Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

"Γολγοθάς" για το δήμο Θερμαϊκού τα καύσιμα απορριμματοφόρων

Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, θα έχει μέσα στην επόμενη εβδομάδα ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής, για να του  αναφέρει το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται στο Θερμαϊκό αλλά και σε άλλους δήμους της χώρας, σχετικά με την προμήθεια καυσίμων προκειμένου να κινηθούν τα δημοτικά οχήματα, κυρίως τα απορριμματοφόρα.

Το ραντεβού, για την επίσκεψη Αλεξανδρή στον υπουργό Εσωτερικών, κλείστηκε στο περιθιώριο του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) που πραγματοποιήθηκε στις 30 και 31 Μαϊου στα Γιάννενα.
Μιλώντας στο συνέδριο ο δήμαρχος Θερμαϊκού διεκτραγώδησε την κατάσταση αδιεξόδου που προέκυψε σχετικά με την προμήθεια υγρών καυσίμων για να μπορέσουν να κινηθούν τα αυτοκίνητα του δήμου, και πρωτίστως τα απορριμματοφόρα.
Όπως είπε ο κ.Αλεξανδρής, ο δήμος προχώρησε, σύμφωνα με τα οριζόμενα από το νόμο, στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια πετρελαίου, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν τα σκουπιδιάρικα και να αρχίσει η κανονική αποκομιδή των απορριμμάτων. Όμως στο διαγωνισμό δεν εμφανίστηκε κανείς προμηθευτής κι έτσι αυτός κηρύχτηκε άγονος.
Στη συνέχεια, πάλι σύμφωνα με το νόμο, ο δήμος άρχισε να απευθύνεται στους πρατηριούχους της περιοχής για να δει το ενδιαφέρον τους ώστε να υπάρξει ανάθεση προμήθειας πετρελαίου κίνησης, όμως κι εδώ είδε έναν τοίχο να ορθώνεται μπροστά του.
«Απευθυνθήκαμε έναν προς έναν και στους 25 πρατηριούχους υγρών καυσίμων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, φτάσαμε μέχρι τη Θέρμη, το Σχολάρι και την Ηράκλεια, όμως συναντήσαμε την πλήρη αδιαφορία τους, καθώς οι δύο όροι που προβλέπονται σε μία τέτοια διαδικασία, είναι απαγορευτικοί. Δεδομένου ότι ο βενζινάς που θα αναλάβει την προμήθεια, θα πρέπει να προκαταβάλει το ποσό των 20.000 ευρώ, που είναι απαγορευτικό με τα σημερινά δεδομένα. Και από την άλλη, θα πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο, δίχως έστω και μία απλή φορολογική παράβαση. Έτσι, για να μπορέσουν να κινηθούν στοιχειωδώς ένα-δύο απορριμματοφόρα, αναγκαζόμαστε να βάζουμε ρεφενέ από την τσέπη μας κάποια στελέχη του δήμου», σημείωσε ο δήμαρχος Θερμαϊκού.
Η δραματική αυτή κατάσταση στο θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων, παρατήρησε ο κ. Αλεξανδρής, θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς η περιοχή άρχισε ήδη να δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών και λουομένων, λόγω της θερινής περιόδου. «Θα έχουμε στις παραλίες μας γαλάζιες σημαίες δίπλα σε βουνά σκουπιδιών», επισήμανε ο δήμαρχος Θερμαϊκού.  
Σημειώνεται ότι πριν λίγες ημέρες, μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» ο πρόεδρος των εργαζομένων στο δήμο Θερμαϊκού κ. Αϊβαλιώτης αναφέρθηκε στην τραγική, όπως διαγράφεται κατάσταση στο δήμο με τα σκουπίδια. Καθώς όπως είπε, από τη μια ξεχειλίζουν οι κάδοι των σκουπιδιών με κίνδυνο τη δημόσια υγεία, και από την άλλη τα απορριμματοφόρα είναι ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης καυσίμων. Κι αυτό λόγω της διάταξης, βάσει της οποίας, οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να προμηθεύονται καύσιμα από πρατήρια και από εταιρίες που έχουν βεβαιωμένες φορολογικές παραβάσεις.
«Στην περιοχή μας όλα τα βενζινάδικα έχουν φορολογικές παραβάσεις», δήλωσε ο κ. Αϊβαλιώτης.  Ενώ αναφερόμενος στην περίπτωση συγκεκριμένου πρατηριούχου, με τον οποίο αρχικά επιτεύχθηκε συμφωνία, για να διαπιστωθεί όμως στη συνέχεια ότι είχε υποπέσει κι αυτός στο παρελθόν σε φορολογική παράβαση, σημείωσε:
«Του πρότεινε ο δήμαρχος Θερμαϊκού να κάνει μεταβίβαση της επιχείρησης σε συγγενικό πρόσωπο με καθαρό ποινικό μητρώο. Αλλά οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες».

Έτσι, η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού εναπόθεσε όλες τις ελπίδες της στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο κ. Αλεξανδρής στο υπουργείο Εσωτερικών, μήπως από κει μπορέσει να εξευρεθεί κάποια λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.