Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Τα κουνούπια έγιναν... θηρία και οι αρμόδιοι χτενίζονται

Τα κουνούπια έγιναν… θηρία στην κεντρική Μακεδονία και οι ψεκασμοί που πριν ακόμη την άνοιξη έπρεπε να αρχίσουν για την καταπολέμησή τους, βρίσκονται ακόμη στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και με τους ακολουθούμενους ρυθμούς, βλέπουμε να έρχεται η σχετική έγκριση από τις αρμόδιες αρχές στο…. καταχείμωνο.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα έντονο στην περιοχή του δήμου Θερμαϊκού, αφενός μεν λόγω του εκτεταμένου παραλιακού μετώπου και των δύο υγροβιότοπων τηγς Επανομής και του Αγγελοχωρίου, αλλά αφετέρου εξαιτίας των εκτεταμένων καλλιεργειών, της πυκνής βλάστησης και των μπαξέδων. Καθώς όπως είναι γνωστό, το ενοχλητικό αυτό έντονο αναπτύσσεται ταχύτατα εκεί που υπάρχουν λιμνάζοντα νερά όπως έλη, βάλτοι, ορυζώνες, σιντριβάνια, διακοσμητικές λιμνούλες άλλα ακόμα και στα πιάτα από τις γλάστρες αν σε αυτά υπάρχουν στάσιμα νερά.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πετάει το μπαλάκι στο Ελεγκτικό Συνέδριο, λέγοντας ότι περιμένει από κει το «πράσινο φως» προκειμένου να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια καθώς ολοκληρώθηκαν οι διεθνείς διαγωνισμοί για την από εδάφους και αέρος διαδικασία.
«Περιμένουμε τους ελέγχους και είμαστε έτοιμοι για την έναρξη των ψεκασμών» σχολίασε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Διευθυντής Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας, Γιώργος Γιουφτσίδης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι σε περίπτωση που η ελεγκτική διαδικασία ολοκληρωθεί σύντομα, οι ψεκασμοί θα αρχίσουν άμεσα.
Όμως οι ψεκασμοί μέσα στο κατακαλόκαιρο θα είναι δώρο άδωρο, καθώς τα ενοχλητικά έντομα, για να εξοντωθούν, πρέπει να αντιμετωπιστούν στις αρχές της άνοιξης, όταν είναι ακόμη στο στάδιο της προνύμφης, αλλά και όσο είναι χαμηλές ακόμη οι θερμοκρασίες.

Τέλη Ιουνίου οι πρώτες εκτιμήσεις για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Σε ό,τι αφορά πάντως τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο Σπύρος Μουρελάτος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Οικοανάπτυξη», η οποία συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στα προγράμματα καταπολέμησης εντόμων, δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι κατά τη διάρκεια του Ιουνίου θα γίνουν μετρήσεις σχετικά με τις συγκεντρώσεις των κουνουπιών που μεταδίδουν τον ιό αλλά και τα επίπεδα κυκλοφορίας του. Από τα δεδομένα αυτά αλλά και τις υδρομετεωρολογικές συνθήκες του Ιουνίου θα προκύψει μια πρώτη εικόνα για τα επίπεδα της επικινδυνότητας του ιού φέτος. "Καθώς διαθέτουμε δεδομένα από το 2010, χρονιά επιδημίας του ιού, αλλά και από το 2011 και 2012, θα μπορέσουμε να συγκρίνουμε τα στοιχεία αυτά με τα νέα που θα συγκεντρωθούν ώστε να υπάρχει μια κατ΄ αρχήν εκτίμηση για την εξέλιξη του φαινομένου" τονίζει ο κ. Μουρελάτος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.