Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Ελληνική λαϊκή παροιμία: «Φοβάται ο Γιάννης (Αλεξανδρής) το θεριό και το θεριό το Γιάννη (Μαυρομάτης)»

Τη μόνη φωτογραφία που βρήκαμε να εικονίζονται μαζί Αλεξανδρής και Μαυρομάτης
είναι από την ορκωμοσία του σημερινού Δ.Σ. κατά την ανάληψη των καθηκόντων του
Αν και βρισκόμαστε έξι μόλις μήνες πριν τις προσεχείς δημοτικές εκλογές του Μαίου 2014, εντούτοις οι βασικοί διεκδικητές του δημαρχιακού αξιώματος για το δήμο Θερμαϊκού, δεν άνοιξαν ακόμη τα χαρτιά τους, βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής και τηρούν «σιγήν ιχθύος» όσον αφορά την εκλογική στρατηγική που θα ακολουθήσουν. Κι αυτό οφείλεται σε δύο κατά βάση λόγους:

-Από τη μία, δεν ξεκαθάρισε απόλυτα το τοπίο σχετικά με το πώς τελικά θα γίνουν οι προσεχείς δημοτικές εκλογές, εάν θα διενεργηθούν, όπως προανήγγειλε η κυβέρνηση με δύο ψηφοδέλτια (ένα για τους υποψηφίους δημάρχους και ένα δεύτερο για τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους) και αν οι αυτοδιοικητικές εκλογές διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές ή ενδεχομένως και με τις βουλευτικές εκλογές, κάτι που οπωσδήποτε θα επηρεάσει τους ψηφοφόρους.
-Από την άλλη, δεν διευκρινίστηκαν οι προθέσεις δύο παραγόντων που οπωσδήποτε θα συμβάλουν στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Ο ένας παράγοντας ακούει στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ και ο άλλος ονομάζεται Τσαμασλής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ: Θα πρέπει να θεωρείται σίγουρα ότι θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό που έλαβε στο δήμο Θερμαϊκού κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, κατεβάζοντας δικό του αμιγή συνδυασμό ή συμπράττοντας με άλλους τοπικούς παράγοντες, υπό τη δική του πάντοτε ομπρέλα. Η επανεμφάνιση το τελευταίο διάστημα στην περιοχή του προσκείμενου στο ΣΥΡΙΖΑ γνωστού αυτοδιοικητικού στελέχους, Παναγιώτη Ερμείδη, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον προ Καλλικράτη δήμο Θερμαϊκού και η ομιλία που έκανε στην πρόσφατη απολογιστική συνέλευση του δήμου, στο «Ξένιος Ήλιος», αποτελεί ίσως ένα πρώτο δείγμα των προθέσεών του. Όταν ρωτήσαμε τον ίδιο αν θα είναι υποψήφιος, απάντησε με τη σεμνότητα που τον διακρίνει ότι αυτό δεν είναι δικό του θέμα, αλλά η γενικότερη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, θα αποφασισθεί στη διάρκεια λαϊκών συνελεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνουν και στις οκτώ δημοτικές κοινότητες του δήμου Θερμαϊκού.
Ο Γ. Τσαμασλής: Οι προθέσεις του καταγόμενου από το Μεσημέρι πρώην αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, σχετικά με το δήμο Θερμαϊκού, είχαν δημιουργήσει ήδη πονοκέφαλο στους δύο βασικούς διεκδικητές και τη φορά αυτή του δημαρχιακού αξιώματος, τον νυν δήμαρχο Γιάννη Αλεξανδρή και τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, πρώην δήμαρχο Μηχανιώνας, Γιάννη Μαυρομάτη. Κι αυτό γιατί πιθανή συμμετοχή του στις εκλογές, ως επικεφαλής ψηφοδελτίου για το δήμο Θερμαϊκού, θεωρείται ότι θα προκαλέσει ζημιά και στους δύο μονομάχους. Καθώς, όπως είναι ήδη γνωστό, υπήρξαν προχωρημένες συζητήσεις για προσχώρηση βασικών στελεχών και από τις δύο παρατάξεις, ένα ρόλο που έχει επωμισθεί ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μηχανιώνας, Αντώνης Βουδούρης, στενός συνεργάτης του κ. Τσαμασλή. Μία δήλωση του ίδιου του κ. Τσαμασλή τις τελευταίες ημέρες στην εφημερίδα «Μακεδονία» ότι δεν θα είναι ποτέ ξανά υποψήφιος στην Περιφέρεια, αφήνοντας παράθυρο για πιθανή υποψηφιότητά του στο δήμο Θερμαϊκού, ήρθε να ταράξει τα νερά.
Αλεξανδρής και Μαυρομάτης: Το σίγουρο είναι ότι τόσο ο νυν δήμαρχος κ. Γιάννης Αλεξανδρής όσο και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Μαυρομάτης θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, διεκδικώντας και τη φορά αυτή την ψήφο των ψηφοφόρων στο δήμο Θερμαϊκού.
Ο κ. Αλεξανδρής φαίνεται ότι θα χρησιμοποιήσει το επιχείρημα ότι παρά τα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο δήμο και την δραματική περικοπή των κρατικών πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση, η παράταξή του τα πήγε αρκετά καλά. Ενώ τις διάφορες αδυναμίες που εμφάνισε, όπως για παράδειγμα η διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας και των σκουπιδιών, θα προσπαθήσει να τα επιρρίψει στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας για «καταστροφική πολιτική».
Ο κ. Μαυρομάτης που διαρκώς χαρακτηρίζει τη σημερινή διοίκηση του δήμου ανίκανη και άτολμη, ασκώντας σκληρή κριτική και τηρώντας επίμονη αντιπολιτευτική στάση όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, θα ζητήσει να υπάρξει μία πιο στιβαρή δημαρχιακή αρχή, που θα διαχειρίζεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα προβλήματα των δημοτών. Ενώ θεωρεί ως ατού του, την απαλλαγή του από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη γνωστή ιστορία με την κατάχρηση στο ταμείο του πρώην δήμου Μηχανιώνας.
Θανάσης Μπαλασάς: Ο καταγόμενος από την Επανομή δημοτικός σύμβουλος κ. Θανάσης Μπαλασάς, πρώην στέλεχος της παράταξης Μαυρομάτη, δεν κρύβει την πρόθεσή του να κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος, καθώς θεωρείται ως μια σημαντική αυτοδιοικητική προσωπικότητα, είναι βαθύς γνώστης των προβλημάτων που ταλανίζουν την περιοχή και συν τοις άλλοις, διαθέτει το πλεονέκτημα των 2.500 περίπου ψήφων που είχε λάβει στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στη Β΄εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης.
Τέλος, κλειστά μέχρι στιγμής κρατούν τα χαρτιά τους οι επικεφαλής παρατάξεων στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές Νίκος Παράσχου και Γρηγόρης Παραδείσης, ενώ όπως ήδη έχει εκμυστηρευθεί στο φιλικό του περιβάλλον ο πρώην δήμαρχος Επανομής Λάκης Οικονομίδης, επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά Μαζί», δεν πρόκειται τη φορά αυτή να είναι υποψήφιος.  Όσον αφορά δε κάποιους δημοτικούς συμβούλους που από καιρό εμφανίζονταν ως υποψήφιοι δήμαρχοι, προχωρώντας μάλιστα και σε σχετικές διαβουλεύσεις για τη στήριξή τους από τη «Χρυσή Αυγή», μάλλον βλέπουν να ναυαγούν τα σχέδιά τους, ύστερα μάλιστα και από τις δικαστικές διώξεις του ναζιστικού αυτού μορφώματος ως εγκληματικής οργάνωσης.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.