Σάββατο, 25 Μαΐου 2013

"Γαλάζιες Σημαίες" σε 11 ακτές του νομού Θεσσαλονίκης

Οι πέντε από αυτές στο δήμο Θερμαϊκού
Έντεκα ακτές του νομού Θεσσαλονίκης επιβραβεύονται με Γαλάζιες Σημαίες για την εξαιρετική ποιότητα των νερών τους. Από αυτές, οι έξι  βρίσκονται στο δήμο Βόλβης και οι πέντε στο δήμο Θερμαϊκού.  Συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα 77 ακτές χαρακτηρίζονται με «Γαλάζιες Σημαίες», από τις συνολικά 393 ακτές και 9 μαρίνες της χώρας.

Συγκλονιστικά στοιχεία για την παιδική φτώχεια στην Ελλάδα

Κάτω από τα όρια της φτώχειας ζουν πάνω από 597.000 Ελληνόπουλα, σύμφωνα με τα στοιχεία συγκλονιστικής έκθεσης της UNICEF. Από αυτά, 332.000 παιδιά στην Ελλάδα του 2013, δεν έχουν καν τα βασικά αγαθά στην καθημερινότητά τους, ενώ το 9,2% των παιδιών, ζουν και μεγαλώνουν σε οικογένειες ανέργων. 

Άριστης ποιότητας τα νερά για κολύμβηση σε 2.155 σημεία

Αγία Τριάδα
Άριστης ποιότητας, είναι τα ύδατα κολύμβησης στις παραλίες της χώρας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης σε 2.155 σημεία της χώρας, από την οποία προέκυψε ότι οι 2.009 εξ΄αυτών, δηλαδή το συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 93,2% ταξινομούνται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας».

Εκδήλωση στην Καβάλα για τον Γιώργη Τσαρουχά

Ο Δήμος Καβάλας στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης 100 χρόνων απελευθέρωσης της Καβάλας και της ενσωμάτωσής της στο εθνικό κορμό, σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε, απέτισε  φόρο τιμής στον βουλευτή Καβάλας και αγωνιστή της αριστεράς Γιώργο Τσαρουχά, που δολοφονήθηκε από τη χούντα στις 9 Μαϊου 1968,  για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στην περιοχή.

«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος»

Τίτος Πατρίκιος
Εκδήλωση αφιερωμένη στους λαϊκούς αγώνες του χθες και του σήμερα, μέσα από το ποιητικό έργο του Τάσου Λειβαδίτη, οργανώνει την Τετάρτη 29 Μαϊου, στις 8:00 μ.μ. στο Θέατρο Κήπου, η Επιτροπή Θεσσαλονίκης για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΔΥΕΘ).

Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013

Η Πρωτοβουλία αλληλέγγυα στον αγώνα των κατοίκων στις Σκουριές

Σε ενημέρωση των κατοίκων του Θερμαϊκού, με αυτοκινητοπομπή χθες σε όλο τον Δήμο και μοίρασμα έντυπου υλικού σήμερα στη λαϊκή του Μπαξέ, προχώρησε η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού ευρισκόμενη στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων της Βόρειας Χαλκιδικής.

Οι κοκορομαχίες στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού

Θλίψη προκάλεσε η χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού σε όσους έτυχε να την παρακολουθήσουν από την αίθουσα συνεδριάσεων ή μέσω της ραδιοφωνικής της μετάδοσης.  Κι αυτό εξαιτίας των αντεγκλήσεων, των διαξιφισμών και των προσωπικών αντιπαραθέσεων που κάποιες στιγμές έκαναν το δημοτικό συμβούλιο να θυμίζει… ζούγκλα.

Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013

Χωρίς ηλεκτρικό την Κυριακή πρωϊ περιοχές της Περαίας

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα θα μείνουν την Κυριακή 26 Μαϊου αρκετές περιοχές της Περαίας, καθώς όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ, θα υπάρξει διακοπή στην ηλεκτροδότηση από τις 8 το πρωϊ έως τις 2 το μεσημέρι για να γίνουν προγραμματισμένα έργα στο δίκτυο.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, η φωτογραφία και η πρόκληση

Προκαλούν για μια ακόμη φορά τη μνήμη του ελληνικού λαού οι νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής, δημοσιεύοντας στην επίσημη ιστοσελίδα τους , υπό τον τίτλο «Χαιρετούσε φασιστικά και ο Γρηγόρης Λαμπράκης;», μία φωτογραφία που δείχνει την ελληνική ομάδα στίβου να παρελαύνει στο στάδιο της Φενέρ Μπαξέ στην Κωνσταντινούπολη,  στις 20 Οκτωβρίου 1940, στη διάρκεια των Βαλκανικών αγώνων.

Τα κουνούπια έγιναν... θηρία και οι αρμόδιοι χτενίζονται

Τα κουνούπια έγιναν… θηρία στην κεντρική Μακεδονία και οι ψεκασμοί που πριν ακόμη την άνοιξη έπρεπε να αρχίσουν για την καταπολέμησή τους, βρίσκονται ακόμη στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και με τους ακολουθούμενους ρυθμούς, βλέπουμε να έρχεται η σχετική έγκριση από τις αρμόδιες αρχές στο…. καταχείμωνο.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ΖΕΙ !

«Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ΖΕΙ, γιατί παραμένουν ζωντανά τα οράματά του και εμπνέουν για νέους αγώνες το λαό», δήλωσε ο γιός του δολοφονημένου από το παρακράτος, στις 22 Μαϊου 1963 στη Θεσσαλονίκη, μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης για να τιμήσει την επέτειο 50 χρόνων από εκείνη τη στυγερή πολιτική δολοφονία.

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013

Καταγραφή των πουλιών Επανομής και Αγγελοχωρίου

Εθελοντική καταγραφή των πουλιών της Θεσσαλονίκης διενεργεί η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία μέχρι το τέλος Ιουνίου. Στόχος είναι να εντοπιστούν πουλιά και φωλιές κατά την περίοδο αναπαραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό θα καταγραφούν και τα πουλιά που υπάρχουν στους υγροβιότοπους της Επανομής και του Αγγελοχωρίου.

Στην Επανομή, η έκθεση κειμηλίων της απελευθέρωσης

Στην Επανομή, θα μεταφερθεί από τις 27 έως τις 31 Μαϊου, η κινητή περιοδική έκθεση «Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας – Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913» του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης. Στην Επανομή, που την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα οι γηγενείς κάτοικοι με πράξεις ανδρείας βοήθησαν στην απελευθέρωση της Μακεδονίας και συνεισέφεραν στην εδραίωση της εθνικής συνείδησης στον Νομό Θεσσαλονίκης.

Τρίτη, 21 Μαΐου 2013

Εκδήλωση στο Βαφοπούλειο για τη δολοφονία Γρ.Λαμπράκη


Εκδήλωση για την επέτειο της συμπλήρωσης 50 χρόνων από τη δολοφονία του μαραθωνοδρόμου της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, οργανώνει το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 22 Μαϊου 2013, ώρα 8 μ.μ. Ομιλητές θα είναι ο γιός του δολοφονημένου αγωνιστή της ειρήνης, Γρηγόρης Λαμπράκης, ο Αλέκος Περτσινίδης και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σπύρος Κουζινόπουλος. 

Δήμος Θεσσαλονίκης: Σε πρόγραμμα εκκαθάρισης οφειλών

Σε 44.585.051 ευρώ ανέρχονται τα χρέη του 
Την υπαγωγή του δήμου  Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα εκκαθάρισης  ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση. Προϋπόθεση της υπαγωγής του δήμου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι η υπογραφή συμφώνου αποδοχής των όρων εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων με το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο αποτελεί την εποπτεύουσα αρχή των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού.

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013

Πενήντα χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης βαδίζοντας στο Μαραθώνα
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Θεσσαλονίκη: 22 Μαϊου 1963 – 22 Μαϊου 2013. Μισός αιώνας ακριβώς από τη δολοφονία του μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης, του λαμπρού επιστήμονα, του βαλκανιονίκη αθλητή, του βουλευτή της αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη. Πενήντα ακριβώς χρόνια κι ακόμη δεν αποκαλύφθηκαν οι ηθικοί αυτουργοί, εκείνοι που οργάνωσαν το έγκλημα και επιστράτευσαν τους μισθοφόρους για την εκτέλεσή του.

Φωτορεπόρτερ συνελήφθη επειδή φωτογράφιζε άστεγο !


Απίστευτη ταλαιπωρία, υπέστη ο γνωστός φωτορεπόρτερ της Θεσσαλονίκης Νίκος Γιακουμίδης, ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς επειδή φωτογράφιζε άστεγο (!) για λογαριασμό του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press και στη συνέχεια κλείστηκε στο κρατητήριο του Αστυνομικού Τμήματος Λευκού Πύργου.

Η θαλάσσια συγκοινωνία στο Θερμαϊκό μισό αιώνα πριν


Καθώς μπαίνουμε πλέον στο καλοκαίρι, ανατρέξαμε στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» μισό αιώνα πριν, για να σας παρουσιάσουμε ένα ρεπορτάζ της σχετικά με τη θαλάσσια συγκοινωνία που συνέδεε τη Θεσσαλονίκη με τις ακτές του Θερμαϊκού, ιδιαίτερα με την Περαία, τους Νέους Επιβάτες και την Αγία Τριάδα.

ΟΧΙ στο κλείσιμο των Δημοτικών Επιχειρήσεων


Πλήρη αντίθεση στο επιχειρούμενο κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων, που θα έχει ως συνέπεια να πληγούν καίρια οι δραστηριότητες του πολιτισμού, του αθλητισμού και του περιβάλλοντος, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού του δήμου Θέρμης (ΔΕΠΠΑΘ).

H «Eιρήνη» του Αριστοφάνη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος


Η αντιπολεμική oυτοπία του Αριστοφάνη, «Eιρήνη», είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Η παράσταση, την οποία θα παρουσιάσει το Κ.Θ.Β.Ε. το καλοκαίρι του 2013 σε μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Κυριακή, 19 Μαΐου 2013

Τιμήθηκε η επέτειος ίδρυσης της Νέας Μηχανιώνας


Με ένα Μηχανιώτικο λαϊκό γλέντι, την περιφορά της ιερής εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης και την κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Μαργαρίτη Ευαγγελίδη, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι διήμερες εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Μηχανιώνας, που οργάνωσε ο δήμος Θερμαϊκού.

Ο εθνεγέρτης Κωνσταντίνος Βελλίδης


του Σπύρου Κουζινόπουλου
Καθώς είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από τις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη για τα 100 χρόνια απελευθέρωσής της από τον Οθωμανικό ζυγό, η θύμηση στρέφεται σε έναν από τους εθνεγέρτες και πρωτομάχους εκείνου του ηρωϊκού αγώνα, τον δάσκαλο, δημοσιογράφο και εκδότη, Κώστα Βελλίδη.