Σάββατο, 17 Αυγούστου 2013

Ένα κοπάδι δελφίνια κάνει βόλτα στο Θερμαϊκό

Πιστά για άλλη μία χρονια στο ραντεβού τους με τα νερά του Θερμαϊκού, ένα κοπάδι δελφίνια μάγεψε και πάλι τους Θεσσαλονικείς με τις βουτιές, τα σκέρτσα και τα καμώματα των θαυμάσιων αυτών θαλάσσιων θηλαστικών.

Άρχισαν προετοιμασίες για την Παναγία τη Μηχανιώτισσα

Άρχισαν οι προετοιμασίες στη Νέα Μηχανιώνα για την μεγάλη εορτή της Παναγίας Φανερωμένης, της «Παναγίας της Μηχανιώτισσας», όπως καθιερώθηκε να αποκαλείται. Την Πέμπτη 22 Αυγούστου, που θα πραγματοποιηθεί η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας, προβλέπεται ότι θα συρρεύσουν δεκάδες χιλιάδες προσκυνητών στη Νέα Μηχανιώνα.

Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2013

Χάσαμε την ανθρωπιά μας και το ΦΙΛΟΤΙΜΟ

της Σταυρούλας Ξουλίδου*
Τζαμπατζήδες είχε αποκαλέσει ο πάλαι ποτέ υπουργός κ. Ρέππας όσους δεν πλήρωναν διόδια και εισιτήρια και είχε δηλώσει ότι “προέχει η απαξίωση των τζαμπατζήδων.” Όμως κανείς υπουργός δεν σκέφτηκε να αποκαλέσει “τζαμπατζήδες” όλους εκείνους τους ισχυρούς που ενθυλακώνουν θηριώδη ποσά σε επιχορηγήσεις, φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις.

Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2013

Τότε που τα καραβάκια πηγαινοέρχονταν στο Θερμαϊκό!

Θύμησες μιας άλλης, μακρινής εποχής, μας έφεραν οι φωτογραφίες από το αρχείο του Συλλόγου Προσφύγων Ανατ. Θράκης Αγίας Τριάδας. Για να μας ταξιδέψουν σε καιρούς που απέχουν όχι και πολύ από το σήμερα. Τότε που οι Έλληνες δεν είχαν πολλά αυτοκίνητα, οι θάλασσες δεν ήταν μολυσμένες αλλά υπήρχε ακτοπλοϊκή συγκοινωνία στον Θερμαϊκό!

Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013

Να αξιοποιηθούν τα ναυαγισμένα πλοία στο Θερμαϊκό

Παραμένουν επί χρόνια καταποντισμένα στο βυθό της θάλασσας


Το ναυάγιο στον Ποταμό Επανομής, θα μπορούσε να έχει τουριστικό ενδιαφέρον
Δεκάδες είναι τα ναυαγισμένα πλοία που παραμένουν επί χρόνια καταποντισμένα στη θάλασσα του Θερμαϊκού. Μεταξύ αυτών πληθώρα πλοίων που ναυάγησαν κατά τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και ιστορικά ναυάγια, όπως το τουρκικό θωρηκτό Φετίχ Μπουλέντ που τορπιλίστηκε τον Οκτώβριο του 1912 από τον υποπλοίαρχο Ν. Βότση, παραμένοντας μόλις πέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας καλυμμένο με παχύ στρώμα λάσπης, μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Τρίτη, 13 Αυγούστου 2013

Δήμαρχοι Ανατ. Θεσσαλονίκης: «Να μην κλείσει το “Παναγία”»

Να μην κλείσει το νοσοκομείο «Παναγία», αλλά αντιθέτως να ενισχυθεί με προσωπικό, ζητούν οι δήμαρχοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης, εργαζόμενοι στο νοσηλευτικό ίδρυμα και φορείς της πόλης. Και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις αν δεν εισακουστούν τα αιτήματα και οι προτάσεις τους στην συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη την ερχόμενη Τετάρτη, 21 Αυγούστου.

Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2013

Θαύματα της Παναγίας Φανερωμένης της Μηχανιώτισσας


του Σπύρου Κουζινόπουλου
Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, δεκάδες χιλιάδες πιστοί από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και μακρύτερα ακόμη, συρρέουν στη Νέα Μηχανιώνα για να προσκυνήσουν ευλαβικά την εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης της Μηχανιώτισσας, όπως έχει αποκληθεί. Της Παναγιάς στην οποία εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι πάσχοντες, οι ανήμποροι, οι κάθε λογής πονεμένοι και όλοι όσοι περιμένουν εκπλήρωση των ελπίδων τους από τη Μεγαλόχαρη. Και δυστυχώς, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, αυτοί αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς.

Κυριακή, 11 Αυγούστου 2013

Τι φόρο θα πληρώνουμε για τα ακίνητα

Κανονικό "ξύρισμα" με 33 νέους συντελεστές
Ανακατατάξεις επιφέρει στον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων (κτίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια) η εφαρμογή από το 2014 του νέου, ενιαίου φόρου. Όλο το σχέδιο και πόσο θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες με βάση τους 33 νέους συντελεστές.