Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

ΟΧΙ στο κλείσιμο των Δημοτικών Επιχειρήσεων


Πλήρη αντίθεση στο επιχειρούμενο κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων, που θα έχει ως συνέπεια να πληγούν καίρια οι δραστηριότητες του πολιτισμού, του αθλητισμού και του περιβάλλοντος, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού του δήμου Θέρμης (ΔΕΠΠΑΘ).

Στην ανακοίνωση τονίζονται τα ακόλουθα:

Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες,
Ακόμη μια φορά αυτή τη χρονιά, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική στη λειτουργία και την ανάπτυξη του Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου μας. Πρόσφατες επιλογές, που απορρέουν από τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους δανειστές της με στόχο την απόλυση εργαζομένων, θέτουν σε αμφισβήτηση την ύπαρξη και την λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Αθλητισμού του Δήμου μας.
Mε το νομοσχέδιο περί Δημόσιας Διοίκησης, που ολοκλήρωσε τη διαδικασία διαβούλευσης και εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, δίνεται η δυνατότητα με Προεδρικό Διάταγμα να τροποποιηθεί το οργανόγραμμα και οι θέσεις προσωπικού αλλά και να καταργηθούν τα Ν.Π.Ι.Δ. κοινωφελούς χαρακτήρα των Ο.Τ.Α., όπως η Δημοτική μας Επιχείρηση.
Ταυτόχρονα στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Κυριακή των Βαΐων προβλέπεται, ότι με την κατάργηση των Ν.Π.Ι.Δ. καταγγέλλονται οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων και δεν μπορούν να μεταταχθούν, δηλαδή απολύονται. Οι πρωτοφανείς αυτές παρεμβάσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Δημοτικό Κώδικα και το σχέδιο Καλλικράτης, τη Δημοκρατία αλλά και το Αυτοδιοίκητο των Ο.Τ.Α. και καταργούν τον κοινωνικό ρόλο των Ο.Τ.Α.
Ειδικότερα στο Δήμο Θέρμης η Κοινωφελή Επιχείρηση, που προέκυψε από τη συγχώνευση έξι (6) Δημοτικών Επιχειρήσεων, διαχειρίζεται όλα τα θέματα Πολιτισμού και Αθλητισμού και σημαντικά ζητήματα Περιβάλλοντος και έχει να παρουσιάσει σημαντικό κοινωνικό και παιδαγωγικό έργο, που συχνά ξεπερνά τα όρια του Δήμου μας. Με πλήρη διαφάνεια απασχολεί 70 εργαζόμενους αορίστου χρόνου και 152 εργαζόμενους ορισμένου χρόνου. Ωφελούμενοι της λειτουργίας της είναι 2.500 μαθητές και συμμετέχοντες στα πολιτιστικά τμήματα και 1.250 στα προγράμματα άθλησης. Παράλληλα στις υποδομές της φιλοξενούνται και δραστηριοποιούνται 1.800 μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων και 4.000 μέλη Αθλητικών Ερασιτεχνικών σωματείων του Δήμου Θέρμης.
Η Δημοτική Επιχείρηση δεν επιβαρύνει καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό και τα ελλείμματά του, έχει συνεχώς μειούμενο κόστος για το δημοτικό προϋπολογισμό, έχει εισάγει διαρθρωτικές αλλαγές για τη μείωση του κόστους λειτουργίας, οι αμοιβές των εργαζομένων έχουν υποστεί μείωση της τάξης του 40% και πιθανό κλείσιμό της θα επιφέρει ζημιά στα δημόσια έσοδα (φόροι, ασφάλιστρα, κλπ.).
Πιθανό κλείσιμο της Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ. συνεπάγεται την απόλυση 222 εργαζομένων και τη διακοπή των δραστηριοτήτων πολιτισμού και άθλησης σε 9.250 συνδημότες μας,  στην πλειοψηφία νέους και νέες.
Αν κλείσει η ΔΕΠΠΑΘ θα είναι αδύνατη η λειτουργία των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων καθώς και των υποδομών πολιτισμού και αθλητισμού (πολιτιστικά, γήπεδα, γυμναστήρια και κοινωνικές δομές).
Για όλους εμάς τους αιρετούς και τους εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση, που γνωρίζουμε την ποιότητα του έργου της επιχείρησης και την αναγκαιότητα ύπαρξής της, η μόνη επιλογή είναι η καθολική αντίδρασή μας, σε όλα τα επίπεδα ενάντια στα σχεδιαζόμενα μέτρα.
Είναι πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής η στήριξη και διατήρηση του πολιτιστικού, αθλητικού και κοινωνικού ρόλου της αυτοδιοίκησης, έστω και συρρικνωμένου λόγω της μείωσης των πόρων. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ η  κοινωνία έχει ανάγκη την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δηλώνουμε κάθετα ότι για την κοινωνία του Δήμου Θέρμης, δεν νοείται λειτουργία του Δήμου χωρίς τις δραστηριότητες Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα όλες τις διατάξεις που αμφισβητούν τη λειτουργία της επιχείρησης και να θεσπίσει μέτρα που ενισχύουν τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό σε δημοτικό περιβάλλον.
Ενημερώνουμε τα κόμματα και τους βουλευτές που θα στηρίξουν αυτές τις ρυθμίσεις ότι θα βάλουν ταφόπλακα στη λειτουργία του Δήμου και θα βρουν αντίπαλους όλους τους πολίτες του Δήμου Θέρμης.
Θα συνεργαστούμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση όλης της χώρας, για να αποτρέψουμε τα σχέδια κατάργησης των Δημοτικών Επιχειρήσεων και καλούμε σε επαγρύπνηση όλους τους πολίτες του Δήμου μας.
Όλοι μαζί πολίτες, εργαζόμενοι και Δημοτικό Συμβούλιο μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους.”  Όλοι μαζί έχουμε υποχρέωση να υπερασπίσουμε το μέλλον του Δήμου και της νέας γενιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.