Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Κηδεύεται σήμερα Πέμπτη ο φλογερός Μακεδόνας Νικόλαος Μάρτης

Στο χωριό που γεννήθηκε, στη Μουσθένη Καβάλας, θα ταφεί την Πέμπτη ο πρώην υπουργός Βορείου Ελλάδος και στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Νικόλαος Μάρτης, που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, στα 98 του χρόνια. 

Ο Νικόλαος Μάρτης υπηρέτησε τον ελληνικό στρατό για 83 μήνες, ως έφεδρος αξιωματικός του Πυροβολικού. Τον Απρίλιο του 1941 υπερασπίστηκε τα Μακεδονικά Οχυρά κατά των Γερμανών, ενώ τον Ιούνιο του ίδιου έτους μέσω Αγίου Ορους, Αιγαίου και Τουρκίας διέφυγε στην Αίγυπτο όπου πολέμησε στη ιστορική μάχη του Ελ Αλαμέιν με την 1η Ελληνική Ταξιαρχία. Το 1943 αποβιβάστηκε στην Ιταλία με την 3η Ορεινή Ταξιαρχία και έλαβε μέρος στη νικηφόρο μάχη του Ρίμινι. Τον Οκτώβριο του 1944 μετείχε στην απελυθέρωση της Αθήνας.
Στις αλλεπάλληλες κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή διετέλεσε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Βορείου Ελλάδος το 1955, Υφυπουργός Εμπορίου το 1956-1958 και στη συνέχεια Υπουργος Βιομηχανίας μέχρι το 1961. Κατά τη μεταπολίτευση υπηρέτησε 7 χρόνια Υπουργός Βορείου Ελλάδος το 1974-1981. Την τελευταίας 25εταί έγραψε πολλά βιβλία και εκατοντάδες άρθρα υπερασπιζόμενος την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών υπέστειλε σήμερα μεσίστιες τις σημαίες της «τιμώντας τον μεγάλο Μακεδόνα μαχητή και δημιουργό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.
  Μήνυμα Α. Σαμαρά: «Μεγάλος Ελληνας»
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε τα συλληπητήρια του στην οικογένεια του Νικόλαου Μάρτη με την παρακάτω του δήλωση: «Αποχαιρετούμε σήμερα, έναν μεγάλο Έλληνα. Ο Νικόλαος Μάρτης υπήρξε από τους παλαιότερους και σημαντικότερους μαχητές της Παράταξής μας. Ταυτίστηκε με την προσφορά στην Πατρίδα και μπήκε στα κοινά, έτοιμος να δώσει ακόμη και τη ίδια τη ζωή του. Πολέμησε με αυταπάρνηση στις μάχες των Οχυρών της Μακεδονίας, του Ρίμινι και των Αθηνών και τιμήθηκε με μετάλλια εξαιρέτων πράξεων. Πολέμησε, όσο ελάχιστοι και με την πένα του, για να αναδείξει την "πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας" και τιμήθηκε γι’ αυτό από την Ακαδημία Αθηνών. Άλλωστε, η τεκμηρίωσή του, η επιχειρηματολογία του και η βαθιά του γνώση για την Ιστορία της Μακεδονίας, υπήρξαν πολύτιμα όπλα για όλες τις Ελληνικές κυβερνήσεις. Οι Έλληνες θα τιμούμε αιώνια τη μνήμη του. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».
Αλλες δηλώσεις
Ακόμη, τα συλλυπητήρια του για την απώλεια του πρώην υπουργού Ν. Μάρτη εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης. «Έφυγε» ένας ευπατρίδης πολιτικός, ένας άνθρωπος που σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για τη δημοκρατία και την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων, αφήνοντας ως παρακαταθήκη το ήθος του στην πολιτική ζωή της χώρας ανέφερε σε σχετικό μήνυμά του ο κ. Μεϊμαράκης. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, ο Νικόλαος Μάρτης τίμησε για πολλές θητείες το αξίωμα του βουλευτή στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με το Δημοκρατικό Συναγερμό, την Ε. Ρ. Ε. και την Νέα Δημοκρατία, αλλά και του υπουργού στα υπουργεία Βιομηχανίας και Βορείου Ελλάδος, τόσο προδικτατορικά όσο και στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Αντίστοιχα, η Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη του τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Σταυρούλα Ξουλίδου, τόνισε στη δήλωση της «Η ζωή και το έργο του Νικόλαου Μάρτη αποτελεί παρακαταθήκη για τους Νεοέλληνες ως παράδειγμα πολιτικής σεμνότητας, δυναμισμού και συνέπειας λόγων και έργων»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.