Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων επιβάλλεται ακόμη και στα .... μαντριά

Φόρο ακόμη και στα... μαντριά, προβλέπει ο ενιαίος φόρος ακινήτων (ΕΝΦΑ) που θα ισχύσει από 1/1/2014, σε αντικατάσταση του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων και του ΦΑΠ. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών δόθηκε σήμερα για διαβούλευση και στη συνέχεια θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι «με προσεκτική μελέτη και σχεδιασμό η Κυβέρνηση κατέληξε σε ένα Νομοσχέδιο το οποίο ελαφρύνει τους πολίτες» παρότι πρόκειται για ακόμη έναν πρόθετο φόρο από τον οποίο όπως όλα δείχνουν θα γλιτώνουν μόνο όσοι φυτοζωούν και δεν έχουν στον ήλιο μοίρα! Παρότι ουσιαστικά πρόκειται για ακόμη ένα βαρύ χαράτσι για όλους, το ΥΠΟΙΚ τονίζει ότι «ο ενιαίος φόρος ακινήτων κινείται στην κατεύθυνση των λιγότερων χρημάτων από περισσότερους πολίτες. Ο νέος φόρος ακινήτων είναι μεσοσταθμικά μειωμένος κατά 16% σε σχέση με τον προηγούμενο φόρο».
Το ΥΠΟΙΚ επιμένει ακόμη πως δεν πρόκειται για φόρο περιουσίας, αλλά για φόρο που επιβάλλεται ανά ακίνητο, αντικαθιστά το –προσωρινό υποτίθεται- ΕΕΤΗΔΕ και τον ΦΑΠ. Δηλώνει επίσης πως «έχει προοδευτικότητα, βοηθά την φορολογική Διοίκηση καθώς ξέρει ακριβώς το φόρο που θα εισπράξει σε αντίθεση με το φόρο περιουσίας που αλλάζει ανάλογα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και επιβάλλεται ανεξαρτήτως του είδους του προσώπου: είτε είναι φυσικό είτε νομικό, είτε νομική οντότητα. Αποτέλεσμα: Είναι ένας δικαιότερος φόρος καθώς υπάρχει διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στα εντός και στα εκτός σχεδίου πόλης ακίνητα, αλλά και μέσω του περιορισμού των φοροαπαλλαγών».
Επίσης, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ ο ΕΝΑΦΑ είναι χαμηλότερος από τον προηγούμενο φόρο (δηλαδή από το «προσωρινό» ΕΕΤΗΔΕ που υποτίθεται επελέγη -υπό την πίεση της τρόικας- πριν από δυόμισι χρόνια ως προσωρινή λύση κάλυψης των ταμειακών αναγκών του Δημοσίου), ενώ για τους αγρότες οι οποίοι για πρώτη φορά πληρώνουν, «προκύπτει ένα ελάχιστο κόστος». Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, το 90% των αγροτεμαχίων βρίσκεται μέσα στις πρώτες 3 ζώνες όπου η τιμή διαμορφώνεται στα 1,5 έως 2,25 ευρώ ανά στρέμμα. «Αυτό δεν συνιστά υπερφορολόγηση των αγροτών, καθώς καλούνται να καταβάλλουν έναν ελάχιστο φόρο για να μπορέσει να μειωθεί η επιβάρυνση στα αστικά ακίνητα», τονίζεται από το ΥΠΟΙΚ που στην ανακοίνωσή του έχει ακόμη έναν ισχυρισμό που… εντυπωσιαάζει.
«Οι αγρότες δεν είναι μια ομάδα περιθωριοποιημένων που χρήζουν ιδιαίτερης προστατευτικής μεταχείρισης. Είναι ένας από τους πιο χρήσιμους και περήφανους κλάδους. Είναι ένα από τα πιο ζωντανά κύτταρα της Ελλάδας και οφείλουν όπως όλα τα υπόλοιπα κύτταρα να συνεισφέρουν στην επιβίωση και την εύρυθμη λειτουργία της χώρας μας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία». Και το ΥΠΟΙΚ συνεχίζει: «Κατανοώντας όμως τη δύσκολη περίοδο που διανύει ο αγροτικός κλάδος η Κυβέρνηση αποφάσισε την ελάχιστη φορολογία των αγροτεμαχίων για πρώτη φορά ενώ εξαιρούνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σε μια εξαιρετικά κατάσταση επιλέγονται και έκτακτες λύσεις. Ο αγροτικός κόσμος καλείται μέσα σε μια χειμαζόμενη κατάσταση να συνεισφέρει το ελάχιστο ώστε όλοι μαζί να βγούμε από την κρίση μια ώρα αρχύτερα».
Αντίθετα, όπως υποστηρίζει το ΥΠΟΙΚ, απαλλάσσονται από το φόρο ή πληρώνουν με μεγάλη έκπτωση οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις. Συγκεκριμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι και φτωχά νοικοκυριά) με οικονομική αδυναμία, είτε εξαιρούνται είτε έχουν πολύ σημαντικές ελαφρύνσεις. Δεν πρόκειται να πληρώσουν πολίτες που αντικειμενικά δεν μπορούν».
Ο νέος φόρος
Τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου φόρου ακινήτων (για τον οποίο η τελική πρόταση τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στον οποίοι βέβαια πρώτο και τελευταίο λόγο έχει η τρόικα) είναι τα εξής:
Α. Στα κτίρια ακολουθήθηκε το μοντέλο ΕΕΤΑ (πρώην ΕΕΤΗΔΕ), όμως ο ΕΝΦΑ έχει ερισσότερες φορολογικές ζώνες (20) σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ.Η διαφορά ΕΕΤΗΔΕ –ΕΝΦΑ είναι (σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ- κατά μ.ο. -16%. Η διαφορά ξεκινά από μείον 10 και φθάνει στο μείον 29% χαμηλότερα από τον προηγούμενο φόρο.
-Στις 5 πρώτες ζώνες βρίσκεται το 85% των κτιρίων.
-Ο φόρος αυξομειώνεται ανάλογα με συντελεστές παλαιότητας, ορόφου (αυξάνεται από τον 2ο όροφο και πάνω) και προσόψεως.
-Οι μονοκατοικίες θα έχουν συντελεστή 1,03 και θα προσμετράται η ηλικία τους. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, μόλις το 0,6% των μονοκατοικιών θα πληρώσει μεγαλύτερο φόρο σε σχέση με τον προηγούμενο. Και αυτό διότι σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως όταν πρόκειται για οικοδομές της τελευταίας 10ετίας, επειδή η ΔΕΗ υπολόγιζε κύριους και βοηθητικούς χώρους ενιαία, και τώρα αυτό διαχωρίζεται, θα προκύπτει χαμηλότερος φόρος.
Β. Στα γήπεδα εντός σχεδίου (αστικά οικόπεδα)
-Υπολογίζεται η τιμή του οικοπέδου όπως υπολογίζεται και τώρα
-οι φορολογικές ζώνες είναι 25 με τιμές από 20ευρώ/στρέμμα έως 30.000 ευρώ/ στρέμμα.
-Τα ¾ των οικοπέδων βρίσκονται σε ζώνες που πληρώνουν μέχρι 250 ευρώ το στρέμμα.
Συνήθως –σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ- οι εκτάσεις στα αστικά οικόπεδα δεν είναι μεγάλες και πολλές φορές οι συνδικαιούχοι μοιράζονται τον φόρο.
-Η όποια φορολογία μένει για αστικό οικόπεδο στο οποίο υπάρχει κτίσμα είναι -25%.
-Για τα νομικά πρόσωπα, ο Φόρος πλέον εκπίπτει ως δαπάνη και άρα αυτό που καταβάλλεται είναι μειωμένο κατά 26%.
-Σε αγροτεμάχια που έχουν μέσα κτίριο, μπορεί να χαρακτηριστεί ως βοηθητικό κτίριο και να πληρώνει 10%
Γ. Στα γήπεδα εκτός σχεδίου (αγροτεμάχια)
-Το 90% των μην αστικών οικοπέδων βρίσκεται μέσα στις 3 πρώτες ζώνες όπου η τιμή διαμορφώνεται στα 1,5 έως 2,25 ευρώ ανά στρέμμα.
-Θα υπάρχουν 10 ζώνες
-Θα προσμετράται και ο συντελεστής τοποθεσίας, αλλά και ο συντελεστής χρήσης ( μονοετής καλλιέργεια 1, ελαιώνας 2, πολυετής καλλιέργεια: 2,5)
-Για βοηθητικό χώρο σε αγροτεμάχιο ο φόρος είναι 10%
-Τα μαντριά θα πληρώνουν κανονικό φόρο

Ποιοι δεν απαλλάσσονται
Για πρώτη φορά δεν απαλλάσσονται και φορολογούνται κόμματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις, κτίρια Νοσοκομείων που αξιοποιούνται εμπορικά, ακίνητα και εκτάσεις επιταγμένες από το στρατό, Τράπεζα της Ελλάδος, Ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου

Οι απαλλαγές
Οι απαλλαγές για τις ευπαθείς ομάδες έχουν ως εξής:
-50% έκπτωση στο φόρο για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα (7.000 + 1000 για κάθε παιδί)
-100% απαλλαγή για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και 3 ή περισσότερα παιδιά (δηλαδή: έως 11.000 ευρώ)
Για τα νομικά πρόσωπα προβλέπεται:
-Αναβολή της πληρωμής του φόρου αν έχει χαμηλό τζίρο (δηλαδή όταν ο τζίρος δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του φόρου

-Αναβολή της πληρωμής του φόρου αν έχει υποστεί 30% μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.