Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Στερνό "αντίο" στη Μίκα Χαρίτου-Φατούρου

Στερνό αντίο στη διακεκριμένη ψυχολόγο Μίκα Χαρίτου-Φατούρου, ομότιμη καθηγήτρια του τμήματος Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που «έφυγε» την Τετάρτη από τη ζωή, σε ηλικία 82 ετών, έπειτα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο.

Όπως αναφέρει και το ΑΜΠΕ η διεθνώς πρωτοποριακή ψυχολογική και κοινωνική της μελέτη για τους βασανιστές, που στηρίχτηκε στο μοντέλο των βασανιστών της διαβόητης δικτατορικής ΕΑΤ-ΕΣΑ, αποτέλεσε σταθμό για τις νεότερες γενιές μελετητών.
"Βασανιστής δεν γεννιέσαι, γίνεσαι" ήταν το αποτέλεσμα της πολύχρονης έρευνάς της, για τις ανάγκες της οποίας το 1975, ένα χρόνο μετά την πτώση του στρατιωτικού καθεστώτος, είχε παρακολουθήσει, με ειδική άδεια, την πρώτη δίκη των βασανιστών στην Αθήνα. Νεαρή τότε επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης ήθελε να "διερευνήσει", "το φαινόμενο του σαδισμού", όπως είχε πει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η Μίκα Χαρίτου- Φατούρου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και της Οξφόρδης. Ήταν από τις πρωτεργάτριες της Κλινικής Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,και ευρύτερα στην Ελλάδα.

Διετέλεσε επισκέπτρια καθηγήτρια σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια της Αυστραλίας, της Δανίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας και των ΗΠΑ. Υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής για το επάγγελμα των ψυχολόγων του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής, σύμβουλος της Διεθνούς Εταιρείας Συμβουλευτικής και επίτιμη πρόεδρος του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων και 'Αλλων Μορφών Κακοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.