Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ΖΕΙ !

«Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ΖΕΙ, γιατί παραμένουν ζωντανά τα οράματά του και εμπνέουν για νέους αγώνες το λαό», δήλωσε ο γιός του δολοφονημένου από το παρακράτος, στις 22 Μαϊου 1963 στη Θεσσαλονίκη, μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης για να τιμήσει την επέτειο 50 χρόνων από εκείνη τη στυγερή πολιτική δολοφονία.

Όπως σημείωσε ο Γρηγόρης Λαμπράκης, που έχει το ίδιο όνομα με τον δολοφονημένο πατέρα του, τα οράματα για τα οποία έδωσε τότε τη ζωή του, τα βλέπουμε και σήμερα να είναι επίκαιρα. Θύμισε δε μία ομιλία που είχε κάνει ο αδικοχαμένος πατέρας του στις 7 Μαϊου 1962, σε εκδήλώση της Εργατικής Κίνησης Ειρήνης, αναφέροντας ότι «κρίση, καθυστέρηση, αδιέξοδο, όλο αυτές οι λέξεις επαναλαμβάνονται και χορεύουν γύρω-γύρω στον ίδιο χορό του Ζαλόγγου».
Για το κλίμα της άγριας τρομοκρατίας που επικρατούσε εκείνη την περίοδο, από τη δράση των κρατικών δυνάμεων και των παρακρατικών οργανώσεων, μίλησε στην εκδήλωση ο τότε Γραμματέας της Κίνησης για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό «Μπέρναρντ Ράσελ»,  Αλέκος Περτσινίδης. Ο οποίος μίλησε και για το μεγάλο πλήθος νεολαίων, φοιτητών και μαθητών, που είχε συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, τις 100 ώρες που κράτησε το ψυχορράγημα του Λαμπράκη. Ενώ ακόμη στάθηκε ιδιαίτερα στο Κίνημα των Λαμπράκηδων, που ξεφύτρωσε αμέσως μετά τη δολοφονία του μαραθωνοδρόμου της ειρήνης και ήταν μοναδικό στη σύγχρονη ιστορία όχι μόνο της Ελλάδας.
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σπύρος Κουζινόπουλος, στάθηκε ιδιαίτερα σε κάποιες εκπληκτικές συμπτώσεις που υπήρξαν στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και τις άλλες στυγερές πολιτικές δολοφονίες που διαπράχθηκαν στη Θεσσαλονίκη τον 20ο αιώνα, για να οδηγήσουν στον εντοπισμό και τη σύλληψη των δολοφόνων. Και αφού αναφέρθηκε σε μία δίωρη μαγνητοφωνημένη συνέντευξη που του είχε παραχωρήσει πριν τριάντα χρόνια ο ένας από τους δύο φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας, Μανώλης Εμμανουηλίδης, κατονομάζοντας τη χούντα ως τον οργανωτή του εγκλήματος, κατέληξε λέγοντας: Ο Λαμπράκης με το αίμα του στη γωνία Ερμού και Βενιζέλου, έγραψε τα δικά του μηνύματα, της αντίστασης και της άρνησης σε ό,τι  αλυσοδένει τον πολίτη, σε όποιον του στερεί την ανθρώπινη ιδιότητα, σε όποιον καταπατά τα υπέρτατα αγαθά της Ειρήνης, της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Δημοκρατίας. Και οι νέοι αυτού του τόπου, θα τον θυμούνται πάντοτε, ιδιαίτερα στους σημερινούς δύσκολους καιρούς, ως ένα σύμβολο της Ελευθερίας και της αξιοπρέπειας.
Στην εκδήλωση, απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος και η πρόεδρος του «Βαφοπούλειου», Θεοδώρα Λειψηστινού, ενώ έπαιξε το συγκρότημα «Ωδη-πόροι της Σαλονίκης» που αποτελείται από καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης. 

Άλλες εκδηλώσεις
Τιμές στη μνήμη του «μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης» Γρηγόρη Λαμπράκη, στο σημείο όπου στις 22 Μαΐου 1963 πραγματοποιήθηκε η δολοφονική απόπειρα σε βάρος του, που οδήγησε στο θάνατό του, στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου, απέδωσαν το μεσημέρι, κόμματα της Αριστεράς, κινήσεις ειρήνης και απλοί πολίτες.
Στις 12 το μεσημέρι κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη ο ΣΥΡΙΖΑ, προσκείμενες σε αυτόν αυτοδιοικητικές κινήσεις και σωματεία και λίγο νωρίτερα στελέχη και μέλη της ΔΗΜΑΡ.


Στη 1 μετά το μεσημέρι έφτασαν οι δρομείς του «λαϊκού δρόμου» που διοργάνωσε η ΕΔΥΕΘ από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Γρ. Λαμπράκης. Ακολούθησε η κατάθεση στεφανιών από την ΕΔΥΕΘ, το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ και άλλες δυνάμεις της «λαϊκής συμμαχίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.