Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

"Απαξιώνουν τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης για χάρη των εργολάβων"

Η επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, αποβλέπει στην παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες μεγαλοεργολάβους, οι οποίοι θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη, αναφέρει σε δήλωσή της η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Σταυρούλα Ξουλίδου.

Η δήλωση, έγινε με αφορμή την επιβολή προστίμου 63.053 ευρώ στο Σύνδεσμο ΟΤΑ Θεσσαλονίκης για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η κα Ξουλίδου:  
 «Η επιβολή προστίμου 63.053 ευρώ στο Σύνδεσμο ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης για παραβίαση διατάξεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, που αφορούν τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, είναι μια ακόμη απόδειξη της ελλειμματικής και επικίνδυνης για τη δημόσια υγεία λειτουργίας του ΧΥΤΑ.
Υπολογίζεται ότι ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης δέχεται σήμερα 40% περισσότερα απορρίμματα από τον αρχικό σχεδιασμό, μολύνοντας και καταστρέφοντας την ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένη περιοχή  του Λαγκαδά και της λίμνης Κορώνειας, με τους υπεύθυνους να κωφεύουν στις καταγγελίες των κατοίκων.
Πάντως, η παντελής έλλειψη συνολικού σχεδιασμού για την σωστή διαχείριση των απορριμμάτων – σύμφωνα με τις νέες τεχνολογίες και μεθόδους, όπως η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση- έχει ένα και μοναδικό σκοπό. Την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες μεγαλοεργολάβους, οι οποίοι θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη. Για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού περιδιαβαίνει και ο κύριος Φούχτελ όλους τους δήμους της Β. Ελλάδας, προσφέροντας ως μοναδική λύση παρωχημένες τεχνολογίες, που αποδείχτηκαν αποτυχημένες στην πατρίδα του.

Είναι ξεκάθαρο ότι στην Ελλάδα των Μνημονίων το μόνο που δεν ενδιαφέρει τους συγκυβερνώντες είναι το καλό του τόπου, αλλά “τα καλά και συμφέροντα” των εγχώριων και μη ιδιωτών μεγαλοεργολάβων.»

1 σχόλιο:

  1. αν λειτουργούσαν οι δήμοι στο μέγιστο την ανακύκλωση δεν θα είχε πρόβλημα η Μαυροράχη δεδομένου ότι τα ανακυκλώσιμα αποτελούν ττουλάχιστον το 70% του συνόλου των αποριμμάτων ... άρα η μεθόδευση για την απόδωση των απορριμμάτων σε ιδιώτη είναι μάλλων γενικευμένη και υποστηρίζετε από το σύνολο των δημάρχων .. τώρα αν εμένα το φτωχό μου μυαλό σκέφτεται πως θα πρέπει να έχουν ιδία συμφέροντα για να δρουν κατ' αύτόν τον τρόπο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.