παράλληλα είναι και πολύ εύγευστη», τονίζει ο κ. Κεβρεκίδης.
 Ζει κοντά στην ακτή
Η παρουσία της ατλαντικής γαρίδας στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε για πρώτη φορά την περίοδο 2009-2010, στη νοτιοανατολική ακτή της Τουρκίας, ενώ πρόσφατα εντοπίστηκε και στη νότια Αδριατική. Η εισαγωγή του είδους στον Θερμαϊκό Κόλπο εκτιμάται πως έγινε μέσω της ναυσιπλοΐας ή της επέκτασης της διανομής του από τη νοτιοανατολική ακτή της Τουρκίας. «Τέτοια είδη ζουν κοντά στην ακτή. Η μετακίνηση έγινε μάλλον με πλοία που διασχίζουν τον Ατλαντικό», τονίζει ο βιολόγος, εξηγώντας πως τα πλοία, κατά τον ελλιμενισμό τους, αντλούν θαλασσινό νερό παίρνοντας και γαρίδες στα προνυμφικά ή στα πρώτα μεταπρονυμφικά στάδια.

Ηρθε για... να μείνει

«Σήμερα, στον Θερμαϊκό Κόλπο, η συχνότητα αλίευσης του είδους χαρακτηρίζεται μικρή για τη μέση αλιεία. Αντίθετα, για τους παράκτιους αλιείς της Πιερίας (Λιτόχωρο-Παραλία Κατερίνης) η παραγωγή της είναι πολύ μεγαλύτερη», λέει ο Κοσμάς Κεβρεκίδης. Προσθέτει, δε, πως ήδη πωλείται σε χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τις ΗΠΑ, στην αγορά, σε μικρές ποσότητες. Το είδος αναμένεται να εγκατασταθεί και να δημιουργήσει βιώσιμους πληθυσμούς στον Θερμαϊκό, όπως τονίζει ο ίδιος, συνυπολογίζοντας τα χαρακτηριστικά του κύκλου ζωής, τη γνώση για τη βιολογία του αλλόχθονου είδους, τα ιδιαίτερα αβιοτικά και βιοτικά χαρακτηριστικά και τον γενικότερο εύτροφο χαρακτήρα του Κόλπου. Ομως, και η επέκταση του είδους στο Βόρειο Αιγαίο είναι πολύ πιθανή. Η παρουσία του «Farfantepenaus aztecus» εγείρει ερωτήματα σχετικά με την τύχη της γαρίδας, καθώς και την αλιεία της στον Θερμαϊκό Κόλπο και στο Β. Αιγαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.