Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Καταγραφή των πουλιών Επανομής και Αγγελοχωρίου

Εθελοντική καταγραφή των πουλιών της Θεσσαλονίκης διενεργεί η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία μέχρι το τέλος Ιουνίου. Στόχος είναι να εντοπιστούν πουλιά και φωλιές κατά την περίοδο αναπαραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό θα καταγραφούν και τα πουλιά που υπάρχουν στους υγροβιότοπους της Επανομής και του Αγγελοχωρίου.

Στη δράση μπορούν να συμμετέχουν όλοι, ανεξαρτήτου ηλικίας, καταγράφοντας διαφορετικά είδη πουλιών (από κοτσύφια και σπουργίτια μέχρι καρακάξες και τσαλαπετεινούς) και την περιοχή όπου φωλιάζουν στη Θεσσαλονίκη και τους γύρω δήμους. Συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη διαμόρφωση του χάρτη των πουλιών του νομού Θεσσαλονίκης.
Έτσι, μικροί και μεγάλοι μπορούν να γνωρίσουν τα διαφορετικά είδη πουλιών, αλλά και να εκτιμήσουν τον περιβάλλοντα χώρο και τη φύση στην πόλη και την ύπαιθρο.
Στο πλαίσιο της δράσης παρατηρούνται πάρκα, άλση, ρεματιές και ακάλυπτοι χώροι, όπως επίσης και τείχη, παλιά κτήρια, στέγες, εκκλησίες, σχολεία, σχολικές αυλές, σπίτια, όπου αναζητούνται χώροι και σημεία φωλιάσματος των πουλιών.
Στη συνέχεια, με τη χρήση ενός υπολογιστή και του GoogleΕarth, όλα τα δεδομένα απεικονίζονται σε ένα πλήρη χάρτη.
Ο τρόπος που μπορεί να αναγνωρίσει κανείς ότι ένα είδος φωλιάζει είναι:
·         Το κελάιδισμα
·         Το ζευγάρωμα
·         Η φωλιά
·         Η ύπαρξη νεοσσών
·         Η μεταφορά τροφής ή υλικών για την κατασκευή φωλιάς σε ένα μέρος που δε διακρίνουμε εύκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.