Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Προωθήθηκε η έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Θέρμης

Με απόφαση του Υπουργού Αναπληρωτή Περιβάλλοντος, Σταύρου Καλαφάτη, προωθήθηκε σήμερα η έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου Θέρμης. Πρόκειται για την επίλυση ενός χρόνιου ζητήματος, που δίνει νέες προοπτικές ανάπτυξης στα ανατολικά της πόλης. 

Με την έγκριση του ΓΠΣ «απελευθερώνονται» περιουσιακά δικαιώματα των πολιτών, δίνεται αξία σε ακίνητη περιουσία χιλιάδων στρεμμάτων, χωροθετούνται χρήσεις γης για πολλές οικονομικές δραστηριότητες όλων των τομέων (πρωτογενής παραγωγής, εργαστήρια, βιοτεχνία, εργοστάσια, παροχή υπηρεσιών) οι οποίες θα δώσουν νέα αναπτυξιακή ώθηση, εγκρίνονται συγκεκριμένες περιοχές για ήπιες και κοινωφελείς δραστηριότητες. Κομμάτι αυτών των κοινωφελών δραστηριοτήτων είναι και οι αθλητικές χρήσεις, για τις οποίες το ΓΠΣ προβλέπει που ακριβώς μπορούν να εγκαθίστανται, όπως για παράδειγμα με τις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις του ΠΑΟΚ αλλά και άλλες δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις.
Η υπόθεση της έγκρισης του ΓΠΣ της Θέρμης ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια, με το Δήμο Θέρμης να ζητά από το 2006 την υιοθέτηση του συγκεκριμένου ΓΠΣ. Το ΥΠΕΚΑ τον τελευταίο χρόνο, με συγκεκριμένες κατευθύνσεις που έδωσε ο Υπουργός Αναπληρωτής Σταύρος Καλαφάτης, ολοκλήρωσε τις αναγκαίες διαδικασίες και η έγκριση του ΓΠΣ είναι πλέον πραγματικότητα.
Σε λίγες ημέρες αναμένεται η ολοκλήρωση της τυπικής διαδικασίας και η δημοσίευση της Υπουργικής απόφασης στο ΦΕΚ. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε πολίτες αλλά και φορείς της πόλης να σχεδιάσουν πιο αποτελεσματικά και πιο ουσιαστικά την αξιοποίηση της δικής τους περιουσίας με στόχο την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής.
Στο ΓΠΣ περιλαμβάνεται η πολεοδομική οργάνωση της Δημοτικής Ενότητας Θέρμης με:
• διατήρηση του ΓΠΣ του Νέου Ρυσίου,
• τροποποίηση του ΓΠΣ των οικισμών Θέρμης και Τριαδίου, με επαναπροσδιορισμό των χρήσεων γης και των αναγκών κοινωνικής και άλλης υποδομής, με πέντε πολεοδομικές ενότητες, ένα Βιοτεχνικό Πάρκο και μία περιοχή ΕΜΟ. Στο Τριάδι περιλαμβάνεται η πολεοδόμηση με τις γενικές διατάξεις της έκτασης του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Πολυτέκνων «Άγιος Δημήτριος»
• πολεοδομική οργάνωση του οικισμού Νέας Ραιδεστού με επτά πολεοδομικές ενότητες και ένα Επιχειρηματικό Πάρκο
• την πολεοδομική οργάνωση του οικισμού Ταγαράδων με τη δημιουργία δύο πολεοδομικών ενοτήτων και δύο υποενοτήτων (ΠΕΡΠΟ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.