Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Kορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 40η επέτειο του Πολυτεχνείου

Κορυφώνονται σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 40ή επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης το 1973 με την καθιερωμένη πορεία προς το αμερικανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, η οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσει μετά τις 5.30 το απόγευμα,. Από το πρωί εκατοντάδες άτομα προσέρχονται στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ για να αποτίσουν φόρο τιμής στους αγωνιστές της εξέγερσης.

Όπως όλα τα τελευταία χρόνια, η κεντρική πορεία θα ξεκινήσει από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Σε συγκέντρωση στις 5 το απόγευμα, μπροστά από το Πολυτεχνείο, καλεί ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ 1967 - 1974), ενώ μισή ώρα αργότερα, στο ίδιο σημείο, είναι προγραμματισμένο το κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων. Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, πρωτοβάθμια σωματεία, κοινωνικοί φορείς και σύλλογοι, μέλη οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, κ.ά. 
Ξεχωριστή πορεία έχει προγραμματίσει η Αντιεξουσιαστική Κίνηση, η οποία απευθύνει κάλεσμα για τις 5 το απόγευμα στην Καμάρα. Παράλληλα, πορεία η οποία θα καταλήξει στις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΡΤ, όπου θα ακολουθήσει μουσική συναυλία, θα πραγματοποιήσουν απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, μελών του δικτύου φορέων εναντία στο ΣΜΑ, πολιτών που εναντιώνονται στην επένδυση χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής κ.ά. 
Αποκλεισμένο θα είναι μετά το μεσημέρι όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τις διαδηλώσεις που οργανώνονται για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Επίκεντρο των αστυνομικών αλλά και των τροχονομικών μέτρων είναι η περιοχή γύρω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Επί ποδός θα βρίσκεται όλη η αστυνομική δύναμη της Θεσσαλονίκης, ενώ στο πλαίσιο των μέτρων έχουν επιστρατευτεί δύο εισαγγελείς που θα παρακολουθούν την εξέλιξη των εκδηλώσεων.
Αθήνα
Με την καθιερωμένη πορεία που θα ξεκινήσει στις 15.00 από την πύλη του Πολυτεχνείου προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία κορυφώνονται σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 40η επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης το 1973. 
Οι πύλες στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου θα είναι ανοιχτές για το κοινό μέχρι τη μια το μεσημέρι, με την περιφρούρηση του κτιρίου να έχουν αναλάβει φοιτητές και καθηγητές. 
Υπενθυμίζεται πως για τρίτη μέρα, πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ εκπέμπουν ραδιοφωνικό πρόγραμμα μέσα από τον χώρο του Πολυτεχνείου.
Τα αστυνομικά μέτρα ασφαλείας που έχουν δρομολογηθεί για το τριήμερο είναι δρακόντεια στο κέντρο της Αθήνας. Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν εφαρμοστεί στο οδικό δίκτυο, γύρω από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγγος. Τα μέτρα θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, όπως και στις παράλληλες και καθέτους αυτών. 
Η αστυνομία θα προχωρήσει στο κλείσιμο πέντε σταθμών του Μετρό. Στη 13:00 θα κλείσουν οι σταθμοί Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα και Ευαγγελισμός, ενώ στις 14:30 θα κλείσουν και οι σταθμοί Μέγαρο Μουσικής και Αμπελόκηποι. Τέλος, με απόφαση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, τροποποιούνται τα δρομολόγια και οι στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία - τρόλεϊ).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.