Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Ι.Αλεξανδρής: "Να βρούμε κοινούς δρόμους και όχι να διχάζουμε"

«Πρέπει να βρούμε κοινούς δρόμους διαπαραταξιακής συνεννόησης και να αφήσουμε τις λαϊκιστικές αντιπολιτευτικές κορώνες ιδιαίτερα στο προσεχές μέλλον εν όψει εκλογών», δήλωσε με έμφαση ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής, κατά την απολογιστική συνέλευση στο «Ξενία Ήλιος», για να προσθέσει: «Δεν μας παίρνει να λέμε ψέματα πλέον. Δεν πρέπει να διχάζουμε».

Η ομιλία του δημάρχου Θερμαϊκού ήταν η εξής:
«Κύριε Πρόεδρε
Αγαπητοί συνάδελφοι
Αγαπητοί παριστάμενοι, κυρίες και κύριοι,
Για ακόμη μια φορά, την έβδομη συνεχόμενη, έχω την τιμή ως επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής να ξεκινήσω τη διαδικασία του απολογισμού πεπραγμένων για τη χρονιά που μας πέρασε. Μια διαδικασία, την οποία πάντα θεωρούσαμε ως Δημοτική Αρχή ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μας δίνεται η δυνατότητα να εκθέσουμε αυτά που πράξαμε στη χρονιά που μας πέρασε, αλλά ταυτόχρονα και να «εκτεθούμε», τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και η Αντιπολίτευση, στην κριτική των πολιτών.
Η καλοπροαίρετη και καλόπιστη κριτική, η οποία εγείρεται με αφορμή το ενδιαφέρον οποιουδήποτε για τον τόπο μας και τα προβλήματα του είναι πάντα καλοδεχούμενη.
Είναι επίσης πολύ σημαντική καθώς έτσι γινόμαστε καλύτεροι διότι ακούμε σκέψεις, παρατηρήσεις και προτάσεις που μας βοηθούν να λαμβάνουμε καλύτερες αποφάσεις.
Όμως σε κάθε γιατί υπάρχει και ένα διότι που καλό είναι να το γνωρίζουν οι δημότες , έτσι θα ήταν σωστότεροι και δικαιότεροι στην κρίση τους.
To 2012, για δεύτερη κατά σειρά χρονιά συνεχίστηκε η υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης, η οποία ξεκίνησε με την εφαρμογή του Καλλικράτη και την έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου. Αυτό σήμαινε σημαντικές δυσχέρειες στη λειτουργία του δήμου ως οργανισμού.
Έπρεπε να ολοκληρωθεί μια ακολουθία ενεργειών και διαδικασιών, για την οποία πολλές φορές οι κατευθύνσεις από την κεντρική διοίκηση ήταν ανεπαρκείς.
Παράλληλα, η εφαρμογή του μνημονιακού πλαισίου επηρέασε και εξακολουθεί να επηρεάζει μεταξύ άλλων τις διαδικασίες αυτές.
Είναι γνωστό ότι ο δήμος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού. 
Εμείς έγκαιρα σχεδιάσαμε τον προγραμματισμό του προσωπικού που μας ήταν αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία μας.
Οι Εθνικές εκλογές και οι γνωστές καθυστερήσεις των Υπουργείων δεν μας επέτρεψαν να υλοποιήσουμε το σχεδιασμό μας.
Επιπλέον, η εφαρμογή των μνημονίων προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του δήμου.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε μεγάλες μειώσεις στις επιχορηγήσεις που έδινε το κράτος, με αποτέλεσμα η λειτουργία μας να είναι οριακή.
Μετά την εξυπηρέτηση της μισθοδοσίας και των λειτουργικών εξόδων, υπήρχαν ελάχιστα χρήματα για πληρωμή παλαιών οφειλών και για την υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος, χωρίς βεβαία να μπορούμε να μιλάμε για ουσιώδη ανάπτυξη.
Η καθαριότητα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Για να έχουμε την καθαριότητα που θέλουμε πρέπει να επενδύσουμε γενναία σε μηχανολογικό εξοπλισμό και να προσλάβουμε προσωπικό.
Τα οικονομικά μας δεν βοηθούν να προχωρήσουμε στην αγορά του και η απαγόρευση προσλήψεων δυσκολεύει τη λειτουργία μας.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι δήμοι κλήθηκαν να καταρτίσουν νέους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας, και όταν ολοκληρώθηκε αυτή η δαιδαλώδεις και επίπονη διαδικασία, έπεσε στο τραπέζι το θέμα της αξιολόγησης των διοικητικών δομών.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλη η δουλειά που έγινε στα πλαίσια του ΟΕΥ (Οργανισμός Εσωτερικής  Υπηρεσίας) μηδενίζεται εκ νέου.
Ενδεχομένως αύριο να μας ζητηθούν άλλες αλλαγές. Η εφαρμογή των μνημονίων έπληξε και εξακολουθεί να πλήττει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως είναι προφανές.
Οφείλουμε όμως ως Δημοτική Αρχή και δίνουμε καθημερινά τη μάχη μαζί με όλο το προσωπικό του Δήμου ώστε να παλεύουμε με τα προβλήματα και τις ανάγκες των πολιτών.
Παράλληλα με την ολοκλήρωση της διοικητικής μεταρρύθμισης δώσαμε βαρύτητα στην προετοιμασία προτάσεων για την υποβολή τους σε προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Επιλέξαμε να δώσουμε προτεραιότητα στο ΕΣΠΑ, με σημαντικές επιτυχίες.
Οι προτάσεις που καταθέσαμε εγκρίθηκαν στην πλειονότητα τους, θα σας τις αναφέρω στη συνέχεια και διεκδικούμε επίσης και αρκετά νέα έργα. Οι ρυθμοί απορρόφησης είναι πολύ καλοί και αυτό επιβεβαιώνει ότι προχωράμε γρήγορα και αποτελεσματικά.
Δυστυχώς το ΕΣΠΑ και τα συναφή χρηματοδοτικά προγράμματα αποτελούν σήμερα τις βασικές και μοναδικές ευκαιρίες χρηματοδότησης έργων, καθώς οι ίδιοι πόροι των δήμων είναι πολλοί περιορισμένοι.
Θα σας αναφέρω ενδεικτικά τα ακόλουθα έργα:


ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ - ΕΡΓΑ ΣΕ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ   
A/A
ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ
Π/Υ
ΠΡΟΓΡ/ΜΑ
ΦΑΣΗ
1
Ενεργειακό Θεματικό δίκτυο ΟΤΑ της                           ελληνοβουλγαρικής διασυνοριακής περιοχής                                         -Energy Net (Ενεργειακός σχεδιασμός για Δημοτικά κτίρια)
131.221,34
ΠΡΟ/ΜΑ               Ε.Σ. ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ολοκλ/θηκε
2
Βελτίωση και ενοποίηση κοινόχρηστων χώρων και              κοινωφελών εγκαταστάσεων στα Κ.Χ. 101-109 και 42Τ  Τ.Δ. ΠΕΡΑΙΑΣ – Σύνδεση με το θαλάσσιο μέτωπο. (ανάπλαση περιοχής, κατασκευή παιδικών χαρών)
2.800.000,00
ΕΣΠΑ
 Ολοκλ/θηκε
3
Ανόρυξη – αξιοποίηση και σύνδεση με το υδρευτικό                     δίκτυο δύο νέων υδρευτικών γεωτρήσεων στα 509Α                             & 604 αγροτεμάχια Τ.Δ. Περαίας
375.500,00
ΕΣΠΑ
Ολοκλ/θηκε
4
Προμήθεια εξοπλισμού για τα τμήματα ένταξης                                 των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας και             δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Θερμαϊκού
191.215,18
ΕΣΠΑ
Σε εξέλιξη             Υπολ.        85.000€                      για Η/Υ
5
Τεχνική Υποστήριξη Δήμου Θερμαϊκού.                                        Μελέτη ανάπλασης Μηχανιώνας, ανοιχτό θέατρο,                       παιδική χαρά κλπ. (Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες)
50.000,00
ΕΣΠΑ
Ολοκλ/θηκε
6
Πρότυπο επιδεικτικό έργο εφαρμογών ανανεώσιμων                    πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας                                  στο 3ο Δημοτικό σχολείο Περαίας»
173.630,56
ΕΠΕΡΑ                 Χρηματοδ.         ΕΣΠΑ
Δημοπρα-     τείται
7
Πρότυπο επιδεικτικό έργο εφαρμογών ανανεώσιμων                     πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας στο                              2ο Γυμνάσιο Ν. Μηχανιώνας»
233.171,10
ΕΠΕΡΑ                 Χρηματοδ.         ΕΣΠΑ
Δημοπρα-     τείται
8
Ψηφιακές Υπηρεσίες Διάθεσης Δημόσιων Δεδομένων Γεωπληροφοριακού Συστήματος Δήμου Θερμαϊκού GIS
127.000,00
ΕΣΠΑ
Εγκεκρι-         μένο
9
Κτηματογράφηση - πολεοδόμηση και πράξη εφαρμογής στις περιοχές α) του εγκεκριμένου σχεδίου της Άνω Περαίας, β) της επέκτασης Περαίας, γ)του εγκεκριμένου σχεδίου των Άνω Ν.Επιβατών, της επέκτασης των Άνω Ν.Επιβατών και ε) της επέκτασης του οικισμού Αγίας Τριάδας
250.000,00
ΥΠEKA                   ΠΡΑΣΙΝΟ        ΤΑΜΕΙΟ 
Εγκεκρι-         μένο
10
Κτηματογράφηση – Πολεοδόμηση και Πράξη                        Εφαρμογής περιοχών 1) Α’ Κατοικίας μεταξύ                                    των δημοτικών διαμερισμάτων Ν.Μηχανιώνας & Κερασιάς, 2) Οριοθετημένου Τμήματος Κερασιάς με                       Απόφαση Νομάρχη, 3) Οριοθετημένου Τμήματος                                                                   με Απόφαση Νομάρχη και  επέκταση Α’ Κατοικίας Δ.Δ. Αγγελοχωρίου, 4) Βιοτεχνικής Ζώνης όπως θα καθορισθεί με την   έγκριση της Μελέτης «Αναθεώρηση ΓΠΣ Μηχανιώνας».
79.763,26
ΥΠEKA                   ΠΡΑΣΙΝΟ       ΤΑΜΕΙΟ
Εγκεκρι-         μένο
11
Προμήθεια οργάνων παιδικών χαρών Δήμου Θερμαϊκού
120.000,00
ΠΡΑΣ. ΤΑΜ.
Δημοπρα-    τείται
114.000,00
ΣΑΤΑ
12
Αστική θαλάσσια συγκοινωνία Θεσσαλονίκης – Μελέτες – Αδειοδοτήσεις πέντε προβλητών – στάσεων.(για τους 3 δήμους)
1.007.000,00
ΕΣΠΑ
Υπό    αξιολόγηση
13
Πρόγραμμα Διαχείρισης Ογκωδών Δήμου Θερμαϊκού & κομποστοποίηση
959.707,46
ΕΣΠΑ
Υπό    αξιολόγηση
14
Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Άνω & Κάτω                       Νέων Επιβατών – Αγία Τριάδα & Μεσημερίου     (ολοκληρώθηκαν οι μελέτες)
4.500.000
ΕΣΠΑ
Προς       υποβολή
15
Ανάπλαση περιοχής Πεύκα Νέας Μηχανιώνας                       κατασκευή ανοικτού θεάτρου, παιδικής χαράς, χώρου υπαίθριας άθλησης, ποδηλατοδρόμιο                             (ολοκληρώθηκαν οι μελέτες)
1.500.000
ΕΣΠΑ
Προς       υποβολή
16
Πολιτισμός στην Εκπαίδευση «Δράσεις του Δήμου       Θερμαϊκού για τον πολιτισμό στην εκπαίδευση:                           Η Πόλη μας, μια Πόλη στη Λογοτεχνία»
102.291
ΕΣΠΑ
Υπό    αξιολόγηση
17
Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)                                  2ης Περιφερειακής Ενότητας Θες/νίκης – 1.800.000        Εγκαταστάσεις , 1.200.000 Κινητός Εξοπλισμός            (ολοκληρώθηκαν οι μελέτες)
3.000.000
ΕΣΠΑ
Υπό    αξιολόγηση
18
Προμήθεια Αυτοματοποιημένου Συστήματος Κοινόχρηστων Ποδηλάτων για το 2014
116.850,00
ΥΠEKA                   ΠΡΑΣΙΝΟ        ΤΑΜΕΙΟ
Υπό     αξιολόγηση
19
Προμήθεια Οργάνων Παιδικής Χαράς στο Γ.106 στη Δ.Κ. Ν.Μηχανιώνας Δήμου Θερμαϊκού (για το 2014)
245.987,70
ΥΠEKA                    ΠΡΑΣΙΝΟ       ΤΑΜΕΙΟ
Υπό     αξιολόγηση
20
Υποέργο4: Κατασκευή εξωτερικού δικτύου αποχέτευσης Επανομής μήκους 23.165 μέτρα
11.600.000 μετά την έκπτωση 8.890.240
ΤΑΜΕΙΟ      ΣΥΝΟΧΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟ-       ΔΩΤΗΣΗ            ΕΣΠΑ
Δημοπρα-  τήθηκε
21
Ολοκλήρωση κατασκευής 9ου Νηπιαγωγείου Περαίας
780.000,00
ΟΣΚ ΕΣΠΑ
Προς       υποβολή
22
Κατασκευή 5ου Δημοτικού Σχολείου Περαίας
2.811.000,00
ΟΣΚ ΕΣΠΑ
Προς       υποβολή
23
Ασφαλτοστρώσεις οδών Δήμου Θερμαϊκού
150.000,00
ΤΕΟ                          (Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας)
Δημοπρα-  τήθηκε

Σας παρουσίασα ήδη έναν μεγάλο αριθμό έργων από προγράμματα. Έργα ζωτικής σημασίας χωρίς την επιβάρυνση των δημοτών – είναι όμως αρκετοί αυτοί που προσπαθούν να κάνουν στείρα αντιπολίτευση αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι οι δημότες πλέον επιθυμούν γνησιότητα και αλήθεια και όχι πρακτικές του παρελθόντος μόνο για προσωπικά και παραταξιακά οφέλη.
Ο Δήμαρχος είναι πάντα δίπλα στους δημότες και δεν ξεχωρίζει κανένα. Το κοινωνικό πρόσωπο του δήμου δεν ήταν αυτό που θα ήθελα.
Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τους δημότες, με τις μικρές δυνάμεις που διαθέτουμε καθώς και τους επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν τρομερές δυσκολίες στη δουλειά τους.
Στην κορύφωση της κρίσης καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια και θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου και το προσωπικό του δήμου για αυτό.
Το 2012 ήταν η κορύφωση της κρίσης.
Θα περίμενε κάποιος ότι αυτό θα ένωνε όλες τις παρατάξεις του δήμου, για το καλό των δημοτών.
Γνωρίζετε ότι το γραφείο μου είναι ανοικτό για όλους τους δημότες και ότι δέχομαι πάντα την καλοπροαίρετη κριτική  και προτάσεις.
Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά αρκετοί αντιπολιτευόμενοι επέλεξαν τα εύκολα λόγια και τη συνθηματολογία.
Ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις που πραγματικά άκουσα σοβαρές προτάσεις.
Πρέπει να βρούμε κοινούς δρόμους διαπαραταξιακής συνεννόησης και να αφήσουμε τις λαϊκιστικές αντιπολιτευτικές κορώνες ιδιαίτερα στο προσεχές μέλλον εν όψει εκλογών.
Δεν μας παίρνει να λέμε ψέματα πλέον. Δεν πρέπει να διχάζουμε. Όχι κρυβόμενοι πίσω από τη δήθεν συμπροσπάθεια έχοντας πάντα στο νου το πως θα επωφεληθούμε προσωπικά και παραταξιακά αδιαφορώντας παντελώς για το καλό του δήμου.
Φαινομενικά ευτυχώς όχι όλοι παρουσιάζεστε ότι βοηθάτε τη διοίκηση όμως διαγκωνίζεσθε το ποιός θα βάλει το μεγαλύτερο εμπόδιο στη διοίκηση για να έχετε λόγο να την κατηγορήσετε.  
Αυτή η συμπεριφορά έχει άρωμα προσωπικού και παραταξιακού κινήτρου που εντείνετε όσο πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών. Και φυσικά θα υπάρχουν διαφορετικές φωνές ακόμη και στην παράταξη μου που ουδέποτε τις παρεμπόδισα, αυτό άλλωστε είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας.
Όμως ο καθένας μας πρέπει να δείξει και κάποια δραστηριότητα για αυτόν τον όμορφο τόπο. Πολλοί διάλεξαν μόνο την οδό της κριτικής και όχι της προσφοράς και σε αυτό τους δικαιολογώ γιατί δε φρόντισαν να πληροφορηθούν το πως και το γιατί για αυτό και διαστρεβλώνουν  πάντα την αλήθεια.
Μπορεί να μας χωρίζουν παραταξιακές αντιλήψεις ένα όμως πρέπει να μας ενώνει , το καλό των δημοτών. Ας πάψουν πια οι εκ του ασφαλούς κριτές.
Κλείνοντας ήθελα να σας επισημάνω τούτο: Η πόρτα του Δημάρχου όπως είναι πάντα ανοιχτή για τους πολίτες, παραμένει ανοικτή και για όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, για οποιοδήποτε θέμα και για οποιαδήποτε πληροφορία.
Θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους τους πολίτες αυτού του δήμου ότι διαχειριστήκαμε με τον καλύτερο τρόπο και με διαφάνεια τα του δήμου στην αποκορύφωση της κρίσης και ότι ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή αμείωτα συνεχίζουν την προσπάθεια για την ανόρθωση του δήμου μας μέσα από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.
Σε αυτόν τον αγώνα θα πρέπει να συστρατευθούμε όλοι μας. Όλοι εμείς μπορούμε να φτιάξουμε μια νέα διαφορετική και ανθρώπινη πόλη.
Σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να πάμε με υπέρβαση σε ατομικό, συλλογικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Πρέπει να ξεπεραστούν οι τοπικισμοί. Να νιώσουμε ότι είμαστε κάτοικοι ενός ενιαίου δήμου. Να ξεπεράσουμε την προσωπική επιθυμία  και να περάσουμε στο συλλογικό όραμα, στη συλλογική προσδοκία.
Είμαστε όλοι κάτοικοι του ίδιου τόπου. Όλοι μαζί πρέπει να φτιάξουμε έναν τόπο για τον οποίο θα είμαστε περήφανοι που θα τον παραδώσουμε στα παιδιά μας. Εμείς είμαστε για τα δύσκολα.
Σε αυτή τη συγκύρια, ο δήμος είναι νοικοκυρεμένος, δεν προσθέτουμε νέα χρέη, πληρώνουμε τις οφειλές μας κανονικά και δεν υπάρχει ούτε ένας υπάλληλος του δήμου απλήρωτος.
Επιμένουμε στην σταθερότητα, στην υπευθυνότητα και στην διαφάνεια.
Θα ήθελα να ακούσω και τους κ.κ της Αντιπολίτευσης για τις λύσεις που προτείνουν και όχι μόνο παρατηρήσεις.
Δε θα περιμένει κανείς βέβαια τα εύσημα από την Αντιπολίτευση, αυτό θα αποτελούσε παγκόσμια πρωτοτυπία.
Όμως θα περιμένω να ακούσω προτάσεις εποικοδομητικές για το σήμερα, για το αύριο και όχι τοποθετήσεις. Άλλωστε τις γενικολογίες τις ακούμε και στα Δ.Σ.

Ευχαριστώ» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.