Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Πέντε χρόνια από το θάνατο του ευπατρίδη Δημήτριου Ζάννα

Πριν από πέντε χρόνια τέτοιες μέρες, στις 3 Οκτωβρίου 2013, έφευγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών, ένας ευπατρίδης της Μακεδονίας, ο Δημήτριος Ζάννας, μία από τις πιο ευγενικές και δραστήριες μορφές της Θεσσαλονίκης με πολυσχιδή δραστηριότητα στην περίοδο της Κατοχής, στον αντιδικτατορικό αγώνα και μετέπειτα. 

Ο Δημήτριος Κ. Ζάννας, είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη το 1920. Πατέρας του ήταν ο Κωνσταντίνος Ζάννας, δικηγόρος, γιος του ιατρού Δημητρίου Ζάννα, Μακεδονομάχου, με καταγωγή από το Λιβάδι Ολύμπου, και μητέρα του η Σοφία Ζάννα, το γένος Νεγρεπόντη.
Καθιστός ο παππούς του Δημήτριος Ζάννας και
αριστερά ο πατέρας του, γιατρός Κωνστ. Ζάννας
Ο Δημήτριος Ζάννας αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολέγιο «Ανατόλια» το 1938. Δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, εργάστηκε στο Υπουργείο Συντονισμού.
Οι ρίζες της οικογένειας Ζάννα ξεκινούν από το Λιβάδι Ολύμπου στα μέσα του 19ου αιώνα. Γεννημένος στα 1850 (επί τουρκοκρατίας) ο συνώνυμος παππούς του εκλιπόντος Δημήτριος Ζάννας, έφτασε στη Θεσσαλονίκη, εργάστηκε σε φούρνο του συντοπίτη του Βλάχου Κ. Παπαγεωργίου ως βοηθός. Με τη βοήθεια του βλάχικης καταγωγής Παπαγεωργίου σπούδασε στην Ιατρική Σχολή των Αθηνών και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη όπου δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα στην κοινωνική – πολιτική ζωή της Τουρκοκρατούμενης πόλης. Προσωπικός φίλος του τότε δημάρχου της πόλης Οσμάν Σαϊτ Μπέη, του Τούρκου στρατηγού Χασάν Ταχσίν Πασά, εντάχθηκε στο Μακεδονικό Αγώνα και μάλιστα πρωτοστάτησε στην οργάνωση και τη δράση του, μετατρέποντας το ...υπεράνω υποψίας σπίτι «του μεγάλου του γιατρού» όπως τον έλεγαν Τούρκοι και Έλληνες Θεσσαλονικείς της εποχής) σε κέντρο του αγώνα.
Η φιλελεύθερη δράση του εγγονού εκείνου του Μακεδονομάχου, υπήρξε σπουδαία και για τον λόγο αυτό φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, ενώ επί χούντας τού είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα. Το 1974, με την πτώση της χούντας, τοποθετήθηκε δήμαρχος Θεσσαλονίκης, θέση την οποία υπηρέτησε επί έναν μήνα, από τις 30 Αυγούστου 1974 ως τις 25 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς.
«Κύριε πρόεδρε οι δήμαρχοι στις δημοκρατίες εκλέγονται, δεν διορίζονται», είναι η χαρακτηριστική ρήση που απηύθυνε ο Δημήτριος Ζάννας προς τον τότε πρωθυπουργό  Κωνσταντίνο Καραμανλή όταν του ζήτησε να αναλάβει -προσωρινά- τη δημαρχία της πόλης μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και έως ότου διεξαχθούν εκλογές...
Το 1995 με τον Δ.Ζάννα, τον πρώην υπουργό Ν.Ζαρντινίδη και τον απόγονο Μακεδονομάχων-αντιστασιακό Κώστα Πύρζα
Η παρουσία του στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης ήταν δυναμική, καθώς υπήρξε: Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και μέλος του πρώτου ΔΣ της, πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης για πολλά χρόνια, μέλος του ΔΣ του ΕΟΤ, μέλος του ΔΣ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, έφορος του Αμερικανικού Κολεγίου «Ανατόλια», πρόεδρος και μέλος του ΔΣ της ΧΑΝΘ, μέλος του ΔΣ της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης, νομικός Σύμβουλος της Mobil Hellas, ιδρυτικό μέλος, πρόεδρος και μέλος του ΔΣ του Σωματείου «Οι Φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα» για πολλά χρόνια, ιδρυτικό μέλος, πρόεδρος του ΔΣ του  Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και κατόπιν Επίτιμος Πρόεδρός του.
Βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα ως ευπατρίδης και για την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο. Βραβεύτηκε επίσης από το κράτος του Ισραήλ για τη συμβολή του στη διάσωση Εβραίων  κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Ήταν επίσης από το 2002 επίτιμο μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.