Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Δήμος Θερμαϊκού: Κοστίζει περισσότερο η έλλειψη σχολικών φυλάκων

Δόθηκε στη δημοσιότητα από το δήμο Θερμαϊκού το ψήφισμα της ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, με το οποίο όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στο πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης, με το οποίο καταργούνται στους Δήμους οι θεσμοί των σχολικών φυλάκων και της Δημοτικής Αστυνομίας.
Ως τρανταχτό παράδειγμα των επιπτώσεων που θα υπάρξουν από αυτές τις ενέργειες, είναι η περίπτωση των σχολικών φυλάκων, που απουσιάζουν από το δήμο Θερμαϊκού, με συνέπεια τα 54 σχολικά συγκροτήματα της περιοχής να παραμένουν αφύλακτα και το κόστος αποκατάστασης των φθορών που σημειώνονται, είναι πολλές φορές μεγαλύτερο από τα έξοδα μισθοδοσίας των σχολικών φυλάκων, εάν αυτοί υπήρχαν.
Στο ψήφισμα, που το εισηγήθηκε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Κωστής Κούτουκας, επισημαίνεται η συστηματική συρρίκνωση τα τελευταία χρόνια του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μεταξύ των άλλων τονίζονται και τα ακόλουθα:
«Οι συνολικοί πόροι των Δήμων μειώθηκαν την τελευταία τριετία περίπου 70%.
Οι Δήμοι και οι Κοινότητες συμπτύχθηκαν με τον νόμο του Καλλικράτη
(Ν.3852/2010) από 1134 σε 325 Δήμους.
Τα Ν.Π.Δ.Δ μειώθηκαν κατά 88% και τα ΝΠΙΔ 64%. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνεισέφερε τα μέγιστα για την αντιμετώπιση της κρίσης που πλήττει τη χώρα μας.
Στο Δήμο μας, η απουσία σχολικών φυλάκων έχει επιφέρει σημαντικές φθορές και κλοπές, σε όλα σχεδόν από τα 54 σχολικά συγκροτήματά μας, ενώ το κόστος της αποκατάστασης των φθορών είναι πολλαπλάσιο από τη μισθοδοσία τους, πράγμα που αποδεικνύει την αναγκαιότητά τους.
Η Δημοτική μας Αστυνομία έχει μόλις 9 μέλη και είναι αδύνατον να καλυφθούν οι ανάγκες που υφίστανται για την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία ενός Δήμου και μάλιστα με ιδιαίτερο τουριστικό χαρακτήρα. Η λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας έχει συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη. Η κατάργηση της δεν έχει κανένα δημοσιονομικό όφελος και δεν προσφέρει κανένα οργανωτικό και λειτουργικό
όφελος.
Κατόπιν των ανωτέρω, το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη του την μελετώμενη κατάργηση του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας, εξέτασε ενδελεχώς την προκύπτουσα κατάσταση, άκουσε τις απόψεις των μελών του, ως και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
Δηλώνει την απόλυτη αντίθεσή του στην κατάργηση του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας, που θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα της Δημοτικής Αρχής και μάλιστα σε εποχή που η οικονομική συγκυρία μας έχει πλήξει ήδη σοβαρά. Οι δραστηριότητες της για την προστασία του περιβάλλοντος,
τη στάθμευση και τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, την εύρυθμη λειτουργία λαϊκών αγορών και πολλών άλλων είναι σημαντικές για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου. Επιπρόσθετα, συνεισφέρουν στον Προϋπολογισμό του Δήμου, με έσοδα που είναι αναγκαία για τη
λειτουργία του. Η κατάργηση της δεν έχει κανένα δημοσιονομικό όφελος και δεν προσφέρει κανένα οργανωτικό και λειτουργικό όφελος.
Για αυτό ζητάει την απόσυρση της διάταξης για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και κάθε διάταξης που αφορά τις οριζόντιες απολύσεις.

Δηλώνει και θεωρεί ότι η μελετώμενη ενέργεια δεν αποτελεί μεταρρύθμιση αλλά απορρύθμιση της δημόσιας ζωής και αντίκειται ευθέως στην ισχύουσα Συνταγματική Τάξη.
Εκφράζει την απόλυτη κατανόησή του και την ολόθερμη συμπαράστασή του προς τον αγώνα των Δημοτικών μας Αστυνομικών, που αυτοί και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας και της φτωχοποίησης.
Δηλώνει ότι θα αγωνισθεί με όλους τους τρόπους και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, για την αποτροπή της μελετώμενης αντικοινωνικής και αντισυνταγματικής πράξης.
Σε συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων δηλώνει ότι οι Υπηρεσίες του Δήμου θα παραμείνουν κλειστές για την εξυπηρέτηση των δημοτών, με εξαίρεση τις Κοινωνικές Υπηρεσίες και την Υπηρεσία Καθαριότητας, από 11 Ιουλίου μέχρι και τις 16 Ιουλίου 2013.
Δηλώνει ότι υποστηρίζει τον αγώνα όλων των εργαζομένων του Δήμου, ενάντια στις απολύσεις και στη διαθεσιμότητα, δεδομένου ότι είναι αναγκαίοι και δεν περισσεύει κανείς.
Το παρόν ψήφισμα να κοινοποιηθεί σε κάθε αρμόδια Δημόσια Αρχή.
Η Απόφαση αυτή έλαβε αριθμό 313 / 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.